kiciafu
14.02.2012, 01:08:32
Witam,
chciałbym aby w tym wątku wypowiedziały się osoby, które znają temat ponieważ ja jestem laikiem w tej materii, proszę mnie nie odsyłać na strony micro..ehh interesuje mnie praktyczne polskie podejście w polskich przedsiębiorstwach (organizacjach, urzędach itp. etc.)
Pytania, które mnie nurtują:
1. Na jakiej podstawie ktoś może mi zarzucić, że korzystam z nielegalnego oprogramowania (czy muszę mieć fakturę zakupu, naklejkę z numerkiem czy co jeszcze?)
2. Jak wygląda kontrola legalności oprogramowania w firmie? kto to sprawdza, na mocy jakich przepisów
3. Co się dzieje w momencie "aktywacji" legalnego systemu przez Internet, czy da się to cofnąć czyli wycofać klucz (miałem do czynienia z sytuacją gdzie na komputerze był program z licencją który został skasowany bez de aktywacji co uniemożliwiło powtórną instalacje, program za ciężko kasę leży odłogiem ponieważ jest "w użyciu".
4. Co to znaczy, że licencja jest związana z komputerem? Z komputerem czyli z czym? Jak wymienię procesor to dalej jest ten sam komputer czy nie ten sam?
5. Licencje zbiorowe - czy ktoś z tego korzystał np. zakup 50 licencji na windows - jak to działa?
Generalnie jestem bardzo zniesmaczony naganną postawą monopolisty - płacę fortunę za coś co działa średnio i jeszcze muszę się martwić zarządzaniem licencjami (przecież to jest śmiech) dlatego proszę o pomoc bo to osiwieć można
PS
Nie jestem żadnym piratem ani krętaczem, gdybym planował robić wałki nie pytałbym na forum chodzi mi jedynie jak do tematu podejść mądrze
vokiel
14.02.2012, 08:56:01
1. Licencji Windows jest kilka różnych, są np OEM - razem ze sprzętem, system jest legalny tylko na danym sprzęcie, są licencje box, które możesz zainstalować na dowolnym komputerze, ale mieć tylko jedną instancję na raz. Generalnie w przypadku oprogramowania dobrze mieć dowód zakupu (lub dowód zakupu sprzętu z systemem w wersji OEM). Jeśli nie masz nalepki, klucz produktu jest jednym z ogólnodostępnych w Internecie - w razie kontroli pewnie będziesz musiał się z tego wytłumaczyć.
2. Bardzo rzadko kontrola legalności następuje w samej firmie, zwykle przychodzą służby i rekwirują sprzęt. Następnie przekazywany jest on do specjalistów od informatyki śledczej, którzy badają dyski komputera. Na mocy konkretnie jakich przepisów nie wiem.
3. W takiej sytuacji wszystko zależy od producenta programu, najlepiej się z nim skontaktować, opisać sytuację i poprosić o propozycje rozwiązania problemu.
4. Licencja OEM (w przypadku Windows) jest związana z komputerem, czyli po naklejeniu COA system jest legalny tylko z danym komputerem. Zwykle wiąże się to z płytą główną, zatem możesz bez problemu wymienić wszystkie inne podzespoły bez konieczności ponownej aktywacji systemu. W przypadku wymiany płyty głównej pojawi się pewnie komunikat, że system nie został aktywowany. Jeśli od poprzedniej aktywacji minęło 120 dni to bez problemu uda się ponownie aktywować, czasem trzeba zadzwonić do MS i ponownie aktywować system, nie miałem z tym jeszcze nigdy problemu.
5. Licencje zbiorowe (grupowe) są dedykowane głównie większym organizacjom. Generalnie wychodzą nawet taniej, jeśli kupujesz 250 licencji, to w przypadku grupowej dostajesz 250 kluczy, nie dostajesz do każdej licencji nośnika, instrukcji itd. Wszystkimi licencjami zarządza się z jednego serwera, dzięki temu nie trzeba biegać po wszystkich stanowiskach i ręcznie aktywować system. Ma to duże znaczenie przy większych firmach, zwłaszcza wielooddziałowych. Dodatkowym plusem jest możliwość przenoszenia licencji z komputerów, a nawet ich odsprzedaż. Minimum ilościowe to chyba właśnie te 250 licencji.
Jeśli jesteś niezadowolony z tego monopolisty nie musisz przecież korzystać z jego oprogramowania.
kiciafu
17.02.2012, 14:30:30
Dziękuję za wyczerpujący opis i pomoc.
Akuratnie udało mi się już trochę zawładnąć nad tym, niestety to nie ja decyduje o tym jakiego oprogramowania będziemy używać (do samego oprogramowania nie mam zastrzeżeń tylko do sposobów "kontroli legalności" i procedur które dla "szarego użytkownika" niekoniecznie są jasne i oczwiste). A tak na marginesie vokiel czy Twój avatar nie pochodzi z gry road rash?
A mam jeszcze jedno pytanie, jak kupiłem komputer z licencją OEM (jest naklejka pod spodem) system był już zainstalowany to czy to normalne, że klucz ściągnięty Keyfinderem nie zgadza się z tym co jest na naklejce?
sztosz
15.03.2012, 12:54:08
Cytat(vokiel @ 14.02.2012, 08:56:01 )

5. Licencje zbiorowe (grupowe) są dedykowane głównie większym organizacjom.[...]Minimum ilościowe to chyba właśnie te 250 licencji.
http://www.microsoft.com/pl-pl/licencje/Default.aspx#tab=2 MOLP zaczyna się od 5 licencji. Warto z tego korzystać, jest taniej też i wygodniej.