Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zarządzanie i porządek w projekcie
Forum PHP.pl > Forum > Kontrola i zarządzanie projektami
eccocce
Hej,
Nie pracowałem nigdy wcześniej przy dużym projekcie, a ostatnio mamy całkiem spory projekt z kumplem do zrobienia i nie wiemy jak to ogarnąć.
Kiedyś pracowaliśmy w ten sposób, że po prostu siadaliśmy razem, jeden robił jedno, drugi coś innego i od razu to sklejaliśmy do kupy smile.gif Teraz większość pracy robimy oddzielnie i trochę niewygodne jest pisanie sobie na gg co kto zmodyfikował itp.

Podział pracy wygląda mniej więcej tak: ja php+js, kumpel html+css+grafika. Mam taki własny prosty system szablonów, w każdym razie html jest w oddzielnych plikach niż php.

Chętnie przyjmę wszelkie rady i wskazówki jak dobrze prowadzić wspólny projekt smile.gif Jeśli były już podobne tematy na forum, to również będę wdzięczny za pomoc w odszukaniu ich.

Pozdrawiam!
skowron-line
GIT/ SVN + Temat: Narzedzia wspomagajace zarzadzanie projektami
eccocce
Wygląda to mniej więcej tak, że instalujemy GIT/SVN na serwerze, na który wrzucamy pliki, a klienty u nas na komputerach i program kontroluje co, kiedy i jak się zmieniło? smile.gif
qrooel
Cytat(eccocce @ 9.08.2011, 14:12:26 ) *
Wygląda to mniej więcej tak, że instalujemy GIT/SVN na serwerze, na który wrzucamy pliki, a klienty u nas na komputerach i program kontroluje co, kiedy i jak się zmieniło? smile.gif

Mniej więcej tak to działa. Nie zapiszesz zmian na serwerze dopóki nie sprawdzisz co zmienił Twój kolega.
darko
Chyba, że wydzielisz swojego brancha smile.gif Przyznam, że jeszcze kilka lat temu nie miałem pojęcia o systemach kontroli wersji. Teraz nie wyobrażam sobie pracy zespołowej bez tego narzędzia. zakochany.gif
eccocce
Trochę poczytałem, w teorii jest to przydatne. Zobaczymy jak będzie w praktyce. Na razie zdążyłem się zorientować, że admin serwera nie przewiduje instalacji jakiegokolwiek systemu kontroli wersji. Czyli będę musiał postawić SVN na jednym serwerze, a poza tym najświeższą wersję wpychać na koniec na docelowy serwer.
Zyx
Nie w teorii, ino w praktyce. Na dłuższą metę nie da się normalnie pracować w większej grupie bez takiego narzędzia. Ze swej strony odradzam Ci jednak korzystanie ze scentralizowanych systemów typu SVN, a SVN odradzam Ci szczególnie, jeśli będziesz musiał ręcznie przerzucać pliki. Pod takiego Gita to w pół godziny można napisać skrypt, który się tym zajmie przez FTP i który nie wymaga nie wiadomo jakich kombinacji, aby działać.
eccocce
A co jest z SVN nie tak? Ręczne wrzucanie plików na FTP to kwestia przeciągnięcia z jednego folderu do drugiego (czytaj z locala na ftp). Lepiej żeby każdy członek projektu sam kontrolował wersje u siebie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.