Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kubuntu/ubuntu 64
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
nospor
Hejka,
używacie może wersji 64 bitowej systemu ubuntu/kubuntu lub innej dystrybucji linuksa?
Czy macie z tymi wersjami jakieś problemy? Nie działają jakieś programy? Planuje się przesiąść na system 64 bitowy a w necie znajduje różne opinie
mike
Ja mam Kubuntu w wersji 64 bitowej. Nie narzekam na nic.
nospor
Aplikacje bez problemu się odpalają? Jeśli nie ma jakiegos programu w wersji 64 to wersja 32-bitowa działa bez problemu?
mike
Nie miałem przypadku kiedy coś nie miało wersji 64 bit.
lDoran
Co do ubuntu mam uraz, ponieważ instaluje wiele niepotrzebnych rzeczy, przez co system strasznie zamula przy starcie. Używałem debiana w wersji 32bitowej, jest to dobra dystrybucja posiada bogaty support, łatwy, szybki i przyjemny. Polecam Debiana dla osób mając podstawową wiedzę z zakresu systemów Linux winksmiley.jpg.
nospor
@lDoran nie rób proszę Offtopicu. Pytam się o wersje 64-bitową a nie o wyższości debiana na innym linuxem smile.gif

Cytat
Nie miałem przypadku kiedy coś nie miało wersji 64 bit.
A gdy ciągniesz coś z repozytoriów, to rozumiem, że on już wtedy z automatu ciągnie wersje 64-bitowe?
hwao
Z tego co się orientuje to kiedyś tylko był problem z flashem na 64bitach ale o było tak dawno temu że już ponaprawiali smile.gif Możesz śmiało przejść o ile nie używasz jakiś słabo wspieranych rzeczy na kompie, tym bardziej ze to ubuntu a nie "robienie all samemu". smile.gif
mike
Cytat(nospor @ 19.10.2010, 10:28:33 ) *
A gdy ciągniesz coś z repozytoriów, to rozumiem, że on już wtedy z automatu ciągnie wersje 64-bitowe?
Tak. Zaznaczasz lub wpisujesz w konsoli co chcesz a apt-get sam ściągnie odpowiednie pakiety, w odpowiednich wersjach.
Poza flashem, o którym słyszałem (choć nie miałem z tym problemu nigdy) to kiedyś, dawno miałem problem z karta graficzną ATI (nie mogłem znaleźć sterowników). Ale, że ATI ogólnie leje na Linuxa to takie rzeczy nie dziwią.
nospor
Ok, dzięki za odpowiedzi
sazian
oczywiście pod wersją 64 da się zainstalować pakiety 32 bitowe przez dpkg --force-architecture
ja próbowałem tego na dwóch pakietach i udało się w 50% przypadków biggrin.gif
oracle 10g EX działa bez problemów natomiast emulator opery mini odmówił posłuszeństwa
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.