Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kalendarz PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kozak1987
Cześć,
Piszę sobie stronkę i musze mieć na niej kalendarz z terminami zarezerwowanymi i zajętymi. Chodzi o to, że kiedy klient zarezerwuje u mnie jakiś termin ja przez panel admina zaznaczam go i na stronie dla użytkowników podświetla się na dany kolor. Analogicznie zmienia się na jeszcze inny kolor gdy zaznaczę go jako zajęty. Dokładniej rzecz biorąc chciałbym zrobić coś na wzór tego: http://www.twentyone.com.pl/terminarz.html
Umniem HTML, CSS oraz SQL. PHP dopiero zacząłem się uczyć co poniekąd jest wymuszone tym kalendarzem smile.gif
System logowania sobie napisze tak więc to nie problem. Dalej po wejściu już do panelu admina myśle żeby zrobić 4 rozwijane listy: dzień - miesiąc - rok - rezerwacja/zajętość. Do tego zrobić baze z polami: id, dzien, miesiac, rok, rezerwacja, zajetosc. Tutaj pytanie jak zrobić takie listy gdzie po ustawieniu już w każdej z nich wymaganych wartości i kliknięciu przycisku "zapisz" żeby wysłały dane do bazy?
Kolejny problem to jak narysować sam kalendarz tak, aby wyglądał podobnie do tego z linku i żeby dni miesiąca zgadzały się z nazwami dni tygodnia. Do tego ważne jest aby kalendarz wyświetlał aktualny miesiąc, a strzałkami będzie można przechodzić do kolejnych, coby nie było sytuacji że mamy październik 2011 a wyświetla się wrzesień 2011. Na koniec jak zrobić, aby kalendarz pobierał dni zarezerwowane z bazy i podświetlał je na zadeklarowany kolor?
Nie ukrywam, że najlepszy byłby jakiś gotowy projekt do przerobienia etc. Szukałem trochę i znalazłem kalendarz który wyświetlał aktualną date, ale wyglądał jak ten z WinXP, do tego niedziela była pierwsza i nie można było przełączać miesięcy. Nie pogardzę także wszelkimi sugestiami jak to ugryźć bo raczej nie ogarnę PHP na szybko na tyle, aby podołać z tym samemu.
croc
Prawdę mówiąc Twoja wiedza nie wystarczy, by to zrobić. Najpierw poucz się PHP i skup się na ważnych dla siebie funkcjach daty/czasu oraz wysyłaniu formularzy.

Jeśli chodzi o kalendarz, to moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest tworzenie kalendarzy w JavaScript, bo przełączanie między miesiącami jako podstronami jest uciążliwe. Kwestia dopasowania dat do dni tygodnia to zagadnienie czysto matematyczne, musisz sam pogłówkować.

Jeśli bardziej zależy Ci na działaniu niż na nauce, to możesz skorzystać z gotowych rozwiązań, których jest niemało. Powodzenia.
kozak1987
A jednak wiedza + google wystarczyła. Kalendarz zrobiony, wszystko śmiga. Tylko tak jak mówisz to przełączanie miesięcy nieco uciążliwe, ale lepiej tak niż jakby w ogóle miało nie być. Można zamknąć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.