Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Autorski CMS a treści trzymane w bazie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
MateuszRyaN
Witam,
Mam pewien problem, który nie wiem jak zbytnio ugryźć.
Otóż jakiś czas temu napisałem własną stronę, która na początku wisiała bezpośrednio na 20 plikach php/html (każda zakładka osobno) - wiem, żal ;P tak zaczynałem przygodę z php, niedawno przerobiłem całą strukturę strony na jeden plik index oraz uzycie .htaccess. Na chwile obecną strona wygląda w sposób taki, że odpala się index, który przeszukuje $_GETa w poszukiwaniu linku ( powiedzmy index.php?link=galeria a przy pomocy htacces mam domena.pl/galeria) pobera mi frazę "galeria" i przeszukuje bazę w poszukiwaniu linka, jeżeli znajdzie to odpowiednio ładuje metatagi, title oraz pliczek z folderu powiedzmy /pages.

Teraz puenta... od 2 tygodni zacząłem pisać sobie mini autorskiego cmsa pod obsługę mojej strony gdyż chciałbym żeby cała strona opierała się na bazie danych...łącznie z artykułami i kazdym elementem strony. Chciałbym się zabrać za pisanie modułu dodawania i edycji artkułów oraz podstron. I tu nasuwa się pytanko... Jeżeli artykuł zawiera oprócz samej treści jakieś elementy skryptów php, zapytań do bazy itp w jaki sposób umieszczać to w bazie?? Docelowo zawsze implementowałem sobie TinyMce jako edytor...i wiadomo, szło to wszystko do pola typu text. Z tym że zawsze to były jakieś zwykłe treści, tabelki itp... A jak to powinno wyglądać w przypadku php?? TinyMce w ogóle nie interpetuje <?php ?>... i teraz nie wiem czy po prostu olać tego TinyMce i wklejać kod poprzez pole textarea...czy może jest jakaś inna biblioteka, parser, który pozwala wrzucać elementy php do artykułów. Albo jeszcze inaczej...że np jest jeden plik który posiada wszytkie "skrypty" potrzebne mi do strony i po prostu do artykułu mam dołączać odpowiedni pliczek czy jak... nie wiem... sad.gif W jaki sposób wy to robicie??

Mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi.

P.S Wiem że takie przedsięwzięcie jak autorski CMS powinno już się robić konkretnie - XML XSL, smarty albo coś... ale na chwilę obecną nie jestem jeszcze na tym pułapie ;p

Pozdrawiam,
RyaN
i500
Kilkukrotnie czytałem Twój post, jednak nadal nie jestem w stanie zrozumieć problemu.
Przedstaw konkretny przykład, np. w polu edytora wpisujesz <?php echo date('d m Y'); ?>, oczekując że podczas wyświetlania treści otrzymasz 05 08 2011?
c3zi
Zapoznaj się z poniższymi funkcjami:

strip_tags
htmlspecialchars
htmlentities
MateuszRyaN
Chodzi mi tutaj generalnie o strukturę ...treść artykułu to treść artykułu a skrypt to skrypt, teraz pytanie...czy w bazie trzymać tylko treść...a jakies krotkie skrypciki odpowiadające za zapytanie do bazy itp itp trzymać w plikach np. skrypty.php... i otpowiednio includowac plik w ktorym jest konkretny skcrpcik jaki potrzebuje??

Może inaczej...strona ma wyglądać tak....

1. <meta... content= link['opis'] >
  2. <meta.. keywords = link['keywords'] >
  3. <title> link['tytul'] </title>
  4. </head>
  5.  
  6.  
  7. link['tresc_artykulu']
  8.  
  9. </body>
  10. </html>

i teraz zakładając że w sekcji body mam no nie wiem....powiedzmy formularz kontaktowy...z urzyciem funkcji mail, jakieś tam nummery telefonow itp... i chce to wszystko bezpośrednio przechowywać w bazie...żeby wywoływać całość echo link['tresc_artykulu'];

przy pomocy autorskiego cmsa chce zrobić Utwórz artykuł -> tytuł podstrony, opisy, treśc. I powiedzmy pole typu textarea w formacie 500px x 500px - i do niego wpisuje całą zawartość powiedzmy w sekcji <body></body>... mozna tak?? czy wartość pola textarea spokojnie przyjmie

value="siema coraz wiecej uzytkownikow bla bla <php? mysql_numrows($lista_uzytkownikow) ?> bla bla " i czy to nie jest zbytnio na razane na ataki...ewentualnie jak takie coś powinno wyglądać.

Po prostu...W jaki sposób dołączacie skrypty do treści artykułów wygenerowanych np przez TinyMce??
ereo.pl
Może tak, że w treści arta będą tylko jakieś znaczniki które przy wyświetlaniu będą podmieniane na wyniki skryptów.
MateuszRyaN
W sumie się tak zatanawiałem to może jako edycje artykułów robić tylko te ktore zawierają samą treść, a te co już mają jakieś skrypty to po prostu wywoływać na sztywno z pliku...bo w sumie formularza kontaktowego i działu kontakt tak często sie nie zmienia... ;/ jakieś tam adresy firmy, numery telefonów...więc takie rzeczy chyba mogą być na sztywno...
Orzeszekk
Ja mam rich text editor sluzacy do dodawania newsow, poradników, w RTE jest mozliwosc dodawania kilku najpotrzebniejszych styli, nie pozwalam na tagi html ani tym bardziej php w tekscie.

moze lepiej sobie zrob cos ala mechanizm masterPage - masterpage generuje wszystko oprocz tresci strony (to co sie nie zmienia pomiedzy podstronami), a w srodek idzie jakas strona html albo php.
by_ikar
Może zamiast trzymać w bazie php to zrób sobie coś ala artykuły, i niech to się nazywa jak chce, powiedzmy "pages" i w tych "podstronach" w bazie trzymaj informację tylko jaki plik jest dołączany dynamicznie do pages.php a w edycji tych stron miejmy powiedzmy 2 pola. Pierwsze to tyłu tej dodatkowej podstrony, oraz lista z wyborem jakby "modułów". Gdzie lista modułów to będą zwyczajnie jakieś pliki php (nazwy tych plików) z jakiegoś folderu. Wtedy wrzucając jakiś moduł (powiedzmy kontakt) do konkretnego folderu, masz go automatycznie na tej liście. Nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłem tongue.gif oczywiście to nie jest najlepszy przykład, ale wydaje mi się że w miarę prosty i lepszy niż trzymanie php w bazie i cudowanie z eval w pliku który wyświetla artykuły..
gorky_park
Geshi Filter jest tym czego zapewne potrzebujesz smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.