kielek
8.10.2011, 19:57:44
Witam,
Mam siatkę stworzoną z divów, czy jest jakiś sposób aby zaznaczyć kilka elementów w taki sposób jak ikonki na pulpicie? Zakreślając jakiś obszar w js?
kamil4u
8.10.2011, 20:19:41
Wszystko zależy co masz na myśli pisząc "zaznaczyć", ale da się.
Zanim się rozpiszę to proszę, abyś opisał problem dokładniej.
Korab
8.10.2011, 21:10:27
Możesz konkretnym DIVom przypisać przez JS inny kolor tła po kliknięciu - to jeden ze sposobów.
kielek
8.10.2011, 21:12:23
Dokładnie chodzi o to, że mam siatkę stworzoną z divów, na przykład kalendarz, chce zaznaczyć kilka dni i przesłać je dalej postem przez ajax lub zwykłe przeładowanie, z tym już jednak problemu mieć nie powinienem.
@Korab
ten sposób rozważałem, ale co w momencie gdy do zaznaczenia będzie przykładowo kilkadziesiąt elementów? Wtedy każdy trzeba będzie po kolei klikać, a tak zaznaczenie a'la zaznaczanie ikonek na pulpicie będzie idealne
kamil4u
8.10.2011, 21:40:49
To teraz jeszcze napisz czy chcesz to sam napisać i czy np. ja mam Ci opisać jak to zrobić czy wolisz gotowca( tu widziałem takie rzeczy, ale linku raczej nie podam - ale może inni )
Crozin
8.10.2011, 21:44:22
Na początku poszukałbym czegoś gotowego. Sam nigdy się czymś takim (dla JS) nie interesowałem, więc konkretów podsunąć nie mogę, ale zapewne biblioteki pokroju ExtJS będą coś takiego posiadały albo przynajmniej ułatwiały zrobienie tego.
Zrobienie tego w najbardziej prymitywnej (sztywnej) formie nie powinno być specjalnie trudne, jednak gdy przyjdzie potrzeba modyfikacji pewnie będzie oznaczać to konieczność przepisania połowy kodu.
kielek
8.10.2011, 22:52:11
Mogę wykorzystać gotowca, mogę i spróbować sam to stworzyć w jquery, tylko muszę mieć jakiś punkt zaczepienia, w jaki sposób stworzyć taką rozciągalną ramkę, która zaznaczy elementy

Co do szukania, niestety nic takiego nie mogłem znaleźć
kamil4u
9.10.2011, 13:51:50
Więc robi się to stosunkowo łatwo:
- wszystkie div-y, które możesz zaznaczyć wyłapujesz, czyli sprawdzasz i zapisujesz parametry położenia
- w chwili kliknięcia myszą tworzysz nowego div-a
- kolejne zdarzenie to mousemove - tu w zależności od ruchu myszki zmieniasz rozmiary div-a - podobnie jak w skryptach resize
- teraz obsługujesz zdarzenie puszczenia myszki, w którym sprawdzasz czy współrzędne div-a tworzonego pokrywają się z współrzędnymi pobranymi wcześniej, jeżeli tak to np. zmieniasz klasę tym elementom - tu mogą się przydać skrypty części wspólnych
To opis ogólny i jedna z wielu dróg. Jak coś to zadaj jakieś konkretne pytanie to postaram się odpowiedzieć.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.