TomAsh18R
5.05.2010, 13:03:45
Witam.
Z racji tego, że mój wysłużony kabelkowy Edimax zaczyna się sypać, postanowiłem w niedługim czasie kupić router bezprzewodowy. Model na razie nie jest jeszcze do końca znany, aczkolwiek mam już jeden model na oku, ale w tym przypadku jest to na razie mało ważne.
Standard sieci bezprzewodowej w moim laptopie to 802.11b/g. Czy jest możliwe zaszyfrowanie sygnału z routera kluczem WPA2 (gdzieś wyczytałem parę informacji na temat standardu 802.11i dzięki któremu jest możliwe szyfrowanie WPA2, dlatego teraz nie wiem czy mój laptop się "zorientuje")? A jeżeli nie, to czy WPA jest na tyle bezpieczny, że można go używać bez obawy włamania.
JohnnyB
5.05.2010, 16:46:32
802.11b/g to standard opisujący fizyczne parametry transmisji (częstotliwość, modulacja) natomiast sposób szyfrowania to kwestia programowa, czyli zależy jaki masz system. Z tego co pamiętam to na Win XP WPA2 jest dostępne po zainstalowaniu którejś tam aktualizacji, na nowszych windowsach jest standardowo.
TomAsh18R
5.05.2010, 17:10:00
Aha, rozumiem. Mówiąc aktualizację masz na myśli Service Pack? SP2 na moim komputerze gości.
A może z innej beczki: czy ktoś słyszał może opinie o routerze TP-LINK WR340G?
http://www.atel.com.pl/doc/06256i_v_1_2_www.pdf Ten poleca mój ISP i czytając opinie w necie widzę, że nie będzie to zły wybór.
jargotka
5.05.2010, 18:00:01
mam identyczny model:)
bardzo dobrze u mnie się sprawuje, mam go ok pół roku i nie było z nim żadnych problemów.