Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX]Zapis ostatniego stanu.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Tryllion
Witam

Mam pytanie. Używam AJAX do interakcji z użytkownikiem. User naciska buttona i cuda się dzieją, wiadomo.
Chciałbym jednak aby ostatnia akcja została zapisana. Oczywiście wiem że są cookie, ale nie o to pytam.
Zastanawia mnie czy jest jakiś sposób aby w samym PHP zachować wynik ostatniego zapytania typu AJAX.
Np.
User naciska w przeglądarce but1.
AJAX śle do serwera zapytanie, ten robi cuda, zapisuje gdzieś 'but1' i zwraca zapytanie.
Strona się zmienia, user znowu coś naciska np. but2. PHP teraz wie że ostatnio był but1, i zależnie od tego reaguje inaczej niżby np. było to 1 zapytanie o but2.

Czy da się jakoś taki efekt uzyskać ?
Narazie robię tak iż nowo przeładowana strona dopisuje do but2 inną funkcję js, z parametrem i ten parametr jest na nowo wysyłany. Ale trochę to rypie mi estetykę dry.gif

Nie wiem czy dość jasno przedstawiłem problem, mam nadzieję iż ktoś zechce rozjaśnić sytuację jak to jest z przechowywaniem zmiennych w takiej sytuacji.
Wicepsik
poczytaj o sesjach
Tryllion
No tak, dzięki, teraz wszystko jasne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.