Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: System logowania, użytwkonicy online...
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
GieKSiarz
Mam taki problemik (jak zwykle biggrin.gif) mam logowanie oparte o pliki tekstowe. No i chciałbym na stronie umieścić jaki użytkownik jest teraz online. Zarejestrowani użytkownicy znajdują się w pliku users.dat, a są wpisani tak:
np. root,haslo (haslo jest kodowane) pomóżcie tongue.gif
LukaszLenart
Najporsciej to napisac wlasny mechanizm obslugi sesji (np. na bazie MySQL) i wtedy mozesz napisac sobie funkcje, ktora bedzie wycigac ci z tej bazy wszystkie dostepne sesje.
GieKSiarz
hm... niestety nie mam dostępu do bazy danych MySQL
Ace
W takim razie musisz zrobic to samo, tylko ze na plikach textowych. Zapisujesz w pliku tablice, nastepnie sprawdzasz czy sesja sie nie przedawnila, aktualizujesz kazda sesje przy odswiezeniu strony... A dodatkowo mozesz dodawac jakies vartosci dla kazdej sesji. Jest to wykonalne. Zapisywac i odczytywac dane umiesz, wiec tylko zastanow sie w jaki sposob to zrobic - jakas mala baza plikow textowych.
GieKSiarz
A moglibyście mi pomóc podawając kod php questionmark.gif smile.gif Bo ja jestem początkujący więc wiecie winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.