Niedawno zaczęłam naukę php i chcę wszystko pisać "ręcznie" żeby się nauczyć języka, a nie używając frameworków.
Po zalogowaniu się do aplikacji chcę, aby sesja trwała określony czas. Wiem, że ustala się to w pliku php.ini ale chodzi mi o coś innego. Chcę w pisanej aplikacji zrobić coś takiego, że osoba, która poprawnie zaloguje się do strony, może poruszać się po niej, dopóki nie minie określony czas. Poza tym chcę, aby po czasie bezczynności, np. 30 sek, sesja była niszczona, żeby nie można było przeglądać stron bez ponownego zalogowania się i najlepiej, jakby po upływie tego czasu od razu następowało przekierowanie do strony logowania. Chciałabym też, aby po wylogowaniu i wciśnięciu w przeglądarce przycisku "Przejdź do poprzedniej strony" - nie można było uzyskać dostępu poprzez ponowne przesłanie danych do skryptu. Obecnie mój skrypt logowania pozwala na to, dane są ponownie przesyłane, przez co znowu można zalogować sie do aplikacji i po niej się poruszać. Nie jest to bezpieczne.
Chcę też zrobić coś takiego, że jeśli jest się zalogowanym i np. wchodzę na stronę główną - a tu jest formularz logowania - żeby nie trzeba było za każdym razem się logować, tylko żeby aplikacja sama poznała - jeśli jest ktoś zalogowany, to przełącza do strony powitalnej itp...
Nie chcę używać ciasteczek. Czy da się to zrobić za pomocą tylko sesji? Wiem, jakie są funkcje sesji, czytałam w manualu, ale nie potrafię tego wszystkiego poskładać do kupy i stworzyć całkowitego kodu. Szukałam też gotowych rozwiązań w internecie, ale to wszystko nie było do końca takie, jak chcę.
Jak to zrobić?