emtiej
1.04.2010, 10:05:34
Przejrzałem ten dział, ale nie widziałem żeby ktoś proponował shoutboxa na forum, moim zdaniem to bardzo przydatny bajer i umiliłby pobyt na forum.
Była już taka propozycja? A jeżeli była to dlaczego nie chcecie SB na forum?
Spawnm
1.04.2010, 10:09:49
jest irc
scanner
1.04.2010, 10:54:01
Dokładnie. Jest IRC, zapraszamy.
Właśnie po to powstał irc, żeby nie zaśmiecać forum SB. IRC daje większe możliwości.
piotrooo89
1.04.2010, 10:58:49
@
scanner tylko wiesz na IRC'u to nie każdy przetrwa
wookieb
1.04.2010, 11:01:28
Tym bardziej nie przetrwa na shoutboxie. Poza tym jestem PEWIEN, że idioci będą spamować w shoutboxie o pomoc w ich temacie, ponieważ będzie taka możliwość.
IRC - ircem, ale shoutbox, jak wiele usług AJAXowych generuje bardzo duże obciążenia. Wystarczy jego częstsze używanie (a przy takiej wielkości portalu jest to nieuniknione), a zużycie procka rośnie makabrycznie w górę. U mnie w pracy mieliśmy to samo. Panele administracyjne są mocno o AJAX oparte i handlowcy siedzą na nich niemal cały czas. W efekcie w godzinach pracy naszej obciążenie procka zaczęło przekraczać limit dostępny dla naszej firmy, co automatycznie wymusiło na nas wykup u providera dodatkowych punktów procentowych jego zużycia. A serwisy są na bank mniej popularne niż php.pl i tylko osoby w firmie mają do nich dostęp, co liczy się na palcach obu rąk a nie w setkach czy tysiącach.
emtiej
10.04.2010, 15:05:14
Dzięki koledzy za uświadomienie

Co do obciążenia to masz rację thek, mam forum z aktywnymi 300 użytkownikami, którzy piszą w ajaxowym shoutboxie i szczerze powiem, że po jego instalacji zużycie procesora wzrosło o ponad 40%, aktualnie mam serwer za 300zł rocznie i CPU wystarcza ale na styk hehe
erix
10.04.2010, 16:30:16
Cytat
Poza tym jestem PEWIEN, że idioci będą spamować w shoutboxie o pomoc w ich temacie
Otóż to.
Ale można pójść na kompromis i wstawić klienta IRC w Javie. Wtedy problem techniczny odpada (na jednym forum działam właśnie na takim rozwiązaniu i się sprawuje), ale pozostaje jeszcze kwestia tzw. "spamu", o którym
~wookieb wspomniał.
Cysiaczek
12.04.2010, 07:33:53
@erix - jeszcze tego brakuje, żeby z irca helpdesk zrobić...
kwiateusz
12.04.2010, 23:02:00
specjalny, oddzielny kanał i czemu nie

niech kto żyw i chętny pomaga innym
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.