Od jakiegos juz czasu zmagam sie z pewna strona www, wystarczajaco dlugo by szukac i dawac jej to co najlepsze. Chcialbym zatem pobawic sie tam usluga premium sms. Przegladalem oferty roznych firm i to co maja do zaoferowania jawi mi sie jak rabunek w bialy dzien... zaczynajac od daopay i dalej poprzez kilkadziesiat innych klonow. Ja rozumiem ze kolesie obsluguja caly swiat i rozumiem ze maja support rozumiem ze oplacaja serwery w roznych krajach bo przynajmnij w terii tak powinno sie to odbywac ale jak dokladnie oni to robia to szczerze pojecia nie mam... Znalazlem tez jakies blabla w necie na ten temat jednak sa to tylko fragmenty ukladanki, ktorej nie jestem w stanie jeszcze zlozyc. Licze na to ze ktos moze mnie oswieci... Dotychczas udalo mi sie ustalic ze potrzebuje od operatora numer pod sms premium tych numerow musze miec tyle ile bede mial stawek tj jeden nr ktory kasuje 3pln drugi nr ktory kasuje 5pln itd... operator posadzi mi na nich pewnie jakas stala oplate i bedzie naliczal wedlug norm miedzynarodowych koszty za wyskabego sms, otrzyma tez od niego karte sim na kazdy numer... Taka karte bede mogl sobie wlozyc do komorki a ta bede musial podlaczyc do kompa ewentualnie bede mogl kupic modem GSM ktory powinien moc przyjac duza pradu by sie zbyt czesto nia zawieszal ale jeden modem GSM to jednak o dupe rozbic i nalezalo by miec ich 64 (to kosmiczna liczba pewnie podyktowana ograniczeniami sprzetowymi) i rozumiem ze te wszystke modemy beda mogly korzystac z jednej karty sim zatem jeden komp + od 1 do 64 modemow gsm + karta sim od operatora... brakuje jeszcze oprogramowania i jesli chodzi o server sms to tego moge pobrac za friko ma on jednak jakies ograniczenia w kwestji takiej ze niemoge zmienic sender id jak rozumiem karta sim ma jakies przypisane sender id i te bardzej wypasione serwery sms moga sobie go zmieniac.... nastepnym krokiem jest API a to jest chyba narzedzie proramistyczne ktore zajmuje sie komunikacja maszyny z maszyna tzn

user: ludzik z komorka w reku i z pzegladarka na odpowiedniej stronie
maszyna1: server sms
maszyna2: server www

1 user do maszyny1 (wysyla sms),
2 maszyna1 do maszyny2

i wydaje mi sie ze realizacja punku drugego zajmuje sie wlasnie API

takie api mozna dostac za 15$ ewentualnie napisac w c++ czy w php...

Zostala jeszcze lokalizacja i gdzes wyczytalem ze dobrze jest miec taki serwer w kraju w obrebie ktorego znajdowac sie beda userzy.. i to wszystko co dalo mi sie ustalic nie mam jednak pewnosc czy to wlasnie tak powinno smigac i bardzo mozliwe ze wszystko to jakies brednie... Jesli zatem jest ktos kto zna ten cyrk od strony technicznej to prosilbym go o wskazowki.

Za pomoc i zainteresowanie z gory dziekuje.