Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki PC
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
krzysztof_kf
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów czy ktoś z was miał doświadczenie zakupu PC na allegro , głównie może zachęcić cena czy na pewno warto może ktoś tu z forumowiczów zakupywał PC proszę o opinie i sugestie .
Może ktoś widział gdzieś jakąś dobrą ofertę PC potrzebuję sprzętu który będzie wydajny głównie potrzebuję to grafiki , i programowania .

Wicepsik
1/3 ceny komputera złożonego na allegro to robocizna. 2/3 to cena podzespołów. Najlepiej kupić podzespoły w sklepie i złożyć samemu komputer. Będzie tańszy, wydajniejszy.
mike
Cytat(Wicepsik @ 4.09.2010, 15:40:29 ) *
Najlepiej kupić podzespoły w sklepie i złożyć samemu komputer. Będzie tańszy, wydajniejszy.
Nie wszyscy znają się doskonale na sprzęcie.
Równie dobrze można kopić świetne podzespoły i nieumiejętnie je dopasować lub podłączyć i z plusów nici.
krzysztof_kf
mike dobra sugestia tak popatrzyłem na oferty na allegro i mi się wydaję że nie warto się w to bawić komuś zlecać składanie pc a jeśli chodzi o składanie samemu sprzętu to odpada
Blame
Nie do końca, komputronik ma na przykład na stronie konfigurator, który powie nam jeśli dobraliśmy sobie jakieś nie działające ze sobą podzespoły. No ale jakąś tam wiedzę jeśli chodzi o składanie komputera trzeba mieć, choćby podstawową.
Daiquiri
Z zakupem na allegro zastanawia mnie jedno: jak wygląda sprawa gwarancji i ewentualnie niezgodności towaru z umową. Jeżeli nie kupujesz od sklepu handlującego na allegro, to gwarancja jest raczej na podzespoły. Jak coś się zacznie "psuć" to potrzebna Ci będzie diagnoza co się psuje, wyciąganie części i dopiero egzekwowanie gwarancji. Kupując w sklepie/od sklepu, możesz otrzymać gwarancję na "cały komputer" (plomby będą pewnie gratis smile.gif). Idziesz i mówisz, że "coś Ci nie działa", a oni się bawią w dochodzenie co takiego.

Jak kupujesz np. monitor z gwarancją door-to-door to nie ma to znaczenia, bo i tak wadliwy sprzęt odbierze od Ciebie kurier i zostawi sprawny - a to wszystko na koszt właściciela serwisu.

@Blame - ale taki konfigurator sprawdzi tylko czy części do siebie "pasują", całą odpowiedzialność na wydajność takiego sprzętu zrzuci natomiast na Ciebie smile.gif.

I jeszcze jedna rzecz: kupując zestaw w np. Komputroniku dostajesz Windowsa gratis - jak składasz sprzęt musisz go sobie kupić. Chyba, że nie interesuje Cię Windows smile.gif.
Blame
@Daiquiri - No ale wydaje mi się, że jak ktoś się bierze za kupno komputera, czy w ogóle czegokolwiek to zbiera informacje na temat jego podzespołów, części itp. a nie kupuje go dlatego bo koleś ze sklepu powiedział mu że jest dobry i w ogóle imba smile.gif
Daiquiri
Przecież są ludzie, którzy się sprzętem nie interesują czy nie posiadają wiedzy na ten temat i co za tym idzie kupują ten który sprzedawca zachwalał jako "imbający" smile.gif. Wydaje mi się, że poczytanie o podzespołach nie sprawi, że złożysz wydajny sprzęt. Przecież wydajność to nie tylko dobór "mocy" części względem swoich wymagań ale i umiejętne kompletowanie elementów. Przez kompletowanie rozumiem fakt, że wszystkie części hulają tak jakby grały drużynowo - a nie że do siebie pasują pod kątem mechaniczno - technicznym smile.gif.
everth
Dzisiaj wystarczy tylko oszacować moc zasilacza pod komponenty + dobrać procesor pod płytę. Wszystko się zestandaryzowało - wszędzie PCIE, SATA - nawet z procesorami nie ma takich problemów jak kiedyś (ustawianie napięć). Jak człowiek sobie przypomni jakie były cyrki z kartami ISA gdzie trzeba było za pomocą zworek rozgryzać które przerwania się nie gryzą i działają smile.gif. Dziś montaż komputera to jak LEGO.

@DOWN: Drogie/tanie kwestia względna. Jak nie walisz młotkiem i sypiesz śrubkami gdzie popadnie to masz małe szanse coś zepsuć. Kiedyś człowiek dziesięć razy się modlił czy dobrze włożył wtyczkę zasilacza do płyty głównej (w płytach AT można ją było wsadzić na dwa sposoby).
pl_morfeusz
Ale drogie są teraz te klocki
gigzorr
ja kupowalem na allegro pc , jakis rok temu 1k ++ , jak kupujesz cos droższego to wybieraj zaplate przy odbiorze +kurier , jak nie ma takiej opcji , to bye , a jak ci przywioza , to mozesz zerknac co i jak, czy obudowa nie połamana itp.

ps. oczywiscie na komentarze trzeba popatrzyć , oraz mozna do nich zadzwonic i sie spytac co i jak.
rzymek01
Też wtrącę swoje 3 grosze,
osobiście zawsze kupowałem sprzęt na allegro, najczęściej używany bez gwarancji i nigdy nie trafił mi się jakiś wadliwy egzemplarz,
jednak trzeba mieć chociaż minimalne pojęcie o sprzęcie, bo można się nieźle załatwić, albo zmontować taki sprzet jak mój kolega ostatnio, wszystkie komponenty w miarę słabę, ale żeby sobie pograć to wziął sobie gtx 260 i zonk, gry jednak nie chodzą haha.gif

@krzysztof_kf, jesli naprawdę nic nie wiesz o sprzęcie to bierz zestaw, chyba że masz zaufanego kolegę który Ci pomoże złożyć

Pozdrawiam
KeeL
Ale równie dobrze może iść do sklepu komputerowego w jego mieście, znajomy tak składał, trafił na całkiem dobry sklep, ceny dobre, złożenie gratis, doradzili mu co do czego, co wybrać, tylko trzeba trafić na dobry sklep.
krzysztof_kf
Aż tak braku pojęcia o sprzęcie nie mam ale zawsze jest te jedno ale chyba się zdecyduję się na zakup u kogoś co prowadzi sklep po przez allegro dzięki wszystkim za info .
Ale mam kolejny dylemat na temat telewizorów lcd a głównie ma ktoś z was telewizory wielofunkcyjny od razu do pc z tunerem tv plus FullHD głównie chodzi o matryce żeby nie była matowa tylko błyszcząca po producenci nie piszą jednakowo o typie matrycy czy jest matowa czy błyszcząca tylko piszą swoimi szyframi biggrin.gif
może ktoś polecić jakiegoś LCD
gigzorr
sam niech zlozy , zalozy temat na jakims forum , albo niech napisze cene i do czego ma byc pc , i mu napisza co kupic smile.gif
krzysztof_kf
Pisałem do czego ma być biggrin.gif z sprzętem dam sobie radę tylko dylemat jest teraz z LCD z tunerem plus FullHD bo nie ma sensu kupywać samego TV
rzymek01
A czemu chcesz błyszczącą a nie matowąquestionmark.gif Na matowej nie masz odbić..
gigzorr
Wiem , że pisałeś , ale ceny chyba nie podales?

programowanie a grafika calkiem inna rzecz , bo do programowania to monitor mozesz miec najgorszy , a dla grafika liczy sie przewaznie "monitor". a jaki to juz ci nie napisze bo nie wiem wstydnis.gif
vokiel
Cytat(mike @ 4.09.2010, 15:45:24 ) *
Nie wszyscy znają się doskonale na sprzęcie.
Równie dobrze można kopić świetne podzespoły i nieumiejętnie je dopasować lub podłączyć i z plusów nici.

Równie dobrze można podejrzeć gotowy, poprawnie złożony zestaw i samemu sobie te elementy wybrać.

Cytat(Daiquiri @ 4.09.2010, 16:00:47 ) *
I jeszcze jedna rzecz: kupując zestaw w np. Komputroniku dostajesz Windowsa gratis - jak składasz sprzęt musisz go sobie kupić. Chyba, że nie interesuje Cię Windows smile.gif.

I tak ten Windows jest wliczony w części, nic nie dostajesz gratis. Jeśli wierzysz, że ktoś Ci da gratis Windowsa (wartego nawet netto OEM ze 400zł) do zestawu za 2 000zł, na którym ma marżę 150zł to chyba śnisz.

Gotowe zestawy mają ten plus, że jak coś się sypnie to możesz wziąć kadłubek i zanieść do sklepu niech się oni martwią co się popsuło. Ale jeśli Ci zaplombują to nawet sam sobie RAM'u nie dołożysz. Jak to mawiał Wałęsa: "(...) są plusy dodatnie i ujemne (...)".

Jeszcze jedna rzecz z gotowymi zestawami, często spotykałem się z takimi konfiguracjami, w których ktoś "przemycał" jakiś szajs. Nie wiem czy osoby składające miały za zadnie np wypchnąć zaległy towar, czy zadbać o niską cenę, ale zdarzało się, że zestaw jest niby świetny, a tu np grafika do kitu, czy archaiczny procesor.

Moim zdaniem gotowy zestaw może być dobrą podstawą do utworzenia swojego, dobrego zestawu.
Daiquiri
Cytat(vokiel @ 5.09.2010, 13:47:43 ) *
Jeśli wierzysz, że ktoś Ci da gratis Windowsa (wartego nawet netto OEM ze 400zł) do zestawu za 2 000zł, na którym ma marżę 150zł to chyba śnisz.
A wiesz, że oni dostają Windowsy na licencji DOEM? Ja wiem z pierwszej ręki smile.gif. I tak - dają go gratis do zestawu. Cena części to już inna sprawa.
krzysztof_kf
Cytat(rzymek01 @ 5.09.2010, 12:57:31 ) *
A czemu chcesz błyszczącą a nie matowąquestionmark.gif Na matowej nie masz odbić..

Jest różnica matowa nie daję w 100% efektu tylko tak jak ktoś by zakopcił fajkami mi monitor biggrin.gif a od producenta ciężko się dowiedzieć jaki rodzaj jest matrycy w danym modelu . Tworzy się mały OffTopic więc prosił bym jakieś oferty dobrych LCD z matrycą błyszczącą z ceną do 1000 zł jeśli chodzi o monitor
pozdro a sprzęt PC w granicach 1500 zł plus minus .
rzymek01
Szczerze to nie wiem czy w tym modelu co podam jest błyszcząca czy matowa, ale jest dobra, e-IPS:
DELL ULTRASHARP 2209WA 22" panorama, allegro (widziałem jeszcze 2tyg. nowe za 900zł)

Sam zamierzam w najbliższym czasie kupić ten monitor smile.gif

Pozdrawiam
darophp
Ja mam w domu do grafiki: 19-calowy HP Pavilion w1907v, cena 799 PLN <-- dokładnie nie pamiętam, bo dostałem go w prezencie ale sprzęt jest super

PS. polecam: http://infobit.pl/polecane/polecane-zestaw...wrzesien-2010/3
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.