Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z menu
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
napixowany
Witam serdecznie, podczas tworzenia strony dla mojej szkoły natrafiłem na mały problem związany z menu, którego nie mogę od dłuższego czasu rozwiązać. Otóż mam box o zaokrąglonych bokach, który jest podzielony na trzy divy. Pierwszy oraz trzeci div zawiera pasek w formacie png, który jest zaokrąglony w rogach, natomiast w divie numer dwa mieści się menu. Problem w tym, że jest ono wyświetlane poza tymi trzema divami, a nie tak jak powinno, czyli w obrębie divu drugiego. Kod html przedstawia się nastepująca:

1. <div style="float: left">
  2. <div id="colLeft">
  3. <div id="colLeftUp"></div>
  4. <div id="colLeftCenter">
  5. <ul>
  6. <span>Rekrutacja</span>
  7. <li>Oferta szkoły</li>
  8. <li>Zasady rekrutacji</li>
  9. <li>Formularz rekrutacyjny</li>
  10. <li>Wyniki rekrutacji 2010</li>
  11. </ul>
  12. </div>
  13. <div id="colLeftDown"></div>
  14. </div>
  15. </div>

A CSS:
  1. #colLeft { float: left; width: 196px; margin-top: 10px; margin-right: 10px; }
  2. #colLeftUp { height: 6px; background-image: url(images/menu-top.png); }
  3. #colLeftCenter { width: 190px; background-color: #f8f6f4; border-left: 1px solid #cac3b6; border-right: 1px solid #cac3b6; padding: 0 2px;}
  4. #colLeftDown { height: 6px; background-image: url(images/menu-bottom.png); }
  5. #colLeftCenter ul { width: 178px; height: 19px; padding-top: 6px; padding-left: 12px; list-style-type: none; background-image: url(images/menu-ul.png); }
  6. #colLeftCenter span { color: #ffffff; font-weight: bold; text-shadow: 1px 1px 1px #8faa14; }
  7. #colLeftCenter li { margin: 12px; list-style-type: none; }

Z powyższego kodu uzyskuje taki efekt:

Jednakże bardzo zależy mi na tym, aby ów box wyglądał tak:

Liczę na duże zainteresowanie moim problemem i szybką pomoc. W zamian mogę zaoferować małe projekty graficzne. Pozdrawiam

erix
A nie możesz gdzieś tego wystawić? Firebug jest nie tylko Twoim przyjacielem. [;
napixowany
Rozumiem, także już wrzucam. Problem przedstawia się następująco:

Menu

Odnośnie Firebug'a nie umiem się nim posługiwać. Jeśli problem zostanie rozwiązany na pewno się odwdzięczę. Pozdrawiam
everth
Zlikwiduj height z elementu UL. Poza tym lepiej by było jakbyś to tło powiązał z elementem LI a nie UL - masz wtedy większą kontrolę nad jego rozmieszczeniem.
napixowany
Dziękuje za wskazówkę. Problem został rozwiązany. Dla ciekawskich poprzez usunięcie height oraz:

1. <div id="colLeftCenter">
  2. <ul><span>Rekrutacja</span></ul>
  3. <ol>
  4. <li>Oferta szkoły</li>
  5. <li>Zasada rekrutacji</li>
  6. <li>Rekrutacja</li>
  7. <li>Wyniki rekrutacji 2010</li>
  8. </ol>
  9. </div>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.