Przyszedłem tutaj z nadzieją, że znajdę odpowiedź na pytanie jak można w PHP odczytać zawartość danych cookie ustawionych przez inne witryny. Przeszukałem forum i znalazłem ciekawy wątek, w którym stoi po pierwsze, że się nie da, a po drugie, że nie pomagacie w hakowaniu

Tak po prawdzie nawet nie wiem jak zadać Wam pytanie, więc muszę opisać z czym próbuję się zmierzyć.
Chcę postawić na drupalu stronkę dla znajomych, z którymi gram w grę przeglądarkową plemiona. Na tej stronie będą pewnie różne informacje, które nie powinny być widoczne dla innych osób, niż ludzie z mojego plemienia (w grze plemiona gracze łączą się w grupy, zwane plemionami, a plemiona zwalczają się nawzajem). Sprawdziłem, że gra plemiona ustawia określone ciastko. Pomyślałem, że w drupalu dodam kod php, który będzie odczytywał te dane i na tej podstawie sprawdzał, czy przeglądający stronę jest członkiem mojego plemienia.
Otóż: gra plemiona ustawia ciastko z ID wioski, ID wioski jest ustawiane, gdy właściciel tej wioski przegląda w grze stronę głównego widoku wioski. Czyli: ciastko z ID wioski należącej do mojego plemienia jest ustawiane wyłącznie u gracza, będącego właścicielem wioski. W drupalu można zrobić listę wiosek graczy i ich wiosek (w tabeli) i sprawdzać, czy wioska w ciasteczku jest wioską zalogowanego gracza. Jeśli nie - to wylogowywać użytkownika z określonym komunikatem.
No ale na stronie drupala ciasteczka z strony www gry nie odczytam (prawda?).
Pytanie moje brzmi: jak w takim razie zrobić weryfikację tego, że stronę drupala przegląda ktoś, kto należy do mojego plemienia?
Odpada przesyłanie tymcasowych, jednorazowych haseł na maila, czy też na konto w grze, bo te dane można odczytać i przekazać graczowi z wrogiego plemienia. Konieczne jest takie rozwiązanie, które będzie niezauważalne dla zwykłego użytkownika i na które zwykły przeciętny użytkownik kompa nie może wpłynąć.
Odpada też niestety sprawdzanie strony, która do drupala przekierowała. Teoretycznie możnaby w grze umieścić linka do strony drupala, a w drupalu sprawdzić, jaka strona kierowała do niego. Niestety - nie można przejść bezpośrednio ze strony gry do strony zewnętrznej, bo w grze jest taki specjalny mechanizm kierowania najpierw do strony zawierającej ostrzeżenie, że następuje przekierowanie na zewnętrzną stronę i żeby tam nie podawać hasła z gry.
Można użyć JS. Mogę zmusić wszystkich w grze do używania Greasemonkey, stworzyć jakiś skrypt instalowany w Greasemonkey, który pobierałby dane z gry, jakoś gdzieś zapisywał (tak jak cookie) i potem odczytywać to na stronie drupala. Da się to zrobić? Jest jakaś opcja?
Może macie inne pomysły?
kurde, chyba kiepsko szukałem
znalazłem takie coś:
http://wortal.php.pl/phppl/Wortal/Artykuly...wiadamy-za-wady
Stoi tam, że w JS mogę tworzyć ciastka i podawać domenę, pod którą ciastko ma być dostępne
Czy jest możliwe, aby skrypt uruchamiany na stronie A (strona gry) utworzył ciasteczko, które będzie miało podane jako domenę, w której ciastko jest dostępne stronę B (stronę drupala)

Jeśli tak, to miałbym rozwiązanie: skrypt instalowany w Grasemonkey, który tworzy ciastko dostępne na stronie drupala, wpisując dane z ID wioski