Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: SVN na zdalnym serwerze
Forum PHP.pl > Forum > Kontrola i zarządzanie projektami
kacpero1094
Witam! Mam wykupione konto Biznes-1 w unixstorm.org. Oferuje ono system kontroli wersji svn. Mam dostęp przez SSH. Niestety nie mogę sobie poradzić ze stworzeniem repozytorium. Kiedy już się udaje, nie mogę wgrać do niego plików z dysku (czy na dysku też muszę tworzyć repozytorium, żeby synchronizować je z tym zdalnym?). Proszę o jakiś krótki poradnik.
Dodam, że po instalacji svn na localhoscie, wszystko działa. Tyle, że mi potrzebne jest repozytorium właśnie na zdalnym serwerze.
Z góry dzięki wszystkim za pomoc!
erix
Hmm, też mam tam hosting i typowe użycie svnadmin nie przysparza problemów...

Cytat
(czy na dysku też muszę tworzyć repozytorium, żeby synchronizować je z tym zdalnym?)

Nie. Na dysk lokalny checkoutujesz zawartość z tamtego repozytorium (hint: svn+ssh).
kacpero1094
Wpisuję:
Kod
svn import ./  file:///var/www/project --message "pierwszy import"

I otrzymuję:
Kod
svn: Nie mo�na utworzy� po��czenia w sesji ra_local do URL-u
svn: Nie zdo�ano otworzy� repozytorium 'file:///var/www/project'

W katalogu ./ jest utworzone repozytorium poprzez:
Kod
svnadmin create nazwa
erix
Sprawdź najpierw składnię poleceń, bo do checkouta nie podajesz ścieżki u siebie, tylko do repozytorium.
kacpero1094
Cytat(erix @ 7.06.2011, 19:29:42 ) *
Sprawdź najpierw składnię poleceń, bo do checkouta nie podajesz ścieżki u siebie, tylko do repozytorium.

Ale przecież to jest import. Jak mam robić checkout, skoro nie mogłem niczego wgrać do repozytorium na serwerze?
erix
http://svnbook.red-bean.com/en/1.0/re12.html

I do nauki marsz, tu jest wszystko napisane.
kacpero1094
Już to czytałem.
Teraz zrobiłem bez file:/// svn:// tylko samo http:// (ale wtedy katalog z repo muszę mieć w katalogu publicznym)
Ale wywala coś takiego:
Kod
svn: Repozytorium trwale przeniesione do 'http://svn.domain.pl/svn_rep/'; prosz� relokowa

i nic się nie kopiuje do rep.
erix
To już zależy od hostingu, w jaki sposób został zdefiniowany host do SVN.

Poza tym, na Twoim miejscu czytałbym komunikaty ze zrozumieniem, a nie tylko je bezmyślnie kopiował. Masz jak byk napisane, co trzeba zrobić.
kacpero1094
relokowa(ć)?
czyli odblokować i zablokować?
Poza tym co znaczy repozytorium trwale przeniesione? O to pytam, gdyby przeczytanie komunikatu mi pomogło, to bym tego wątku nie zakładał.
melkorm
Cytat
relokowa(ć)?
czyli odblokować i zablokować?

Wywołałeś u mnie uśmiech na twarzy wink.gif

Relocate, czyli przypisać nowy adres dla repozytorium które zmieniło swoje położenie.

Jakby było trudno poszukać:
Manual
kacpero1094
Cytat(melkorm @ 9.06.2011, 18:03:28 ) *
Wywołałeś u mnie uśmiech na twarzy wink.gif

Relocate, czyli przypisać nowy adres dla repozytorium które zmieniło swoje położenie.

Jakby było trudno poszukać:
Manual

To nie moja wina, że tłumaczą.
Powtórzę jeszcze raz. Gdybym w tej książce znalazł rozwiązanie, to nie zakładałbym nowego wątku na forum.
Proszę o pomoc. To co tam jest napisane, w żaden sposób nie chce działać.

Przy jakimkolwiek użyciu switch, otrzymuję:
Kod
svn: '.' nie jest kopi� robocz�

Poza tym, po co mi kopia danych? Ja chcę wiedzieć, dlaczego nie mogę wgrać projektu do repozytorium. Z tego co czytam, to jest to jakiś błąd, bo przy tym co już zrobiłem, import powinien wykonać się bez problemu.
melkorm
a jak robisz
Kod
svn checkout repo_path

to co otrzymujesz?
kacpero1094
Kod
svn: Repozytorium trwale przeniesione do 'http://svn.domain.pl/svn_rep/'; prosz� relokowa
melkorm
a adres na 100% jest poprawny? na server foult z tym błędem jest temat że apache nie wiem co takim URL'em zrobić dla tego zwraca taki komunikat.
erix
Na mało którym hostingu masz zainstalowany mod_dav do obsługi SVN przez HTTP.

Nie bez powodu pisałem:
Cytat
Nie. Na dysk lokalny checkoutujesz zawartość z tamtego repozytorium (hint: svn+ssh).

Zanim zadasz następne pytanie, użyj wyszukiwarki. Bo oczy masz, ręce też tak samo, jak i my; korzystamy z tych samych dokumentów, które Tobie podsuwamy, więc bierz się do roboty, a nie lecisz z byle komunikatem, którego nie starasz się zrozumieć.
kacpero1094
Już wcześniej próbowałem różnych protokołów używać (http, svn svn+ssh) i to samo.
erix
Pokaż, jak używałeś tego svn+ssh.

Bo mam ten sam hosting i wszystko działa bez zarzutu.
bnormal
Witam,
mam ten sam problem, nie wiem jak skonfigurować svn na unixstorm.org tak by działał z klientem Eclipse (http://subclipse.tigris.org/). Początkowo korzystałem z poradnika na stronie http://www.unixstorm.org/Pomoc/svn.html czyli kolejno wydawałem komendy:

1. svnadmin create /home/uzytkownik1/svn/projekt1
(oczywiście zamiast katalog svn został wcześniej utworzony a zamiast użytkownik1 wpisałem mój login
2. Edytowałem pliki:
~/svn/projekt1/conf/passwd
~/svn/projekt1/conf/svnserve.conf
~/svn/projekt1/conf/authz
3. próba połączenia z repozytorium z poziomu eclipsa:
a) svn://uzytkownik1.unixstorm.org/uzytkownik1/svn/projekt1
otrzymuje komunikat:
svn: connection refused by the server

cool.gif
i) svn+ssh://uzytkownik1.unixstorm.org/uzytkownik1/svn/projekt1
ii) podaje dane do SSH (login + hasło)
iii) Eclips pyta o Author Name - podaje login do SSH (dobrze? a może trzeba podać nazwę użytkownika zdefiniowanego w pliku ~/svn/projekt1/conf/passwd ? )
otrzymuje komunikat:
svn: No repository found in 'svn+ssh://uzytkownik1.unixstorm.org/uzytkownik1/svn/projekt1'

niestety nie mogę w żaden sposób dojść do tego, co robię źle i będę wdzięczny za pomoc.

kacpero1094
Nie wiem, czy znalazłeś już rozwiązanie. Ja skorzystałem z pomocy technicznej i rozwiązałem problem. Opis możesz przeczytać tutaj smile.gif
adgad
Witam,
mam podobny problem, tyle że mam konto w chmurka.pl. W katalogu public_html założyłem sobie projekt svn, edytowałem pliki authz, svnserve.conf i passwd. Korzystałem przy tym z linków tu umieszczonych i z tego: http://rekurencja.pl/linux/tworzenie-repoz...subversion.html
No i właśnie dlatego mam pytanie, bo są pewne rozbieżności. Mianowicie port nasłuchiwania, w linku który podałem jest to wartość 4445 a w tych wyżej 2000, jaki ustawić? Dalej, w linku który podałem jest opisany proces tworzenia trzech plików: trunk, tags, branches, w linkach podanych w poprzednich postach już nie. Zatem czy je tworzyć? a jeśli tak to gdzie? w głównym pliku? Ponadro mam problem z utworzeniem tych katalogów:
Kod
svn mkdir -m "utworzenie struktury layoutu" svn://remote-host:4445/moje_repo/trunk \
svn://remote-host:4445/moje_repo/branches \
svn://remote-host:4445/moje_repo/tags

To polecenie powoduje błąd że w svn mkdir -m argument -m jest niepoprawny, bez tego -m też mi nie działa - zamiast remote-host wstawiam adres mojego serwera.
Pomoże ktoś?
sazian
nie znam na SVN - nie korzystam z niego - ale ten artykuł który podałeś jest z 2010 roku więc od tego czasu mogło się sporo mienić
więc moja rada taka znajdź nowszy artykuł
adgad
No ok, widziałem datę ale z tego co wiem(kiedyś miałem możliwość instalacji svn na serwerze uczelnianym) to struktura repozytorium jest zgodna z tym co jest w tamtym artykule, natomiast w tych które są podawane w kontekście serwera unixstorm,org to już nie. Dlatego właśnie nie wiem jaka powinno być, w tym: http://leniwy.eu/news,9,Podstawy-SVN-porad...atkujacych.html tutorialu jest podobnie jak w linku który podałem.
webmaniak
Witam,
mam problem z svn. Utworzyłem projekt(o nazwie system), stworzyłem odpowiednią strukturę: trunk, branches i tags, a wcześniej oczywiście odpowiednio skonfigurowałem projekt. Wszystko przebiegło bez najmniejszego problemu. Repo znajduje się na serwerze, zrobiłem checkout na dysku lokalnym i wrzuciłem jakiś przykładowy plik do tego repo. Moje pytanie to:
-gdzie ten plik znajduje się fizycznie, bo nie widać go w katalogu system ani w trunk. W trunk w sumie nie ma prawa być bo utworzyłem ten katalog po commicie. Więc gdzie jest ten plil:)?
-drugi problem, to korzystając z opisu w książce PHP Obiekty, wzorce i narzędzia chciałem zrobić checkput projektu poleceniem:
Kod
svn checkout svn+ssh://home/uzytkownik/svn/system/trunk system-trunk

Dostaję komunikat:
Kod
svn: To better debug SSH connection problems, remove the -q option
from 'ssh' in the [tunnels] section of your Subversion configuration
file. svn: Network connection closed unexpectedly

No i nie wiem jak sobie z tym poradzić, ten problem jest niby znany, wg google należy zmienić port nasłuchu na 2000 no ale ja to zrobiłem wcześniej poleceniem:
Kod
svnserve --listen-port 2000 -d -r /home/nazwa_uzytkownika/svn

Więc nie wiem co tu jest nie tak. Proszę o pomoc.

Nikt nie wie? Jest tu tylu zawodowych programistów i nikt nie potrafi odpowiedzieć chociażby na pierwsze moje pytanie?

Aż dziw bierze że nikt nie chce pomóc. nie wiem, jakoś niezrozumiale napisałem? Bo o ile odpowiedź na drugie pytanie może być skomplikowana to przecież pierwsze pytanie jest raczej oczywiste dla programistów. Cóż albo nowe ma ich tu albo nie chcą napisać. Ciężko uwierzyć żeby wszyscy z gita korzystali.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.