Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy da się programować nie na laptopie?
Forum PHP.pl > Forum > Kontrola i zarządzanie projektami
Tho
Wiadomo, jak ciężką pracą jest całe to myślenie o tych skomplikowanych wyrazach i innych enigmach. Programowanie nie jest przyjemne.

Jak oceniasz różnicę pomiędzy pracą na laptopie a komputerem stacjonarnym? Czy można się przynajmniej trochę bardziej skupić i ogólnie ma to jakieś znaczenie, czy siedzisz, czy leżysz, czy pracujesz na balkonie, czy w salonie?

Jeśli lepszy notebook, to jaki polecasz do zadań takich jak: Photoshop, Notepad itp "Tworzenie Web'u"?
buliq
Programowanie na laptopie czy na komputerze zależy od skali. Osobiście wolę programować na komputerze - większy ekran to więcej widocznego kodu i nie muszę przewijać. Wygodniej się też siedzi smile.gif. Tak samo jest jak muszę odpalić program graficzny. Natomiast na laptopie pracuję z czystego lenistwa biggrin.gif smile.gif można uwalić się na sofie, łóżku, podłodze i pisać w każdej pozycji smile.gif

Do photoshopa laptopa polecam z dużą matrycą i dedykowaną grafiką smile.gif
Tho
A jakie opinie o netbookach? Czy jest to tylko dla konsumentów sieci, czy tych umazanych w smarze kodu, którzy odwalają najcięższą, najnudniejszą robotę? wink.gif
buliq
Netbook do programowania? chyba że podepnę do niego klawiaturę i podłączę HDMI pod telewizor ... to nie nadaje się do pisania programów. Ja na tym nawet dokumentów nie umiem napisać (chociaż znam takich co robią notatki na studiach biggrin.gif). Ale jak komu wygodnie.
i500
Pracowałem przez miesiąc jedynie na notebooku, realizując w tym czasie skomplikowany projekt. Dzięki odpowiedniej organizacji środowiska nie czułem dyskomfortu z powodu przesiadki, sprzęt rozstawionybył na biurku. Próby pracy w łóżku często kończyły się zmęczeniem nadgarstków i sennością - dobre miejsce do czytania, złe do kodowania. Słuchawki dokanałowe umożliwiały spacyfikowanie otoczenia, pomijając kwestię bezpieczeństwa, błyszczącej matrycy, baterii oraz dostępu do kawy chętnie pracowałbym na świeżym powietrzu.
Parametry sprzętu: AMD Athlon X2 1.9GHz, 2GB RAM współdzielone z kartą graficzną (pamięci zawsze będzie mi brakowało), 15.4 @ 1280x800.

Netbooka wykorzystuję jedynie do drobnych prac, ze względu na niewymiarową klawiaturę. Jeśli miałbym podpiąć go do zewnętrznego monitora, bolączką okazałby się procesor (Intel Atom 1.6GHz). Dobra rzecz, aczkolwiek o innym przeznaczeniu.

Aktualnie powróciłem do stacjonarnej konfiguracji (Intel E5200 @ OC 3.0GHz, 2GB RAM, dwa monitory 21.5 @ 1920x1080). Bolączką okazuje się jednak brak czytnika linii papilarnych, który strasznie mnie rozleniwił.
Pawel_W
ja tworzę strony na notebooku - w październiku postanowiłem kupić nowy komputer, wybór padł na laptopa, zastanawiałem się tylko nad opcją: netbook + dodatkowy ekran do pracy przy grafice, czy zwykły, 15 albo 17 calowy notebook

zdecydowałem się w końcu na notebooka, jako, że jednak potrzebny był trochę mocniejszy procesor, oczywiście komputer stracił dużo na mobilności - muszę go nosić do szkoły w specjalnym plecaku, do normalnego z trudem wchodzi smile.gif

co do pracy przy tworzeniu stron: dla mnie problemów nie ma, próbowałem podłączyć go do większego ekranu i jakoś specjalnej różnicy nie ma, ale tak jak mówię, może to dlatego, że jestem jeszcze młody i mam póki co dobry wzrok tongue.gif

komputer to HP Pavilion DV6, w środku Intel Core i5 niestety bez sandy bridge sad.gif , 4GB ramu (w zupełności wystarcza do wszystkiego)
wiewiorek
Co tam netbooki - ciekawe kiedy będzie można programować na komórkach. tongue.gif Już w tej chwili np. Nokia N8 jest zintegrowana ze środowiskiem programistycznym Qt. Zresztą te smartfony mają teraz takie parametry, że niejeden chciałby mieć takiego kompa, np. kolega ma Samsunga Galaxy z dwurdzeniowym procesorem. shades.gif
Cysiaczek
Nie wyobrażam sobie stanowiska pracy bez dwóch monitorów fullHD. Może jak ktoś jeszcze siedzi nad jakimś algorytmem, jakąś skomplikowaną procedurą, to laptop wystarczy. Jak jednak regularnie trzeba składać tony kodu w jedną całość, czytać przy tym dokumentację i jeszcze korzystać z komunikatorów to się okazuje, że brakuje miejsca nawet na dwóch monitorach. Wydajny laptop do spory wydatek, można za te same pieniądze kupić w miarę porządny sprzęt do pracy i laptopa o słabszych parametrach służącego w sytuacjach awaryjnych lub w podróży. Kiedyś programowałem na laptopie i na pewno nie chcę wracać do takiej formy pracy.
Wiadomo, człowiek przyzwyczaja się do luksusu, ale jak nie spróbujecie, to nie zrozumiecie. Ja też nie rozumiałem smile.gif
phpion
To i ja napiszę coś od siebie. Od 5 lat nie mam komputera stacjonarnego, jedynie laptop. Przez ten czas natrzaskałem nieco kodu na nim i generalnie nie narzekam. Faktycznie czasem marzy mi się podpięcie osobnego monitora (22") ale niestety kończy się to rozmazanym obrazem :/ Mój lapek ma matrycę 15,6" więc standard. Mam do niego podpiętą myszkę oraz klawiaturę więc pracuje jako łatwo przenośny komputer stacjonarny.

Aktualnie przymierzam się powoli do zmiany sprzętu ale nadal pozostanę przy laptopie. Celuję jednak w mniejszy rozmiar matrycy (13,3") oraz podpięcie monitora 22".
Zyx
Programowanie na laptopie? Na dłuższą metę to tylko wtedy, jeśli chcesz sobie zafundować ból pleców przez następne dwa tygodnie. Ewentualnie da się, rozbudowując go o normalny monitor, klawiaturę, myszkę, stację dokującą... tylko wtedy okazuje się, że lepiej jest po prostu kupić komputer stacjonarny, do tego biurko i porządny fotel.

Laptop do programowania ma poważną wadę, jeśli o urządzenia peryferyjne. Raczej ciężko znaleźć taki, do którego można podpiąć więcej niż jeden monitor, a jak to napisał Cysiaczek, dwumonitorowe stanowisko to przydatna rzecz, gdy się ma gigantyczne ilości kodu do ogarnięcia. Nie wmontujemy też do niego większej liczby dysków twardych, nie wpakujemy 8 GB RAM-u, nie możemy zabezpieczyć efektów naszej pracy RAID-em 1, dyski SSD mają śmieszne pojemności i w dodatku ludzie, zamiast do chronienia danych wykorzystują je najczęściej do przyspieszania ładowania systemu (?!?!?!).

Co do dzielenia efektów pracy między laptop, a stacjonarny, to od tego są systemy kontroli wersji.

A kodowanie na netbookach to już w ogóle masochizm smile.gif. Jeszcze może na swoich telefonach komórkowych zacznijcie klepać kod, jak Wam mało miniaturyzacji smile.gif. Życzę powodzenia.
Pawel_W
Cytat(Zyx @ 5.08.2011, 22:34:19 ) *
Nie wmontujemy też do niego większej liczby dysków twardych

a po co komu więcej, ja mam 640GB i nie widzę możliwości zapełnienia tego kodem czy zdjęciami, chyba jedyna opcja to ściąganie filmów smile.gif
nie wpakujemy 8 GB RAM-u

obecnie chyba każdy laptop ma możliwość rozbudowy do co najmniej 8GB ramu smile.gif

jeśli chcesz sobie zafundować ból pleców przez następne dwa tygodnie.

a czym wg Ciebie różni się stanowisko do pracy na laptopie od tego do stacjonarnego? bo mi się wydaje, że fotel możesz mieć taki sam wink.gif
Zyx
Ad. dysków -> przecież napisałem, że np. do zrobienia RAID-1. A przydaje się to, gdyż na laptopie już mi raz padł dysk twardy.

Ad. RAM-u -> mój nie ma. Zresztą, jakbym chciał tam wpakować więcej pamięci, musiałbym wyrzucić obecne kości. Na stacjonarnym po prostu wkładam je obok.

Na ostatnie zdanie naprawdę nie wiem, co odpowiedzieć, bo argumentacja, że w przypadku laptopa albo masz ekran na wysokości klatki piersiowej i siedzisz zgarbiony, albo klawiaturę na wysokości oczu wydaje mi się żałośnie mało przekonująca...
IceManSpy
Ja czasem programuję na netbooku, ale tylko w przerwach (na wykładach grzecznie się słucha tongue.gif ) na uczelni smile.gif
A w domu to mam 19 + stary monitor 17 (taki z dupcią tongue.gif ). Na 19 piszę kod, a na 17 oglądam wyniki mojej pracy. Wygodnie, bo nie trzeba skakać między okienkami.

Ale oprócz 2 monitorów, to jeszcze powinno się mieć duże biurko, aby wszystkie papierki czy inne notatki miały gdzie się pomieścić i być łatwo dostępne.
ylk
Ja na codzień pracuję na lapku z matrycą 15,4 1680x1050 (edytor) i zewnętrznym moniem 1280x1024 (przeglądarka). Nie wyobrażam sobie przesiadki na stacjonarny komputer z prostego powodu - jak chcę gdzieś wyjechać, biorę lapa i mogę pracować wszędzie i mam wszystko pod ręką (no, poza dodatkowym monitorem). To niebagatelna zaleta dla freelancera, który robi troche w biurze, troche w domu a troche w lesie na polance wink.gif Niemniej jednak, nie ma to jak lap z dodatkowym monitorem - komfort pracy nieoceniony smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.