Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Joomla]
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
Orzeszekk
Witam. Wlasnie jestem po pierwszym kontakcie z joomlą. Joomla uwaza ze jest mvc frameworkiem i cmsem w jednym.

Chcialem przerobic główny template.

glowny template zawiera kod html i osadzone moduły w postaci <jdoc:include .....

Gdzie moge znalezc kod tych modułów? konkretnie chcialem usunąć tekst naglowka generowany przez modul, nawet probowalem go znalezc metoda find i.. nie wyszukalo mi go w calym projekcie.

Domyslam sie ze moduly to po prostu klasy php ktore zwracaja kod html za pomoca echo, ale gdzie mam np znalezc moduł right ktory sluzy do wygenerowania prawej kolumny lub user4 ktory generuje naglowek? w katalogu modules ich nie ma, a strona dziala o dziwo smile.gif
adbacz
Moduły z tego co pamiętam są w katalogu modules w głównej aplikacji. Każda templatka ma zdefiniowane pola, gdzie kod Joomla ma wrzucić dany moduł (jak już wspomniałeś <jdoc:include...>). Podczas działania skryptu, Joomla pobiera domyślna templatkę, sprawdza jej pola, które ma zdefiniowane, poczym pobiera z bazy tylko de moduły, któe sa przypisane do tej templatki do tych pozycji, uruchamia skrypty w folderze modules/danyModul i wyświetla echem każdy moduł.

Mam nadzieję, że dobrze Ci to przedstawiłem. Nie znam co prawda nowego Joomla bo nie rpacowałem od wersji 1.6, ale wydaję mi się, że układ katalogów się nie zminił.

EDIT, no tak, nie doczytałem. Ale jakbyś dobrze popatrzał na katalogi, to byś zobaczył, że są dwa foldery modules wink.gif Jeden w głównym katalogu, a drugi w katalogu admina. Może kożystasz z modułów, które swoje skrypty mają własnie w katalogu admina. Nie jestem w stanie CI powiedzieć niestety dokłądine jak to działa, ale ogólny obraz masz wyżej. Albo zaczekaj na kogos kto się na tym lepiej zna, ale po prostu szukaj.

PS. Wydaje mi się, że temat założożony nie w tym dziale wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.