Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wydajność selektorów
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
erix
Ostatnimi dniami chyba panuje wysyp moich trudnych pytań, na które mało kto zna odpowiedzi, ale co tam. biggrin.gif

Mianowicie, mam element w DOM:
Kod
body
-- tag
---- tag2
------ #ident

Czy uszczegółowanie selektora do postaci:
  1. body > tag > tag2 > #ident

będzie lepiej rzutować na wydajność aniżeli samo:
  1. #ident

?

Z tego, co wiem, to ponoć ten drugi wystarczy, ale przyznam, że nie znam budowy engine'ów przeglądarek do wyszukiwania po DOM, dlatego pytam. winksmiley.jpg Przegoogle'owując przy okazji, oczywiście. Ale opiniami praktyków nie pogardzę.
wookieb
http://www.stevesouders.com/blog/2009/06/1...-css-selectors/

Cytat
It’s clear that CSS selectors with a key selector that matches many elements can noticeably slow down web pages. Other examples of CSS selectors where the key selector might create a lot of work for the browser include:
  1. A.class0007 DIV {}
  2. #id0007 > A {}
  3. .class0007 [href] {}
  4. DIV:first-child {}

Ale szczerze mówiąc nie przywiązywałbym do tego tak ogromnej wagi.
Poza tym budując reguły według 1 zasady zarąbałbyś się na śmierć tworząc wszystkie możliwe zagnieżdżenia selektorów.
erix
Nie do końca jest tak, jak tam napisano. Bowiem:

http://css-tricks.com/more-on-css-selector-performance/

+ ludzie na Blipie mi uświadomili, że selektory są parsowane począwszy od prawej. Przeglądarka wyciąga wszystkie elementy pasujące do skrajnego prawego selektora, a potem już tylko filtruje wyciągnięte. Więc potwory w stylu:

1. #subkontener element

Wyciągnie najpierw wszystkie element z dokumentu, dopiero potem sprawdzi dla każdego, czy #subkontener jest rodzicem któregoś z nich.

Zrujnowało to moje wiadomości o CSS, ale człowiek się przecież ciągle uczy. biggrin.gif
wookieb
A jak ludzie z Blip-a Ci to udowodnili? Sprawdziłeś?

Poza tym wysłałeś link do prezentacji tego samego autora z którego wynika iż opcja pierwsza jest wolniejsza.
erix
Cytat
A jak ludzie z Blip-a Ci to udowodnili? Sprawdziłeś?

Linki do MDC, to mało?
Crozin
Może zacznijmy od tego, że wydajności selektorów z pierwszego postu nie powinno się porównywać, ponieważ... są to dwa różne selektory (tj. wyłapują one inne elementy).

Co prawda nie mam tutaj nic na poparcie poniższej tezy (nawet nie jestem w pełni przekonany jej słuszności), ale z tego co się orientuję przeglądarki zapisują sobie swego rodzaju referencje do elementów posiadających identyfikatory (mowa oczywiście o dokumentach HTML) celem szybszego dotarcia do nich. Tak więc drugi selektor wymagałby jedynie odnalezienia odpowiedniej referencji, pierwszy natomiast dodatkowo wymagałby sprawdzenia czy reszta warunków selektora pasuje. Nie jestem jednak pewien czy taki mechanizm ma miejsce w przypadku CSSa (tutaj powód: http://www.jsfiddle.net/Gwr9E/ )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.