Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiana tła - obrazka dla pola input
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
Malinaa
Witam,
chciałbym, aby po najechaniu myszką <input> zmieniał tło na inny obrazek, kolor.

Mam tak:

1. .inputSOne {
  2. border: 0px;
  3. background: url("../grafika/button_green_60x22.gif") no-repeat;
  4. font-size: 12px;
  5. font-weight: bold;
  6. width: 60px;
  7. height: 22px;
  8. color: #ffffff;
  9. }
  10.  
  11. .inputSOne:hover {
  12. background: url("../grafika/button_orange_60x22.gif") no-repeat;
  13. }

i działa niby ok, ale myślę sobie, że to nie jest najlepszy sposób dla pola <input> ?

Pytanie: czy tak jest napewno OK i jak to zrobić zawodowo, only professional smile.gif
wookieb
Szczerze mówiąc nie daję głowy czy działa to w takich ustrojstwach jak IE, musisz wtedy zastosować odpowiednie obejścia. Dla reszty przeglądarek OK
erix
Cytat
Pytanie: czy tak jest napewno OK i jak to zrobić zawodowo, only professional

Nie stosuję zwykle takich skeczy, ale z tego, co pamiętam, to niektóre przeglądarki (zwłaszcza na platformach uniksowych) nie za bardzo chcą zezwalać na takie stylowanie. Wtedy tło należy ustawić dla rodzica, a dla danego elementu - transparent.
Malinaa
Cytat
Nie stosuję zwykle takich skeczy

Nie było moim zamiarem wywoływanie śmiechu, chociaż w życiu trzeba czasem śmiesznym być.

Jak pisałem styl dział, ale nie za każdym razem po najechniu myszką na button działa tak jak powiniem.
Czasem po najechaniu myszką powstaje przerwa, zanim zmieni się obrazek w tle buttona, przez co button chwilowo jest bez tła.
Myślę, że jest bardziej doskonałe rozwiązanie problemu i dlatego pytam.
iVorIus
Cytat(Malinaa @ 4.09.2010, 11:28:12 ) *
Czasem po najechaniu myszką powstaje przerwa, zanim zmieni się obrazek w tle buttona, przez co button chwilowo jest bez tła.

Jeżeli złączysz w jeden plik dwa tła, problem chwilowej przerwy zniknie, np.
wysokość inputa: 22px, więc cały plik ma wysokość 44px i css:
  1. background-position: -22px;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.