Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: GIT do pracy grupowej przy zachowaniu centralnego repo SVN
Forum PHP.pl > Forum > Kontrola i zarządzanie projektami
uupah5
witam, przedstawię sytuację z prośbą o pomoc.
Projekt utrzymywany jest na serwerze w repo SVN, Jego zadaniem m.in. jest trzymanie głównych wydań stabilnych.
Do burzliwych;) prac rozwojowych używany przeze mnie jest git i chciałbym, aby całość zespołu przeszła na ten system kontroli wersji.
Jak to najlepiej rozwiązać, przy założeniu, że nie rezygnujemy z SVN?
Jak osiągnąć taki workflow:
IDE -> local Git repo -> remote bare Git repo -> SVN
tylko jak pogodzić 'git bare' z 'git svn" (który przecież robi working dir)
git svn byłby potrzebny przy zaciąganiu zmian z SVN do GITa (zakładam, że nadal część commitów będzie szła bezpośrednio do svn)

trochę się zapętliłem. przyda się wskazanie kierunku. może ktoś przechodził podobną drogę.
z góry dzięki!

wookieb
jest coś takiego jak git-svn. Ale po co? Nie ma w tym żadnego sensu. Powinniście wszystko przerzucić do gita (całą historię za pomocą git-svn) i tylko na nim siedzieć.
Gdybym miał komukolwiek doradzać SVN-a to tylko wrogowi.
uupah5
Cytat(wookieb)
jest coś takiego jak git-svn. Ale po co? Nie ma w tym żadnego sensu. Powinniście wszystko przerzucić do gita (całą historię za pomocą git-svn) i tylko na nim siedzieć.
Gdybym miał komukolwiek doradzać SVN-a to tylko wrogowi.

dzięki stary, ja to wiem, ty to wiesz. ale ideały swoją drogą a proza życia swoją drogą.
primo po pierwsze, część developerów nie jest "falimiar" z gitem, więc chciałbym dać im "etap przejściowy", gdzie git już jest, ale jeszcze nie obowiązkowy
primo po drugie, różne procesy są ustawione pod svn-a, typu dystrybucja kodu wydania itp. też chciałbym mieć czas "przejściowy" na ich przepisanie pod gita
primo po trzecie, w zasadzie nie odpowiedziałeś mi na pytanie, ale może miałbyś jakieś pomysły?

wookieb
Założyłbym na serwerze hooka na "post-receive" i w nim robiłbym:
1) Ściągnięcie repo git-a (pierwsze ściągnięcie będzie wolniejsze natomist kolejne pulle będą szybkie)
2) Wypchniecie zmian z git-a do svn-a

W drugą stronę - również oparłbym na hooku.

http://progit.org/book/ch7-3.html
uupah5
Cytat(wookieb)

dzięki, poczytam. kiełkuje już mi w głowie docelowa konfiguracja.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.