fesseme
17.04.2011, 20:52:32
Witam przyszedł mi do głowy pomysł bym napisał coś na wzór panelu do swoich stron. Zadaniem panelu było wysyłania coś a'la zapytania SQL do strony która wysyłała by odpowiedź.
Mój dylemat polega jaki format odpowiedzi przyjąć by łatwo dało się opracowywać np. statystyki. Do głowy przychodzą mi dwie rzeczy XML i JSON, ale prawdopodobnie są lepsze rzeczy i tutaj pytam was o poradę.
Uprzedzę od razu pytania czemu nie połączyć się bezpośrednio z bazą i tego nie wyciągnąć, nie zawsze jest taka możliwość.
markonix
17.04.2011, 20:58:58
Chcesz napisać coś w stylu phpmyadmin?
fesseme
17.04.2011, 21:52:24
I tak i nie.
Może o co mi chodzi, mam dwa sklepy internetowe, zmiana ceny tego samego produktu w dwóch sklepach zajmuje trochę czasu. Dlatego chcę napisać moduł który pozwoli mi wykonywać proste operacje na bazie np. wyświetl wszystkie produkty, zmień cenę itp.
markonix
17.04.2011, 21:59:40
Hmm, aplikacja rozproszona...
Po prostu napisz API chyba, że sklepy są na tym samym hostingu co po prostu przełączaj między bazami.
Bags_Bunny
17.04.2011, 22:44:33
Nie wiem po co tu gateway, proponowałby zabliżyć się bardziej w temacie, serializacji obiektów dokładnie coś,ala "Iformatter" dla php oraz clustering w bazie danych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.