Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Drupal] FadeIn onLoad - animacja tylko po wejsciu na strone
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
LargerWoo
Witam.
Pytałem o to już na kilku forach ale nie uzyskałem odpowiedzi, więc może tutaj wink.gif

Chcę dodać do mojej drupalowskiej templatki proste animacje które znajdują się teraz w page.tpl.php:

1. <script language="javascript">
  2. col=255;
  3. function fade() { document.getElementById("logo").style.color="rgb(" + col + "," + col + "," + col + ")"; col-=5; if(col>0) setTimeout('fade()', 50);
  4. }
  5. </script>

i w body:

1. <body onLoad="setTimeout('fade()',2000)">

Dodam, że robię to pierwszy raz w życiu i troszeczkę kombinuję metodą prób i błędów. Chodzi mi o to, aby efekt "fade" był wyświetlany tylko w przypadku wejścia na stronę a nie podróżowania po niej klikając w linki. Jak to rozwiązać?
Jeżeli znacie miejsce gdzie mogę poczytać nt. samego kodowania takich prostych animacji to bardzo proszę o linka bo nie wiem na razie jak uzyskać efekt "fade" dla wielu elementów w rożnych odstępach czasowych.

PS.
Jedyne rozwiązanie jakie na razie przyszło mi do głowy, to napisanie oddzielnego pliku tpl.php tylko dla pierwszej strony. W nim miałyby znaleźć się animacje a na pozostałych podstronach nie. To rozwiązanie ma zasadniczo jedną wadę. Jeżeli ktoś prześle komuś linka do innej podstrony to nie zobaczy on animacji i cały efekt legnie w gruzach sad.gif
5skakanek
Ja takie rzeczy zawsze rozwiązuję ustawieniem zmiennej po wykonaniu animacji po raz pierwszy. Jeśli zmienna jest ustawiona, oznacza to, że animacja już się odbyła i nie będzie powtarzana. Jeśli Twoja strona przeładowuje się po kliknięciu w linki, prześlij zmienną metodą GET lub ustaw ciasteczko.
To takie moje luźne pomysły, trochę jestem nieprzytomny więc nie napiszę Ci w tej chwili gotowego rozwiązania, ale jeśli będziesz dalej miał problem to postaram się coś wyskrobać. Good luck!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.