Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z BIOS-em
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
cyngiel
odpalam komputer i przy starcie wyswietla mi sie napis
processor type is changed please re-select the cpu speed
nastepnie odpala sie menu biosu daje esc i wychodze bez zapisywania i tak za kazdym razem sadsmiley02.gif

procesora nie zmienialem z tego co pamietam to moj bios to amibios(american megatrends, czy jakos tak) no i moj komp ma 4 lata

moglby mi ktos pomoc
sztosz
Sprawdż czy nie czuć swądu ze środka obudowy. Zobacz czy nic się nie zjarało. I powiedz czy możesz wejść do windowsa albo innego systemu operacyjnego. Albo ustaw bardzo niską predkośc procka, zapisz ustawienia wejz do systemu operacyjnego i sprawdz jakims softem jaki procek jest wykrywany jeżeli nie mozesz tego z jakiś powodów w biosie zobaczyć i napisz jakiego procka masz i jaką płyte. Zawsze mozesz wejść na To forum tam ci pomogą, a jeżeli najpierw poszukasz to też może znajdziesz proste rozwiązanie na tacy.
Kinool
procesor sie nie zjaral bo gdyby tak bylo to bys nawet ekranu z ustawieniami BIOS-u nie widzial (komp by sie nie odpalal wcale!) wiec mozliwe ze ustawianie co do taktowania lub/i mnoznika procesora zostaly zmienione, najprosciej to ustawic na dmyslne (jesli nie sa) i BIOS sam powinien ladnie wykryc typ procesora i ustalic poprawne watosci.

Nie bawiles sie przypadkiem w podkrcanie? winksmiley.jpg
kszychu
A może bateryjka padła?
sztosz
Jakby bateryjka padła to pewnie nic by się nie stało. Mi jak padła bateryjka to tylko pytał o podanie nowego czasu. A skoro jego nie pytał to mozna założyć że bateryja nie padła.

Procek nie musi się doszczę tnie zjarać. Kumplowi się troszku stopił a mimo to komp mu się odpalał tylko że nie szedł dalej niż poza BIOS.
cyngiel
procek byl kiedys podkrecany ale nieznacznie dawalem juz na default i nic sad.gif
pozatym komp dziala normalnie i wlasnie z niego korzystam

moj komp to celeron 500 mhz a plyta tomato board BXe98-AT
sztosz
A czy data systemowa jest ok?
I czy inne ustawienia zalezne od biosu są ok.

Bo jeżeli data nie pasi to może żeczywiscie bateria? (@Kszychu: Zwracam honor rolleyes.gif )
cyngiel
co to data systemowa i gdzie to sprawdzic
sztosz
To trzeba było od razu powiedziec że masz naprawde małe pojęci smile.gif

Prościej by było.

Po prostu za rączkę trzeba.

Ok to zaczynamy.

1 sprawdz którą godzine, jaki dzień i jaki rok pokazuje twój komputer.
2 Wyłącz komputer, wyciągnij wtyczkę z gniazdka, poczekaj dwie trzy minuty (jak ci się chce to nawet 10 min)
3 Ponownie włącz komputer i jeszcze raz sprawdz godzine dzien rok i mieśiąc.
4 Jeżeli data się zmieniła i pokazuje wcześniejszą to prawdopodobnie padła ci bateria na płycie głównej.
cyngiel
dupa dalej to samo odlaczalem kompa ale bateria raczej dobra,
wyjalem bateryjke
nie wyjmowalem jeszcze nigdy bateryjki, ale niewiem czy to normalne- przy pierwszym starcie pisalo
CMOS settings wron
CMOS checksum bad
CMOS display type wrong

HELP
scanner
Wejdź do biosu, wybierz "Load Best Performance" lub "load optimal" czy jak to w Twoim biosie jest, zapisz ustawienia i powiedz co sie stało.
cyngiel
to juz wczesniej robilem ale skoro wyjalem bateryjke to i tak sie zapisaly domyslne ustawienia
wassago
zmniejsz sobie taktowanie szyny FSB
cyngiel
tylko ze ja nie wide w biosie oppcji odkrecena:(
u mnie moge tylko podkrecic
moze jakims programem?
sztosz
A co zrobiłeś żeby "podkręcić" komputer?questionmark.gif
cyngiel
procek kiedys byl lekko podkrecony z 500 na 575 czy jakos tak
prez podkrecenie szyny FSB z 66 na 75
a mogl sie bios skopac? albo poluzowac jakas nozka?(procek jest wsadzony w osobna karte, a ka rta w plyte)
bo ppozatym komunikatem nic nie ma i komp normalnie dziala
sztosz
A jak wejdziesz do biosu to spróbój zamiast wychodzić i nie zapisywać wyjść i zapisać ustawienia.
wassago
Cytat
albo poluzowac jakas nozka?

no czlowieku, przeciez takie zeczy sie na samym poczatku sprawda.. omg..
party
zresetuj biosa przestawiając zworki na płycie, albo po prostu z biosa....
dudpis
Mialem ten sam problem... ten sam napis mi wyskakiwal ale nie przejmowalem sie tym i wychodzilem z biosu. gdzies okolo miesiac tak mialem i pewno dnia spalil mi sie zasilacz, nie wiem czy to bylo spowodowane tym napisem... po wymienieniu zasialacza znikl ten napis i wszytko  bylo git, ale formatu nie robilem
sztosz
Gdzieś czytałem (chyba pure.pc) że zasilacz taki problem może stwarzać. Nie mniej jednak takich starych żeczy nie warto odkopywać, mimo że masz identyczną płytę główną biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.