Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: udostepnanie sieci 3g przez wifi
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
marcio
Witam.
Chcialbym udostepnic moja siec z modemu usb 3g przez wifi tak zebym mogl sie do niej podlaczyc za pomoca tabletu/smartphone'u.

Robie to tak

Panel sterowania -> polaczenia sieciowe -> wchodze we wlasciwosci polaczenia za pomoca 3g -> zaznaczam ze siec ma byc udostepniona i ze za pomoca wifi...

Potem

panel sterowania -> polaczenia sieciowe -> wlasciwosci wifi -> dodaje nowa siec:
ssid: vodafone
polacz nawet jesli siec nie nadaje zaznaczone
typ sieci: otwarta
szyfrowanie wylaczone
otrzymuje klucz automatycznie zaznaczone
ad-hoc zaznaczone/nie zaznaczone tak czy siak nie dziala...

Siec w sieciach bezprzewodowych sie pojawia ale inne urzadzenia jej nie widza, jak polacze sie z nia z kompem pisze ze brak lacza...

Wiecie jak moge to zrobic?

p.s czytalem co i jak w sieci ale wlasnie mi to nie dziala...
erix
To się nazywa tethering.

I zacznijmy od tego, czy operator tego nie blokuje.
marcio
wiem ze to sie nazywa tethring wink.gif

Watpie bo mam z tej samej sieci telefon i nim moglem udostepniac siec przez wifi...zreszta dlaczego mialoby blokowac za nawet modemy z tethringiem wifi ale ja wziolem normalny
erix
Cytat
.zreszta dlaczego mialoby blokowac za nawet modemy z tethringiem wifi ale ja wziolem normalny

Tu modem nie ma znaczenia. tongue.gif To jest blokowane na poziomie operatora, bo zwiększa obciążenie sieci.

Cytat
Siec w sieciach bezprzewodowych sie pojawia ale inne urzadzenia jej nie widza, jak polacze sie z nia z kompem pisze ze brak lacza...

Wiecie jak moge to zrobic?

Nie baw się, tylko zainstaluj Connectify, postaw sobie na kompie Acces-Pointa. W warunkach bojowych na jednym kompie zmieściło się 30 klientów... biggrin.gif
marcio
Cytat
Nie baw się, tylko zainstaluj Connectify, postaw sobie na kompie Acces-Pointa. W warunkach bojowych na jednym kompie zmieściło się 30 klientów...

Dzieki sprawdze ;p
Mi wystarcza tylko 2 klienty.

A tak ogolnie czy nie lepszym rozwiazaniem byloby uzyc vodafone station i wsadzic tam ten modem usb i udostepnic siec przez wifi?Tak sie pytam bo przypomnialo mi sie ze mam takie cos...

@erix ale ten connectify dziala tylko pod win 7 a ja szukam cos pod xp sleep.gif
erix
Cytat
@erix ale ten connectify dziala tylko pod win 7 a ja szukam cos pod xp

To to jeszcze żyje...? ohmy.gif
marcio
pewnie stary i dobry win xp
erix
Jeszcze żeby obsługiwał więcej jak 4 GiB RAM, to można by było o nim myśleć... tongue.gif
marcio
zgadzam sie wink.gif troche lipa z tym 3,7b ramu czy jakos tak...

Hmm to nie ma innego rozwiazania?
erix
Cytat
zgadzam sie troche lipa z tym 3,7b ramu czy jakos tak...

Od WXP "trochę" się zmieniło, nie tylko x86<->x64. XP, to stary system.

No zostaje sieć ad-hoc, ale unikałbym automatycznego przydziału adresu... Sieci ad-hoc pod Windows są trochę upierdliwe.

Cytat

Nawala na łączności z bramką? Na NAT? Gdzie logi z pingami/traceroute'ami na poszczególne hosty?
marcio
Cytat
Nawala na łączności z bramką? Na NAT? Gdzie logi z pingami/traceroute'ami na poszczególne hosty?

Tak szczerze nie wiem nie znam sie na sieciach snitch.gif
erix
Poguglaj za słowami-kluczami, które podałem.

To nie są jakieś szczególnie skomplikowane tematy, to są podstawy sieci. [; Po wpisaniu ping/tracert/traceroute w wyszukiwarkę powinieneś znaleźć przykładowe sposoby ich użycia. Połącz to ze słowem "bramka", kombinuj.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.