Mam pewien problem, który nie wiem jak zbytnio ugryźć.
Otóż jakiś czas temu napisałem własną stronę, która na początku wisiała bezpośrednio na 20 plikach php/html (każda zakładka osobno) - wiem, żal ;P tak zaczynałem przygodę z php, niedawno przerobiłem całą strukturę strony na jeden plik index oraz uzycie .htaccess. Na chwile obecną strona wygląda w sposób taki, że odpala się index, który przeszukuje $_GETa w poszukiwaniu linku ( powiedzmy index.php?link=galeria a przy pomocy htacces mam domena.pl/galeria) pobera mi frazę "galeria" i przeszukuje bazę w poszukiwaniu linka, jeżeli znajdzie to odpowiednio ładuje metatagi, title oraz pliczek z folderu powiedzmy /pages.
Teraz puenta... od 2 tygodni zacząłem pisać sobie mini autorskiego cmsa pod obsługę mojej strony gdyż chciałbym żeby cała strona opierała się na bazie danych...łącznie z artykułami i kazdym elementem strony. Chciałbym się zabrać za pisanie modułu dodawania i edycji artkułów oraz podstron. I tu nasuwa się pytanko... Jeżeli artykuł zawiera oprócz samej treści jakieś elementy skryptów php, zapytań do bazy itp w jaki sposób umieszczać to w bazie?? Docelowo zawsze implementowałem sobie TinyMce jako edytor...i wiadomo, szło to wszystko do pola typu text. Z tym że zawsze to były jakieś zwykłe treści, tabelki itp... A jak to powinno wyglądać w przypadku php?? TinyMce w ogóle nie interpetuje <?php ?>... i teraz nie wiem czy po prostu olać tego TinyMce i wklejać kod poprzez pole textarea...czy może jest jakaś inna biblioteka, parser, który pozwala wrzucać elementy php do artykułów. Albo jeszcze inaczej...że np jest jeden plik który posiada wszytkie "skrypty" potrzebne mi do strony i po prostu do artykułu mam dołączać odpowiedni pliczek czy jak... nie wiem...

Mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi.
P.S Wiem że takie przedsięwzięcie jak autorski CMS powinno już się robić konkretnie - XML XSL, smarty albo coś... ale na chwilę obecną nie jestem jeszcze na tym pułapie ;p
Pozdrawiam,
RyaN