Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Netbook a PHP
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Arhimenrius
Witam.
Obecnie używam laptopa, toshiba satellite 1410-614. Jednak jest już strasznie przestarzały, przez co planowałem zakupić sobie netbooka Acera z parametrami: Intel Atom N570, 1gb ram (ale bym kupil druga kosc), 320gb dysk, matryca 10.1 cala. Cena to 1250zł. Kwestia tego, jak Waszym zdaniem będzie mi się programowało na takim sprzęcie w PHP? Oczywiście system byłby przeinstalowany na Linux Debian.
foxbond
Jak dla mnie zdecydowanie zbyt mała przekątna obrazu.

Przy takiej matrycy klawiatura będzie prawdopodobnie z deka niewygodna.
Arhimenrius
Akurat co do klawiatury to nie ma problemu, bo jestem raczej przyzwyczajony już do drobnych klawiatur. po za tym w domu zawsze mozna podpiąć normalną pod USB a w terenie tylko pracować na tej netbookowej smile.gif

PS. Dorzucam że netbook pracuje w rozdzielczości 1366×768
lobopol
Do pracy 10 cali to za mało, minimum to 12 smile.gif
l0ud
Słaby procesor, zbyt mało ramu i za mała przekątna. Mi sie na 13,3 tak sobie pracuje smile.gif
mls
Cytat(l0ud @ 18.02.2012, 14:55:19 ) *
Słaby procesor, zbyt mało ramu i za mała przekątna.

Do programowania? Procesor za słaby? Za mało pamięci? Człowieku... Tu o PHP chodzi a nie tworzenie gier... smile.gif
W zupełności taki komputerek wystarczy, rozdzielczość ekranu też spokojnie da radę (niejedna 13" ma mniejszą). A że mała przekątna... Cóż, to już od oczu zależy, czy im wygodnie będzie wink.gif
piotr.mroczek
Praca wygodna tak jak wygodna może być praca biurowa na netbooku. Osobiście mam już na wykończeniu Samsunga NC10 z Ubuntu Malinową Mandarynką na pokładzie ale spokojnie daje rade.
Spokojnie uciąga Apacha2, Mysql, MongoDB natomiast Eclipsa już troszeczkę zamula, ale przy takim ekranie to nawet nie bardzo jest jak jej używać wink.gif
phpion
Cytat(mls @ 19.02.2012, 22:15:55 ) *
Do programowania? Procesor za słaby? Za mało pamięci? Człowieku... Tu o PHP chodzi a nie tworzenie gier... smile.gif

No tak, ale chyba nie programujesz w Notatniku. Odpal jakieś IDE, program graficzny (chociażby Gimpa) i kilka przeglądarek. Netbook (jak sama nazwa wskazuje) służy do przeglądania Internetu i w tym sprawdza się znakomicie, ale jako zamiennik stacjonarki już średnio. Sam pod koniec zeszłego roku stałem przed podobnym dylematem i skończyło się na lapki 13'3 + monitor 22'. Netbook byłby niestety zbyt słaby.
mls
Cytat(phpion @ 20.02.2012, 08:04:14 ) *
No tak, ale chyba nie programujesz w Notatniku. Odpal jakieś IDE, program graficzny (chociażby Gimpa) i kilka przeglądarek. (...) Netbook byłby niestety zbyt słaby.

Oczywiście, zapomniałem, że większość "programistów" po pierwsze musi korzystać z IDE a po drugie z programu graficznego. Cóż... Netbook nie jest za słaby, programować można nawet na smartfonie - to tylko i wyłącznie kwestia wygody a nie możliwości sprzętowych...
by_ikar
IMO dołóż sobie z 2-3 stówki i kup normalnego laptopa, na którym będzie ci się nieco wygodniej pracować z racji większej klawiatury i matrycy, nie mówiąc już o tym jak sprawnie będą chodzić programy. Ale to też zależy co ty tam dokładnie programujesz w tym php. Bo równie dobrze możesz używać jakichś edytorów online czy coś. Osobiście wolę normalnego kompa, dwa monitory 21 cali, full hd i całkiem inaczej się pracuje niż na laptopie. Ale kto co lubi wink.gif
phpion
@mls:
Programować czy pisać kod? To zasadnicza różnica.
sazian
Cytat(mls @ 20.02.2012, 10:40:09 ) *
Oczywiście, zapomniałem, że większość "programistów" po pierwsze musi korzystać z IDE a po drugie z programu graficznego. Cóż... Netbook nie jest za słaby, programować można nawet na smartfonie - to tylko i wyłącznie kwestia wygody a nie możliwości sprzętowych...

no wiesz jak pisałem integracje z allagro to 2GB było momentami trochę za mało a co dopiero 1GB wink.gif
oczywiście miałem otwartego tylko ff z dwiema zakładkami(dokumentacja i aplikacja) oraz prosty edytor (gedit)
mls
Problemem najczęściej jest nieumiejętnie napisany kod, a nie sprzęt na którym się go pisze. To, że komuś 2GB pamięci (do PHP!) nie wystarcza oznacza tylko tyle, że ma poważne problemy z optymalizacją pisanego kodu.

@phpion, pewnie w Twoim rozumieniu chodzi o "pisanie kodu". Przy okazji - jesteś jednym z autorów Kohany? Bo zastanawiam się, jak można być "programistą Kohana" w przypadku innym niż bycie współautorem wink.gif

@sazian, na czym owa integracja polegała, że była taka pamięciożerna?
ano
Cytat(mls @ 21.02.2012, 20:46:16 ) *
Problemem najczęściej jest nieumiejętnie napisany kod, a nie sprzęt na którym się go pisze. To, że komuś 2GB pamięci (do PHP!) nie wystarcza oznacza tylko tyle, że ma poważne problemy z optymalizacją pisanego kodu.

Zaraz, a co ma mój kod PHP do 'niestarczania pamięci'?! Tu przecież chodzi o IDE, klienta poczty, przeglądarkę z około milionem otwartych zakładek + kilka/naście innych niezbędnych aplikacji...
W pracy mam coś takiego: http://www.komputronik.pl/product/121303/L...520_S06PL_.html podłączone do 'większego' lcdka i powiem Wam, że tnie się cholerstwo! biggrin.gif (niestety, pewnie to zasługa Netbeans'a)
Kostek.88
Osobiście uważam, że 1GB RAM to za mało. Procesor ujdzie, ale RAM musi być więcej. Po prostu pewne aplikacje trochę RAM-u wymagają. Nie mówię o Gimpie, jak to wspomniał tu ktoś, bo... nie wiem, czy wiecie co mam na myśli... spróbujcie zrobić layout na 10 calach... da się, ale... to nie jest to, przynajmniej wg mojej opinii. Powiedzmy odpalamy Firefox z kilkoma zakładkami, Chrome... nie mówiąc o przetestowaniu kodu na innych przeglądarkach. Niby można pozamykać nieużywane w danym momencie programy, ale pamięć RAM ma to do siebie, że przy dłuższej pracy po prostu się zapycha i nieważne, czy mamy 1 program otwarty, czy 10... (EDIT: mam na myśli BEZ restartu komputera, co by mnie ktoś nie wziął za idiotę) oczywiście do tego dochodzi edytor, antywirus(!) i pewnie jakiś komunikator internetowy otwarty w tle, jak to bywa u wielu.

Podkreślam, że JAK DLA MNIE, minimum jest 2GB przy Debian/Ubuntu/SUSE (reszta nie wiem jak się zachowuje) lub Windows XP. Nie mówiąc już o tym, że zintegrowana karta graficzna ma pamięć współdzieloną, więc te "kilka" MB z naszej pamięci RAM po prostu znika...

Jak ktoś ma inne zdanie, to proszę - niech się podzieli smile.gif
phpion

Przecież tu nie chodzi o uruchomienie skryptów PHP, a o samo tworzenie oprogramowania. Wiesz, ja np. pisałem w PHP na Pentium 200 MHz + 64MB RAM i też dawało radę. Używałem wówczas jakiś prostych narzędzi typu Website PRO. Jednak wszystko idzie do przodu, pojawiają się nowe narzędzia (typu wspomniane IDE) i to one zwiększają wymagania co do komputera. Jeśli ktoś chce z nich rezygnować to może programować w PHP w zasadzie na byle czym (wystarczy przecież systemowy Notatnik).

Przy okazji - jesteś jednym z autorów Kohany? Bo zastanawiam się, jak można być "programistą Kohana" w przypadku innym niż bycie współautorem wink.gif

Nazywając się "programistą PHP" również muszę być współautorem tego języka?
mls
Cytat(phpion @ 22.02.2012, 07:33:38 ) *
Jeśli ktoś chce z nich rezygnować to może programować w PHP w zasadzie na byle czym (wystarczy przecież systemowy Notatnik).

Niekoniecznie na byle czym. Istnieją edytory które są równie rewelacyjne co LEKKIE. Eclipse i wszelkie jemu pochodne takie nie są - dlatego nie rozumiem po dziś dzień dlaczego ludzie sobie tym sprzęt zajeżdżają (i dziwią się jeszcze, że 2GB ramu to mało wink.gif).

Cytat
Nazywając się "programistą PHP" również muszę być współautorem tego języka?

Ale Kohana nie jest językiem programowania, a to zasadnicza różnica.
phpion
Programiści używają IDE z racji lepszego wsparcia dla tworzonych projektów - może to jest powód? Podaj mi proszę inne oprogramowanie zbliżone funkcjonalnością do Eclipse czy Netbeans, a przy tym zdecydowanie od nich lżejsze. Swego czasu sprawdziłem masę tego typu softów i w zasadzie jedynie phpDesigner zbliżał się do nich - reszta to edytory z kolorowaniem składni.

PS: Żeby zakończyć temat z "programistą Kohana": "programista-korzystajacy-z-frameworka-kohana.pl" - lepiej?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.