Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Generowanie zrzutów z filmu posiadając kawałki pliku AVI
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
varez
Hmm, sporo topików tutaj umiera nawet jak nie mają takich głupich zastosowań jak to, no ale próbujemy:

Powiedzmy mamy sobie na FTP-ie film (bądź tam po http). Teraz nie pobierając całego filmu, a jedynie jego fragmenty chciałbym wygenerować zrzuty ekranu (niekoniecznie tak jak to robi Media Player Classic, może być każdy zrzut w oryginalnej rozdziałce do innego pliku).
Z tego co wiem wystarczy pobrać jakiś tam początek pliku (żeby pobrać info o kodeku, rozdzielczości itd) i potem jakieś tam fragmenty - tak jak w przypadku urwanych/podziurawionych plików - da się z tego odbudować indeksy i odzyskać jakiś obraz, często z niepasującym już audio (w przypadku dziurawionego - np przez menedżery pobierania które tworzą więcej niż jedno połączenie do pliku).

Wyjątkowo głupie, ale cóż, może ktoś coś takiego już potrzebował przede mną tongue.gif
Van Pytel
Jeśli masz dostep do ssh to mozesz zrobic screen mplayer'em a potem pobierasz tylko screeny.

mplayer film.avi -vf screenshot
varez
nie, plik nie jest mój, wisi sobie gdzieś tam w necie, i ja własnie chcę oszczedzic sobie jego pobierania po to zeby miec 5 screenshotów..
nie, nie jednorazowo - ta metoda bedzie mi potrzebna wiele razy, dlatego pytam
Van Pytel
Z tego co wiem plik avi nie pozwoli Ci na zrobienie screena z niedokonczonego pliku, wiec musisz niestety caly pobrac.
varez
skoro wiesz mniej ode mnie to poczekam na wypowiedź kogoś kto wie więcej winksmiley.jpg napisałem:
Cytat
w przypadku urwanych/podziurawionych plików - da się z tego odbudować indeksy i odzyskać jakiś obraz
Van Pytel
Zawsze mozesz sprawdzic mpc-hc. Albo przerobic do mkv - ten pozwala na podglad bez dokonczonego pliku.
varez
ech..
masz, jeszcze raz:
Cytat(varez @ 6.06.2010, 18:21:23 ) *
nie, plik nie jest mój, wisi sobie gdzieś tam w necie, i ja własnie chcę oszczedzic sobie jego pobierania po to zeby miec 5 screenshotów..
nie, nie jednorazowo - ta metoda bedzie mi potrzebna wiele razy, dlatego pytam

Van Pytel
No tak, ale mi chodzi o to że pobierasz 5 mb a nie 500 mb. I to 5 mb robisz tak jak Ci napisalem - mpc-hc mkv.
Innego rozwiazania ja nie widze.
varez
z tym ze ja chcialbym tez screeny ze srodka .. odbudowanie indeksu klatek jest możliwe. z tego co sie dowiedzialem - jest na koncu pliku avi, wiec ten tez moglbym pobrac..
wiec generalnie juz wiem ze trzeba pobrac poczatek, koniec, i losowe fragmenty srodka.

teraz to mpc-hc - brzmi jak narzedzie pod linuksa, choc z tego co wiem to jest media player classic, działasz na win czy nix?
a swoja droga ostatecznie na linuksa chyba trafi to co napisze, wiec wszystko jedno
Van Pytel
MPC -HC jest pod windows
http://mpc-hc.sourceforge.net/ ale chyba tez chodzi na linuxie (nie sprawdzalem)
jesli nie przetrawi to przerob na mkv - np mkvtoolnix
varez
sprawdze narazie pod windows to, dzis sie juz za to nie wezme, wiec zostaje blizej nieokreslone 'wkrotce'. potem bedziemy dalej myslec co z tym..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.