Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Background-position problem
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
pietrov8
Witam.

Mam oto taki nurtujący mnie od dłuższego czas problem.

1.  
  2. <a href="#">Tekst</a>
  3.  
  4. a{
  5. display:block;
  6. width:200px;
  7. height:30px;
  8. background:url(obraz.img) top right no-repeat;}
  9. a:hover{
  10. background-position:bottom right;}

I teraz mam obraz.img złożony z dwóch elementów 15px x 15px. Jeden jest dla stanu nieaktywnego a drugi dla :hover. Po zastosowaniu powyższego kodu wyświetla mi się cały obraz zamiast pierwszej części.

Czy jest jakiś sposób na zastosowanie takiego chwytu?? Czy w tym przypadku muszę mieć oba obrazki w osobnych plikach??
erix
To ustaw rozmiar dla a taki, jak masz ten stripe, a nie dla całego obrazka. (15 zamiast 30).
pietrov8
No ale wtedy będzie ten odnośnik za niski i nie estetyczny po dalszym ostylowaniu...
erix
Ale jak to sobie wyobrażasz - masz stripe 15x15, czyli jeden przycisk ze stanem mouseover zajmuje 15x30px. Czyli dwa stany w jednym obrazku. Jak dasz 30px wysokości dla obiektu z tym tłem, to będą oba naraz widoczne, więc z efektu nici.
pietrov8
I właśnie o to mi chodziło. Myślałem że jest jakiś sposób na określenie rozmiaru tła wink.gif Ale skoro nie to musimy korzystać z plików osobno.
erix
Nie musisz.

Tylko trzeba zadbać o odpowiednie rozmiary i umiejscowienie grafik w jednym obrazie.
yta
background-position: top 30px; np tak możesz ustawić tło wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.