Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dzielenie strony na kilka (1,2,3...) ze względu na ilość
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Looozak
Witam. Nie wiem sam jak to opisać, ale coś w stylu nazwy tematu: Na mojej stronie mam newsy, do których stworzyłem skrypt pozwalający je dodawać bez edycji kodu HTML. Skrypt po uzupełnieniu tematu, nicku i treści wysyła je odpowiednio ustawione do pliku. Zresztą sami zobaczcie:

1. <?php
  2. $nick = $_POST['nick'];
  3. $temat = $_POST['temat'];
  4. $pole = $_POST['pole'];
  5. $nick = HTMLSpecialChars($nick);
  6. $temat = HTMLSpecialChars($temat);
  7. $pole = HTMLSpecialChars($pole);
  8. $tresc = wordwrap($pole, 50, "\n", 1);
  9. $timestamp = time()+(6*60*60);
  10. $datum = date("Y-m-d",$timestamp);
  11. $wynik = '<div class="news1"><t1>' . $temat . '</t1> <t2>Napisał: </t2><t3>' . $nick . '</t3> <t2> - ' . $datum . '</t2><br><br>' . $tresc . '</div>';
  12. $plik = "../php/page/3.php" ;
  13. $fp = fopen($plik, "r+");
  14. $wynik=$wynik.fread($fp, filesize($plik));
  15. rewind($fp);
  16. flock($fp, 2);
  17. fwrite ($fp, $wynik);
  18. flock($fp, 3);
  19. fclose($fp);
  20.  
  21.  
  22. echo("<t1>Dodano. Aby powrócić do strony głównej <a href='../index.php'>kliknij tutaj</a></t1>");

Podany jest tutaj plik 3.php, który jest tylko przykładem gdyż 1 i 2 mam dodane edytując HTML. Wszystko pięknie działa w pliku 3.php otrzymuje to co chce otrzymać, ale chciałbym rozbudować skrypt aby dzielił to automatycznie na strony tzn sam tworzył pliki 1 , 2 , 3 itd jeżeli w jednym jest już 5 wpisów (czyli 5 bloków div). Oczywiście ten skrypt zapisuje od góry aby najnowsze były pierwsze więc potrzeba będzie żeby zawsze dodawał na pierwsza strone, a ostatni przenosił na 2, później na 3 itd. Po prostu muszę stworzyć newsy które będzie mógł po zalogowaniu wpisać każdy kto ma uprawnienia bez edycji kodu. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Edit:
Tak mi przyszło do głowy że może dałoby się jakoś zrobić to na jednym pliku, a żeby skrypt automatycznie dzielił na strony po 5 wpisów. To byłoby chyba łatwiejsze do napisania.
Pilsener
Zbyt długo by pisać co robisz nie tak i jak powinieneś... poczytaj:
http://www.forumweb.pl/viewtopic.php?t=39103
I oczywiście przestaw się jak najszybciej na bazę danych, dane w pliku/plikach to kiepski pomysł.
Looozak
Hmm przestudiowałem to ale gdy wpisałem
  1. $l_odp_nastronie = 5;

Nie wiem dlaczego zostawia tylko 1 wpis a reszty nigdzie nie widać. No i jak zrobić aby on sam tworzył numery stron bo tego tam nie doczytałem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.