Pytałem o to już na kilku forach ale nie uzyskałem odpowiedzi, więc może tutaj

Chcę dodać do mojej drupalowskiej templatki proste animacje które znajdują się teraz w page.tpl.php:
<script language="javascript"> col=255; function fade() { document.getElementById("logo").style.color="rgb(" + col + "," + col + "," + col + ")"; col-=5; if(col>0) setTimeout('fade()', 50); } </script>
i w body:
<body onLoad="setTimeout('fade()',2000)">
Dodam, że robię to pierwszy raz w życiu i troszeczkę kombinuję metodą prób i błędów. Chodzi mi o to, aby efekt "fade" był wyświetlany tylko w przypadku wejścia na stronę a nie podróżowania po niej klikając w linki. Jak to rozwiązać?
Jeżeli znacie miejsce gdzie mogę poczytać nt. samego kodowania takich prostych animacji to bardzo proszę o linka bo nie wiem na razie jak uzyskać efekt "fade" dla wielu elementów w rożnych odstępach czasowych.
PS.
Jedyne rozwiązanie jakie na razie przyszło mi do głowy, to napisanie oddzielnego pliku tpl.php tylko dla pierwszej strony. W nim miałyby znaleźć się animacje a na pozostałych podstronach nie. To rozwiązanie ma zasadniczo jedną wadę. Jeżeli ktoś prześle komuś linka do innej podstrony to nie zobaczy on animacji i cały efekt legnie w gruzach