Witam mam bazę danych w której są kluczowe 2 tabele X i Y. Rekordy z tych tabel tworzą informacje o piosenkach. Każda z tabel zawiera pola: tytuł i artysta typu VARCHAR. I teraz moje pytanie. Potrzebuje z tabeli X pobrać informacje o piosence (tytuł i artysta) i sprawdzić czy w tabeli Y jest ten utwór. Jak łatwo się domyślić mogą występować literówki itp. Ważne jest aby jeśli znajdzie się podobny rekord w tabeli Y to określić jego zgodność procentową z wzorem (wyliczana w dowolny sposó

. Obie tabele mają po ok tabela Y może mieć do 1 000 000 rekordów. Za pomocą czego mogę taki zbiór przeszukiwać. Próbowałem sam napisać kod z wykorzystywaniem alrogytmi n-gramów do oceny podobieństwa. Ale podczas masowego wyszukiwania (mam zbiór 5 000 rek w tabeli X i sprawdź czy w tabeli Y też są) trwa strasznie długo (nie mówimy tu o 2-3 min). Jakie są najlepsze gotowe rozwiązania. Mam wrażenie że zrzucenie na php całej roboty jest błędem. Wogóle czy php i mysql to jest dobre połączenie do tego typu operacji ?