Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wysyłanie obiektów zależnie od preferencji użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > PHP
arbak
Witam, Mam taki problem :

W bazie danych mam tabelę z obiektami i tabelę preferencji użytkowników co do tych obiektów.
Chciałbym napisać skrypt, w któym w zależności od preferencji system wyśle do użytkownika tylko te obiekty, które spełniają jego preferencje, za pomocą cron job (lubię samochody czerwone i tylko z rozkładanym dachem), i system wyszuka takie w bazie i wyśle u8żytkownikowi. Nie wiem jak to dokładnie ugryźć, mam kilka pomysłów, ale myślę że mogą być błędne. Możecie mi podesłać jakieś przykłądowe tutoriale czy jakiś pomysł. Dzięki z góry.

Pozdrawiam
styryl
Bardzo prosto możesz to zrobić:

Pobierasz preferencje dla użytkownika, następnie wybierasz na podstawie preferencji obiekty i wysyłasz ( jak przypuszczam emailem) wszystko to podpinasz pod crona, nic skomplikowanego w tym nie ma.
arbak
czyli na zasadzie porónania tabel w bazie? WHERE dwa.numer!=jeden.numer AND itd.
styryl
Tak, najlepiej to zrobić jednym zapytaniem z join. Pokaż jak masz zrobione tabele.
arbak
Nie mam jeszcze tabeli bo to póki co plan, a kod nad którym pracuje od dwóch dni to spagetti. Ale jak to ogarnę to wrzucę tutaj te tabele.
Jeszcze jedno pytanie, np. użytkownik wybiera przedział cenowy od 100 do 500 PLN jak można to porównać, czy lepiej stworzyć takie pole w tabeli wskazujące to dokładnie czy napisać skrypt większe od mniejsze od itd.

chyba mam : MIN.PRICE and MAX.PRICE tak będzie wygodniej
styryl
Możesz to zrobić np tak:

1.  
  2. SELECT `*` FROM `tabela` WHERE `cena` >= 'cena od' AND `cena` <= 'cena do'
  3.  
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.