Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Menedżer plików
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
potreb
Witam. To zapewne pierwszy skrypt jaki daje do waszej oceny. A dokładnie jest to filemanager. Zapewne zapytacie co można zrobić lepszego od istniejących rozwiązań. Niby to co człowiek dla siebie samego wymyśli to jest najlepsze. Jak dla moich potrzeb nadaje się idealnie.

Oceniajcie: http://potreb.nstrefa.pl/filebrowser/

A zapomniałem. Opiszę co nieco funkcjonalność.

- Upload wielu plików naraz (flash upload, simple upload html)
- Dodawanie, usuwanie plików
- Zmiana widoku wyświetlania plików
- Usuawanie wielu plików naraz, pojedynczych
- Zazaczanie wielu plików naraz
- Tworzenie miniaturek dla zdjęć
- Integracja z TinyMCE
- Integracja z polami input
- Integracja z systemem treści (zaznaczanie wielu plików do wyboru i wstawianie ich do treści)
- Sortowanie wg nazwy, rozmiaru, daty
- Nadawanie uprawnień wraz z dziedziczeniem w dół (wyłączone)
- Pobieranie
- Automatyczne dopasowanie zawartości filemanagera do szerokości okna

Niby nic nowego jednak podstawy są dobre. Jeszcze pozostaje wdrożenie Crop Resize Toola.

Może macie jeszcze jakieś ciekawe pomysły co do dodania innych funkcji?

Jedyny mankament to nazwy katalogów zawierające polskie znaki żle transliteruje na znaki asci, ale tak to jest jak ma się ustawione kodowanie windows.
markonix
Jak działa szukajka?

Zmieniłbym ikonę pobrania pliku na plik i strzałkę (z dyskiem albo coś) bo nie pasuje do akcji.
potreb
Szukajka działa w ten sposób że szuka nazwy pliku i tyle. Minimum 3 znaki, może być z rozszerzeniem. Ikonkę można zmienić.

No i jeszcze jeżeli zdarza się taka sama nazwa to podczas uploadu automatycznie dodaje do końca nazwy _1, _2 w zależności ile powtórzeń.
markonix
Pytałem bo pliki z obrazkami mają np. po 2 znaki i nie działała.
Brak informacji (niekoniecznie tekstowej) o tym, że dla dwóch znaków nie wyszukuje (czerwona ramka, dopóki nie wpisze 3ech).
potreb
Zrobiłem blokade informacyjną smile.gif
Evinek
Ogólnie mi się podoba.
Może jakiś podgląd plików zrobić?
Zdjęcia, pliki tekstowe.
Może nawet edycja? Nie wiem jakie mają inne funkcje filemanagery, ale możesz takimi rzeczami się jeszcze pobawić.

Pozdrawiam
potreb
Podglądu nie można zrobić, wiadomo że możesz sobie zobaczyć txt png jpg, ale nie pdf, doc. Więc tak na prawdę nie będę nic takiego wprowadzał. Większość filemanagerów jest cienkich, aczkolwiek niektóre są ciekawe w szczególności te z silverlight.
!*!
A kto Ci broni zrobić podgląd plików pdf, doc czy jakiegokolwiek innego? Poza tym nie działa to przy wyłączonym JS (wiem ze bez JS traci mocno na funkcjonalności, ale powinna być możliwa obsługa chociażby przeglądania)
potreb
A kto normalny w dzisiejszych czasach wyłącza JS? Co do podglądu. Jest możliwy gdy się kliknie w pobierz i otworzy wink.gif
r4xz
Cytat(potreb @ 2.03.2012, 21:58:33 ) *
A kto normalny w dzisiejszych czasach wyłącza JS? Co do podglądu. Jest możliwy gdy się kliknie w pobierz i otworzy wink.gif

idzie zrobić aby automatycznie otwierał się we frame np.

btw czemu nie dostaje komunikatu, ani folder się nie tworzy jak wpisze nazwę np. '/a/,.gasf-'][?
potreb
We frame można otworzyć jednak tutaj będzie trzeba zmienić delikatnie js. Co do komunikatu, a jak wpiszesz ścieżkę images/../ to też nie dostaniesz komunikatu bo ścieżka jest poprawna. Ogólnie nie przewidziałem, że ktoś może poruszać się po katalogach wpisując ścieżkę do paska adresu, bo od tego jest lewa strona gdzie masz listowanie katalogów. Zapewne mogą być różne błędy, ale póki co większych nie zauważyłem.

!*!
Cytat(potreb @ 2.03.2012, 21:58:33 ) *

Mam pobrać plik żeby móc go otworzyć? A co jeśli będzie to baza która ma XX MB?

Ty się nie pytaj kto wyłącza JS, tylko zapytaj sam siebie czemu to nie działa wink.gif A przykładów mogę podać Ci dużo jak tak bardzo chcesz...
- Pani Krysia z księgowości bo ma starego kompa na windows 98 i jej laguje
- posiadacze starych telefonów komórkowych np. z operą mini (w niej JS jest wyłączony, a w wersji okrojonej w ogóle go nie ma).
- fanatycy minimalizmu, co po prostu nie lubią bajerów

JS dzisiaj to nie tylko alerty, ale też zarządzanie multimediami czy gry, coraz więcej osób będzie wyłączać javscript choćby po to żeby pozbyć się reklam, obejrzeć film w starym flashu, czy żeby zablokować setki innych rzeczy tworzonych w canvas.

Poza tym, upchnij kod JS w plikach, popraw błędy walidatora, zoptymalizuj kod i będzie cacy.
potreb
No wiesz można się sprzeczać co do wyłączenia javascript. Pani Krysia mnie nie obchodzi bo filemanager nie jest dla Krystyn. A fanatycy minimalizmu jak tacy istnieją niech wyłączą internet smile.gif Błędy walidatora są i będą, aczkolwiek wezmę je trochę zniweluje. Co do upychania kodu w pliki js. Includuje kod js do filemanadżera żeby nie było możliwości dostępu do kodu przez niezalogowanych użytkowników. Chyba że zabezpieczę jakoś katalog przed dostępem ale nie wiem czy to można zrobić.

P.s jestem ciekaw jak zachowuje sie wordpress bez js. Zapewne nie pomyśleli o Krystynach smile.gif smile.gif smile.gif
!*!
Cytat(potreb @ 3.03.2012, 11:48:41 ) *
Pani Krysia mnie nie obchodzi bo filemanager nie jest dla Krystyn.

Od kiedy?

A fanatycy minimalizmu jak tacy istnieją niech wyłączą internet smile.gif

Tym tokiem myślenia tez możesz wyłączyć komputer i nie kodować, bo po co? skoro już ktoś to zrobił wcześniej i lepiej.

Błędy walidatora są i będą, aczkolwiek wezmę je trochę zniweluje.

Amator tongue.gif

Co do upychania kodu w pliki js. Includuje kod js do filemanadżera żeby nie było możliwości dostępu do kodu przez niezalogowanych użytkowników.

Nie rozumiem koncepcji... Co ma jedno do drugiego.

P.s jestem ciekaw jak zachowuje sie wordpress bez js. Zapewne nie pomyśleli o Krystynach smile.gif smile.gif smile.gif

Pomyśleli i każdy zaawansowany/profesjonalny produkt o nich myśli wink.gif podstawowa funkcjonalność powinna działać zawsze. JS to tylko dodatek.
by_ikar
W tym konkretnym przypadku JS może być wymagany, bo to nie jest strona jakaś publiczna, tylko powiedzmy gdzieś w naszym panelu administratora, gdzie dostęp ma minimum 1 osoba. Na tą konkretną rzecz może włączyć JS i nic się jej wówczas nie stanie..

Cytat
Mam pobrać plik żeby móc go otworzyć? A co jeśli będzie to baza która ma XX MB?

Trochę przeginacie z tym podglądem plików, bo żaden menadżer plików nie udostępnia podglądu plików tego rodzaju. Jest kilka formatów typu obrazki, tekst, ale nie że zaraz bazy danych. Z tą bazą danych to jest bardzo nietrafiony argument...

Mnie jedyna rzecz jaka się nie podoba, to rozgałęzienie folderu. Masz tam jeden folder, w którym są dwa foldery, i wchodząc w ten folder "test", powinno mi wyświetlić te 2 foldery i ewentualną listę plików jaką mogę mieć dodatkowo jeszcze w tych folderach. U ciebie od razu przechodzi do 1 folderu i nie można w folderze trzymać folderów. Taka trochę lipa wink.gif

Pliki tekstowe, możesz dać w jakiś sposób edytować. Oczywiście nie takie jak podano wyżej (bazy danych...), tylko powiedzmy php, js, html, txt, css itp coś prostego do edycji i przy okazji możesz do tego zmajstrować jakiś webowy edytor z podświetleniem składni wink.gif

Możesz dać podgląd dokumentom, za pomocą google docs, wtedy różnego rodzaju doc, pdf możesz otwierać w jakiejś ramce w google docs wink.gif a wystarczy tylko w ramce link otworzyć:https://docs.google.com/viewer?url=URL_DO_DOKUMENTU i już masz podgląd większości dokumentów office, czy chociażby pdf tongue.gif
!*!
Cytat(by_ikar @ 3.03.2012, 12:06:30 ) *
W tym konkretnym przypadku JS może być wymagany, bo to nie jest strona jakaś publiczna, tylko powiedzmy gdzieś w naszym panelu administratora, gdzie dostęp ma minimum 1 osoba. Na tą konkretną rzecz może włączyć JS i nic się jej wówczas nie stanie..

Teoretycznie. Jeśli jest to tylko i wyłącznie na potrzeby autora skryptu to ok, tylko że wtedy mija się to z sensem pokazania tego innym.

Cytat(by_ikar @ 3.03.2012, 12:06:30 ) *
Trochę przeginacie z tym podglądem plików, bo żaden menadżer plików nie udostępnia podglądu plików tego rodzaju. Jest kilka formatów typu obrazki, tekst, ale nie że zaraz bazy danych. Z tą bazą danych to jest bardzo nietrafiony argument...

Jeśli mamy zwykły plik tekstowy SQL, to podgląd mógłby być chociażby pierwszych kilka linijek, przydatna rzecz, mają je menadżery desktopowe np. w KDE. Choć to tylko dodatek...
Niktoś
@!*! Powiedz mi tylko jak chcesz uzyskać asynchroniczność ,bez js??Kiedyś przejmowałem się wyłączonym js teraz przestałem.A dla minimalistów i pani Krystyny ze win98:
  1. Żyjesz w średniowieczu?Przenieś się do 21 wieku i włącz JavaScript!!
!*!
Niktoś a kto Ci powiedział że asynchroniczność ma być bez JS? Do czego ona Ci tam potrzebna? Nie widzę problemu w zwykłym przeglądaniu zawartości katalogów, plików przy jej wyłączeniu. I już widzę jak dajesz noscript w zleceniu np mobilnym w której taki menadżer byłby wymagany.
Niktoś
A jak niby chcesz przesłać jednorazowo wiele plików bez asynchniczności?
A tak a propo zleceń,jeśli robisz aplikacje dla urządzeń mobilnych nie obsługujących js to raczej robisz całkowicie innego menadżera dostosowanego pod to urządzenie mobilne dla może 2 % użytkowników, ja wolę robić dla 98% populacji, u których obsługa js jest włączona, przez co strona jest w pełni dynamiczna i bardziej funkcjonalna.
!*!
Przesyłanie wielu plików to już nie jest podstawowa funkcjonalność, ale jak już to użyłbym multiple z html5.
Niktoś
No i widzisz robisz w HTML5 ,a ja np używam FF3 ,niektórzy w firmach używają IE7,8 bo szef nie pozwala aktualizować systemu lub osoby które mają stare komputery i używają starsze przeglądarki ,bo te nowsze zjadły by im 80% zasobów pamięci operacyjnej, wtedy to olewasz tą grupę ludzi.
Nie da rady wszystkim dogodzić, ja wybieram technike programowania z której może korzystać większa liczba użytkowników i dlatego przestałem się przejmować wyłączoną obsługą js co najwyżej daje monit.
!*!
Na upartego wiele plików bez html5 i js też wyślesz, z tym że jest to więcej roboty. Zresztą to nie o to chodzi, a o podstawowe funkcje których tu w wypadku braku JS nie ma. A co lepiej o Tobie świadczy? Jak klient będzie miał prawo do oglądania zawartości plików i katalogów oraz ich wysłania na serwer gdy nie ma JS u siebie, czy komunikat że jest zacofany?

Dobry przykładem jest tu gmail. Używam wersji HTML, bo więcej mi nie potrzeba, jest szybsza od przeładowanej z JS, ma podstawowe opcje i mi to pasuje, google mi niczego nie narzuca i niczego nie ogranicza.
Niktoś
Cytat
Jak klient będzie miał prawo do oglądania zawartości plików i katalogów oraz ich wysłania na serwer gdy nie ma JS u siebie, czy komunikat że jest zacofany?

To był tylko mój żarcik,komunikat że strona nie funkcjonuje bez js i wymogu włączenia obsługi js lub upgradu oprogramowania.
Jeśli robisz oprogramowanie(np.file menagera) dla określonej grupy użytkowników bez obsługi js to moim zdaniem jest to oprogramowanie dedykowane i nie ma co wciskać autorowi ,że jego file menager jest "be" bo nie działa z wyłączoną obsługą js, On po prostu wybrał inną grupę użytkowników/odbiorców.

Cytat
Na upartego wiele plików bez html5 i js też wyślesz, z tym że jest to więcej roboty.

Jestem ciekaw jak?Jak zrobisz mi takiego to będziesz moim GURU.
potreb
Cytat(Niktoś @ 3.03.2012, 12:51:59 ) *
@!*! Powiedz mi tylko jak chcesz uzyskać asynchroniczność ,bez js??Kiedyś przejmowałem się wyłączonym js teraz przestałem.A dla minimalistów i pani Krystyny ze win98:
  1. Żyjesz w średniowieczu?Przenieś się do 21 wieku i włącz JavaScript!!

Ja zazwyczaj już stosuję regułkę dla IE6. U mnie IE6 nie istnieje, aczkolwiek około 8% korzysta z tego badziewia. Trzeba wymuszać od ludzi pewne zmiany.
A tak jak wspominano, filemanager nie jest dla krystyn i minimalistów i telefonów tylko dla redaktorów serwisów internetowych. Nie wyobrażam sobie że jakiś administrator nie ma włączonego JS i nie może przez to korzystać w pełni z panelu administratora. Jakbym w pracy miał wyłączone javascript i bym się upierał że ma działać to już by dawno mnie wywalili smile.gif

A co do amatora walidacji multiple="multiple" zwaliduj sobie.
!*!
Cytat(Niktoś @ 3.03.2012, 13:37:34 ) *
Jestem ciekaw jak?Jak zrobisz mi takiego to będziesz moim GURU.

Hmm pola możesz dodawać poprzez GET, mało eleganckie, ale daje rade, jak już tak bardzo chcesz mieć możliwość wysyłania ich w większej ilości bez js.

Cytat(potreb)
filemanager nie jest dla krystyn i minimalistów i telefonów tylko dla redaktorów serwisów internetowych

Ciekawe rzeczy piszesz... Szczególnie gdy tworzysz np. program do zarządzania fakturami, lub jakimkolwiek ala biurowych.

Cytat(potreb)
A co do amatora walidacji multiple="multiple" zwaliduj sobie.

Nie muszę, wiem że jest poprawny. Sprawdź lepiej doctype wink.gif

potreb
Doctype jest dobry. I nie piszę programu do faktur cokolwiek ma to do znaczenia.
!*!
Skoro doctype masz dobry (zakładam że wywnioskowałeś iż musi być html5) to nie wiem co zrobiłeś źle że Ci to nie działa.
potreb
Nie wnioskowałem że ma być html5, dodanie multiple pozwala na przesłanie wielu plików w wersji html-owskiej, jednak IE i tak nie respektuje multiple, dlatego masz powielanie pola dla IE. Równie dobrze można by wyrzucić multiple bo i tak jest powielanie pola, jednak tutaj zawsze komuś może być nie podrodze.
!*!
Mowa była o poprawnej walidacji, a nie o interpretacji przez IE (ie<10). Poza tym, skoro wykorzystujesz JS to czemu robisz przeładowanie po wybraniu katalogu? Podczep pod to ajax.
by_ikar
Cytat
Teoretycznie. Jeśli jest to tylko i wyłącznie na potrzeby autora skryptu to ok, tylko że wtedy mija się to z sensem pokazania tego innym.

Głupoty wypisujesz jak nie wiem co. Podam ci przykład. Napisałem aplikacje w net framework. Na linuxie nie możesz sobie go zainstalować, oraz musisz mieć zainstalowany ten framework na windowsie, inaczej aplikacja się nie włączy. Zrozum, to nie jest stronka ogólnego użytku, że możliwie każdy powinien móc wejść i się cieszyć stroną, ale jest to aplikacja do konkretnego celu. I jeżeli w tym celu ktoś nie może uruchomić javascitpu bo stwierdził że js to dla niego zbędny, zamulający ficzer w przeglądarce. To niech taka osoba pójdzie sobie w cholerę i szuka menadżera plików, który udostępnia to wszystko bez js. Oczywiście może zrobić tak żeby działało i bez JS, tylko pytanie po co? Dla samej idei, żeby dać możliwość? To nie jest strona ogólnego użytku i w takie bajery nie musi się bawić.

Cytat
Jeśli mamy zwykły plik tekstowy SQL, to podgląd mógłby być chociażby pierwszych kilka linijek, przydatna rzecz, mają je menadżery desktopowe np. w KDE. Choć to tylko dodatek...

Wiesz co jest głupiego w twoim rozumowaniu? To że nie bierzesz pod uwagę faktu, że nawet podgląd musi ci zawartość tej nieszczęsnej bazy danych pobrać. Nie w postaci pliku, ale w postaci tekstu. Weź sobie otwórz jako plik html, taką bazę o wadze 80mb w przeglądarce. Powodzenia ci życzę.

Rzucacie jakimiś głupimi argumentami, w ogóle nie zastanawiając się. A bo tak można w KDE.. Można, i co z tego? To jest aplikacja desktopowa, a nie webowa. A to jest nieco różnica, bo trzeba brać pod uwagę że ten plik musi się pobrać tak czy inaczej, czy go pobierasz czy dajesz podgląd, to i tak ci się pobiera. I jeszcze dodatkowo dochodzi kwestia czy przeglądarka da radę tyle danych trzymać w pamięci. KDE nie korzysta w tym celu z przeglądarki. Stąd uważam że chociażby ten argument jest bezsensu i palnięty bez zastanowienia.

Błędy html jakie ci strzela walidator są to błędy które znalazł w javascript, którego jest za dużo w head. Powinieneś to wrzucić do osobnego pliku i tam niech sobie to będzie.. Jak już tak się czepiasz walidacji, to walidator od w3c akurat do najlepszych nie należy, głównie dlatego że można go w wielu kwestiach oszukać, i nie interpretuje poprawnie dtd.

BTW szkoda że nie odpisałeś na to co ci napisałem odnośnie tych folderów.. wink.gif
!*!
Cytat(by_ikar @ 3.03.2012, 19:49:24 ) *
Głupoty wypisujesz jak nie wiem co. Podam ci przykład. Napisałem aplikacje w net framework. Na linuxie nie możesz sobie go zainstalować, oraz musisz mieć zainstalowany ten framework na windowsie, inaczej aplikacja się nie włączy. Zrozum, to nie jest stronka ogólnego użytku, że możliwie każdy powinien móc wejść i się cieszyć stroną, ale jest to aplikacja do konkretnego celu. I jeżeli w tym celu ktoś nie może uruchomić javascitpu bo stwierdził że js to dla niego zbędny, zamulający ficzer w przeglądarce. To niech taka osoba pójdzie sobie w cholerę i szuka menadżera plików, który udostępnia to wszystko bez js. Oczywiście może zrobić tak żeby działało i bez JS, tylko pytanie po co? Dla samej idei, żeby dać możliwość? To nie jest strona ogólnego użytku i w takie bajery nie musi się bawić.

Każdy ocenia według własnych kryteriów.

Cytat(by_ikar @ 3.03.2012, 19:49:24 ) *
Wiesz co jest głupiego w twoim rozumowaniu? To że nie bierzesz pod uwagę faktu, że nawet podgląd musi ci zawartość tej nieszczęsnej bazy danych pobrać. Nie w postaci pliku, ale w postaci tekstu. Weź sobie otwórz jako plik html, taką bazę o wadze 80mb w przeglądarce. Powodzenia ci życzę.

A kto Ci każe pobrać całość (w dodatku z bazy?)? Wiesz w ogóle o czym mówimy? Nie chodzi o to że masz oglądać plik SQL który ma 80MB w przeglądarce (co też jest to zrobienia, bo można go odpowiednio pociąć), tylko o to że możesz mieć podgląd tego pliku (pierwszych kilka linijek). Zaczynasz mi przypominać osobę z którą rozmawiałem dawno temu na innym forum, która uparcie twierdziła że nie da się napisać wydajnego silnika dla gier izometrycznych ala fonline, korzystając jedynie z html/js/css/ajax.
by_ikar
Cytat(!*! @ 3.03.2012, 20:18:20 ) *
A kto Ci każe pobrać całość (w dodatku z bazy?)? Wiesz w ogóle o czym mówimy? Nie chodzi o to że masz oglądać plik SQL który ma 80MB w przeglądarce (co też jest to zrobienia, bo można go odpowiednio pociąć), tylko o to że możesz mieć podgląd tego pliku (pierwszych kilka linijek). Zaczynasz mi przypominać osobę z którą rozmawiałem dawno temu na innym forum, która uparcie twierdziła że nie da się napisać wydajnego silnika dla gier izometrycznych ala fonline, korzystając jedynie z html/js/css/ajax.

A możesz mi wytłumaczyć czemu ma służyć taki podgląd? Jakiś konkretny argument, bo że tak jest w KDE to jest żaden argument. Podgląd pdf, txt, html etc jeszcze rozumiem. Ale podgląd sql? Oczywiście też można, ale IMO max do kilku dziesięciu kilobajtów. Pisząc baza danych, miałem namyśli plik sql.. Jakoś tak mi się skojarzyło i tak napisałem.. Tak podgląd 80mb pliku też niby jest do zrobienia. Tylko konkretne pytanie: po co? Po co pani krysi z księgowości na komputerze który ledwo ciągnie win98, po co jej podgląd pliku sql o wadze 80mb? Te niby "funkcje" których brakuje, są zdeka na wyrost, i są mocno bezsensu ;) Najpierw piszesz o JS żeby był dostęp do strony tak samo normalny bez JS, a potem piszesz o podglądzie plików sql, które mają xx megabajtów. arrowheadsmiley.png

Nie bardzo interesuje mnie to kogo zaczynam tobie przypominać ;)
!*!
by_ikar po co? hmm nie wiem, zapytaj ludzi od apple, ms czy ibm po co ulepszają to co jest. Jak wykorzystasz taki menadżer np. przy zarządzaniu projektami gdzie masz 30 programistów, koderów i innych ciekawskich, to niby czemu by nie mieli mieć takiego podglądu, jak ubierze się to w ładny design? Bo kto bogatemu zabroni? biggrin.gif Równie dobrze mógłbyś pytać po jaką cholerę google udostępnia screen witryn, skoro możemy kliknąć w link. Ale argument? Hmm masz pliki article.sql, article2.sql każdy po jakieś 40MB, prócz super zdokumentowanej dokumentacji dokumentu, ale jakoś Cie nachodzi na szukanie czegokolwiek w katalogach, widzisz te pliki, i zastanawiasz się jak nazywa się baza za którą masz się zabrać, robisz podgląd, odczytujesz i to wszystko, nie latasz na 2 stronę do dokumentacji, nie ściągasz pliku, wszytko jest cacy. To już Ci rozjaśniło kwestię podglądów takich plików? Tobie może to nie potrzebne, bo znajdziesz 140 argumentów że to bzdet i może masz racje, na szczęście nie jest to słuszne wink.gif i jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi też o kasę, dobry i dopracowany produkt lepiej sprzedać.

Zróbmy rzeczy które są funkcjonalne w każdych warunkach, ładne bo to przyciąga oko, a to wszytko przekłada się na zyski. I to by było na tyle.

Edycja:

Cytat
Najpierw piszesz o JS żeby był dostęp do strony tak samo normalny bez JS, a potem piszesz o podglądzie plików sql, które mają xx megabajtów.

Czytaj dokładniej. Poza tym JavaScript to TYLKO dodatek, tak było jest i prawdopodobnie będzie. Dlaczego, to już sam powinieneś wiedzieć jako webdeveloper (czy czym się tam zajmujesz, zakładam że kolega z branży biggrin.gif).
potreb
Cytat(by_ikar @ 3.03.2012, 22:49:54 ) *
A możesz mi wytłumaczyć czemu ma służyć taki podgląd? Jakiś konkretny argument, bo że tak jest w KDE to jest żaden argument. Podgląd pdf, txt, html etc jeszcze rozumiem. Ale podgląd sql? Oczywiście też można, ale IMO max do kilku dziesięciu kilobajtów. Pisząc baza danych, miałem namyśli plik sql.. Jakoś tak mi się skojarzyło i tak napisałem.. Tak podgląd 80mb pliku też niby jest do zrobienia. Tylko konkretne pytanie: po co? Po co pani krysi z księgowości na komputerze który ledwo ciągnie win98, po co jej podgląd pliku sql o wadze 80mb? Te niby "funkcje" których brakuje, są zdeka na wyrost, i są mocno bezsensu wink.gif Najpierw piszesz o JS żeby był dostęp do strony tak samo normalny bez JS, a potem piszesz o podglądzie plików sql, które mają xx megabajtów. arrowheadsmiley.png

Nie bardzo interesuje mnie to kogo zaczynam tobie przypominać wink.gif

~Ikar jeżeli chodzi o te foldery, chodzi co żeby pokazywały się foldery również tam gdzie pliki? Bo nie za bardzo zrozumiałem problem.

~Wykrzyknik Gwiazdeczka Wykrzyknik masz jeszcze jakieś propozycje co do funkcjonalności.

W takim razie skrypt js wrzucę do plików js. Żeby odseparować to wszystko.

Ogólnie temat za bardzo poleciał w inną stronę, dlatego wartościowe dla mnie będą propozycje zmian ew. oceny pewnych funkcjonalności.

Gwiazdeczka tutaj informował o tym że jest przeładowanie strony po danej akcji. Oczywiście można to załatwić bez przeładowania, tyle że tutaj będę miał problem z flash uploaderem. Ewentualnie z dodawaniem nowego folderu, żeby wstawił folder w dobre miejsce zachowując sortowanie wg nazw.

Tak jak pisałem, podglądu nie zrobię ew. jedynie obrazy, pliki tekstowe. Z docami i pdf-ami będzie dużo zabawy. Co do google docs. Zapewne żeby używać google docs, trzeba wypuścić połączenie na zewnątrz, niestety w przypadku intranetu google docs się nie sprawdzi. Z drugiej strony niektórzy zleceniodawcy nie chcą przechowywać dokumentów w google docs.
!*!
Cytat(potreb @ 4.03.2012, 11:41:26 ) *
Gwiazdeczka tutaj informował o tym że jest przeładowanie strony po danej akcji. Oczywiście można to załatwić bez przeładowania, tyle że tutaj będę miał problem z flash uploaderem. Ewentualnie z dodawaniem nowego folderu, żeby wstawił folder w dobre miejsce zachowując sortowanie wg nazw.

Hmm skoro robisz połączenie ajaxem, to i tak odwołujesz się do linku z parametrami, polecam jquery. A jak już chcesz cokolwiek widzieć w adresie bez przeładowania, to możesz użyć tzw. kotwic #nazwa_katalogu_czy_czegoś, ewentualnie w mniej elegancki sposób upychasz jakieś informacje w sesji/ciastku, widziałem też rozwiązana odczytania pozycji katalogu z bezpośrednio z takiego menadżera, u Ciebie byłby to pasek pozycji "root" (choć nie uważam że to dobre wink.gif ale zrób to jak należy z ajaxem i będzie działać.
by_ikar
Cytat
by_ikar po co? hmm nie wiem, zapytaj ludzi od apple, ms czy ibm po co ulepszają to co jest. Jak wykorzystasz taki menadżer np. przy zarządzaniu projektami gdzie masz 30 programistów, koderów i innych ciekawskich, to niby czemu by nie mieli mieć takiego podglądu, jak ubierze się to w ładny design? Bo kto bogatemu zabroni?

Nie wiem skąd ty bierzesz te wnioski i argumenty, ale ok, już niech ci będzie. Napisałeś że na desktopach to jest, ok, fajnie. Pytanie, czy na desktopach jest to zrobione w php? Prosta odpowiedź: tak, lub nie. Jeżeli nie, to mam pytanie. Po co piszesz takie bzdury? Desktop, to jest desktop, i nijak to się ma do webowego menadżera plików. Chyba że ty wytłumaczysz łaskawie na czym opierasz tą swoją logikę, bo póki co wygląda ona tak:

- ma to być proste, bo pani krysia z księgowości bardziej złożonych nie zrozumie
- nie ma być błędów html, które de facto nie są błędami html, tylko walidator ma problem
- ma działać bez JS, co by pani krysi na win98 IE 4.2 sp3 się przycinał i nie rozumiał JS
- ma umożliwiać podgląd plików np sql'owych, o możliwie dużych rozmiarach. oczywiście będzie to potrzebne do analizy dla pani krysi

Nie wiem czy dostrzegasz że niektóre punkty wykluczają same siebie.. Pewnie nie, bo już wcześniej byś sam zauważył, no ale ok..

A po tym argumencie:

Cytat
Czytaj dokładniej. Poza tym JavaScript to TYLKO dodatek, tak było jest i prawdopodobnie będzie.

tak tak, faktycznie, do gierek napisanych w js, to jest faktycznie tylko dodatek wink.gif

Moja propozycja jest taka. Z mojej strony jest EOT, zostawiam cię w krainie jednorożców, gdzie pani krysia z księgowości archiwizuje zrzuty sql'owych baz danych, i jednocześnie wymaga podglądu.

====================================

Przechodząc do istotnych funkcji, odnośnie tych folderów. Chodziło mi o to że wchodząc do folderu, który zawiera podfoldery, powinno wyświetlić listę plików + listę podfolderów. Jeżeli nie ma plików w folderze, a zawiera podfoldery, na liście niczego nie mam. Jeżeli dodam jakiś plik, pokazuje na liście tylko plik, mimo że mam jakiś podfolder w aktualnym folderze. Tutaj masz jak to wygląda: http://dl.dropbox.com/u/36249378/03.2012/file.manager.png
!*!
by_ikar to że dla Ciebie jest coś sufitem i uważasz że dla innych jest podłogą, wcale nie oznacza że jesteś na lepszej pozycji, bo ktoś może być piętro wyżej. Jeśli trzymasz się kurczowo tezy że aplikacja webowa nie może mieć w sobie nic z desktopowej to dobrze że to się dzieje tylko w Twojej głowie, Bill G. też twierdził że 640KB starczy każdemu na bardzo długo.
by_ikar
Cytat(!*! @ 4.03.2012, 19:41:52 ) *
by_ikar to że dla Ciebie jest coś sufitem i uważasz że dla innych jest podłogą, wcale nie oznacza że jesteś na lepszej pozycji, bo ktoś może być piętro wyżej. Jeśli trzymasz się kurczowo tezy że aplikacja webowa nie może mieć w sobie nic z desktopowej to dobrze że to się dzieje tylko w Twojej głowie, Bill G. też twierdził że 640KB starczy każdemu na bardzo długo.

Wskaż mi proszę miejsce w którym stwierdziłem otwarcie że webowy menadżer plików nie może mieć nic z desktopowego? Może, a nawet powinien, tyle że trzeba mieć jakiś rozsądek i nie implementować dokładnie tego samego co jest na desktopie, z racji tego że webowy menadżer plików, to nieco inne środowisko niż desktopowe. O ile na desktopie podgląd pliku 80megowego to żaden problem, o tyle webowy menadżer miałby problem, głównie za sprawą faktu że musiałbyś całość pobrać, co wiąże się z czasem oczekiwania. Co z kolei można byłoby łatwiej rozwiązać pobierając plik. Bo po co podglądać tylko część pliku? Żeby zobaczyć komentarze z phpmyadmin (przykladowo) ? Jest w tym jakiś sens? Nie ma najmniejszego. A ty się upierasz jakby to była kluczowa funkcja tego menadżera, siejąc tutaj jakąś herezje i imputować mi jakieś braki. Serio, zostaw te swoje domysły dla siebie, bo nic z nich nie wynika. Nie mam nic do ciebie, ale piszesz kolego na prawdę w tym momencie bzdury i się w dodatku przy nich upierasz. Podgląd plików ma sens, tylko do pewnego rozmiaru. Bo tutaj najważniejszym czynnikiem jest czas oczekiwania aż to się pobierze. A taka pani krysia, z księgowości, wątpię aby miała symetryczne łącze podłączone, co by mogła sobie otwierać bez problemu 80 megowe pliki sqlowe. Dlatego uważam że to jest bezsensu, lepiej wówczas dać opcje pobrania i tyle. Teraz to już z mojej strony ostatni post do ciebie w tym temacie, bo i tak na za dużo sobie pozwoliłem i zrobił się niezły OT..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.