Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 802.11b/g i WPA2
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
TomAsh18R
Witam.
Z racji tego, że mój wysłużony kabelkowy Edimax zaczyna się sypać, postanowiłem w niedługim czasie kupić router bezprzewodowy. Model na razie nie jest jeszcze do końca znany, aczkolwiek mam już jeden model na oku, ale w tym przypadku jest to na razie mało ważne.

Standard sieci bezprzewodowej w moim laptopie to 802.11b/g. Czy jest możliwe zaszyfrowanie sygnału z routera kluczem WPA2 (gdzieś wyczytałem parę informacji na temat standardu 802.11i dzięki któremu jest możliwe szyfrowanie WPA2, dlatego teraz nie wiem czy mój laptop się "zorientuje")? A jeżeli nie, to czy WPA jest na tyle bezpieczny, że można go używać bez obawy włamania.
JohnnyB
802.11b/g to standard opisujący fizyczne parametry transmisji (częstotliwość, modulacja) natomiast sposób szyfrowania to kwestia programowa, czyli zależy jaki masz system. Z tego co pamiętam to na Win XP WPA2 jest dostępne po zainstalowaniu którejś tam aktualizacji, na nowszych windowsach jest standardowo.
TomAsh18R
Aha, rozumiem. Mówiąc aktualizację masz na myśli Service Pack? SP2 na moim komputerze gości.

A może z innej beczki: czy ktoś słyszał może opinie o routerze TP-LINK WR340G? http://www.atel.com.pl/doc/06256i_v_1_2_www.pdf Ten poleca mój ISP i czytając opinie w necie widzę, że nie będzie to zły wybór.
jargotka
mam identyczny model:)
bardzo dobrze u mnie się sprawuje, mam go ok pół roku i nie było z nim żadnych problemów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.