jestem w trakcie przerabiania strony i chcę wprowadzić na swoją stronę zamiast js sprites przy grafikach.
Po wielu nieudanych próbach utworzyłem poniższego css`a. I teraz pytanie czy plik graficzny ('img/firmy.jpg'), który jest użyty kilka razu będzie wczytany raz i wyświetlony kilka razy. Czy do każdego wyświetlenia będzie wczytywany oddzielnie?
ps. Kombinuje ponieważ w IE (przykład http://dknet.com.pl/ie3) grafiki po najechaniu znikają (czarno białe) a po chwili około 1-2sek, pojawiają się (kolorowe).
cześć kodu html
cześć kodu css
div#stopka ul{ margin: 0; padding: 0; float: right; } div#stopka ul li{ display: inline; margin-left: 10px; list-style: none; background: url('img/firmy.jpg') no-repeat; } div#stopka ul li.bosch{ background-position: 0px -30px; float: left; } div#stopka ul li.bosch a{ display: block; width: 150px; height: 30px; } div#stopka ul li.bosch a:hover{ background-image: url('img/firmy.jpg'); background-position: 0px 0px; } div#stopka ul li.schwaiger { background-position: -150px -30px; float: left; } div#stopka ul li.schwaiger a{ display: block; width: 113px; height: 30px; } div#stopka ul li.schwaiger a:hover{ background-image: url('img/firmy.jpg'); background-position: -150px 0px; } div#stopka ul li.skylotec { background-position: -263px -30px; float: left; } div#stopka ul li.skylotec a{ background-position: -263px -30px; display: block; width: 171px; height: 30px; float: left; } div#stopka ul li.skylotec a:hover{ background-image: url('img/firmy.jpg'); background-position: -263px 0px; } diV#stopka ul li a span{ display: none; }