Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: usability na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
prowseed
Nie bardzo wiedziałem, gdzie z tym przyjść, może to już bardziej hydepark... ; )

Anyway, mam pytanie na temat usability strony, a dokladnie- czy nie sprawia wam problemów zlokalizowanie głównej nawigacji strony? Projektując stronę z góry wiem gdzie będzie się ona znajdować, nie bardzo więc wiem teraz jak to odbiera przeciętny użytkownik (choć mam na uwadze to, że takimi nie jesteście wink.gif ). Proszę nie klikać w żadne linki- nic nie działa. Adres -> http://maciejkwas.pl/izabela/intro.html
W zamyśle tło być może będzie się zmieniać (mam na myśli rotację), więc podczas takiej gry kolorów cała nawigacja może pozostać przez dłuższy czas niezauważona. Dodatkowo dochodzi fakt, że człowiek przeglądając stronę (niby, bo u mnie różnie z tym bywa) analizuje ją od lewej strony. Początkowy zamysł klientki był taki, by elementy menu umieścić na instrumencie, ale takie rozwiązanie na pewno odpada.

Pozdrawiam

//EDIT
generalnie chodzi mi o to, ze przy rozdzielczosci 1600+px menu zginie gdzies tam sobie, zgubi się...
michaJlS
Cytat(prowseed @ 22.03.2012, 20:44:51 ) *
nie bardzo więc wiem teraz jak to odbiera przeciętny użytkownik

I nie będziesz wiedział bez przeprowadzenia testów z użytkownikami.

Cytat(prowseed @ 22.03.2012, 20:44:51 ) *
Początkowy zamysł klientki był taki, by elementy menu umieścić na instrumencie, ale takie rozwiązanie na pewno odpada.

No jak pozwalasz muzykowi projektować UI to potem są problemy biggrin.gif
Niktoś
Ja dam dobrą radę, zrezygnuj z pozycjonowania fixed na rzecz relative albo static.Kiedyś próbowałem wypozycjonować stronę w fixed i same kłopoty.
toffiak
Prawa część strony nie jest miejscem gdzie najczęściej szuka się menu, przy niskiej rozdzielczości 1366x768 menu jest widoczne ale zlewa się ze stroną to kwesta jego koloru.

Menu na skrzypcach to mógłby być dobry pomysł, ewentualnie gdyby tło sie nie zmieniało to można by je umieścić na dole w kolorze opaski, oczywiscie odpowiednio większe. Dodatkowo ładowane po załadowaniu strony w formie animacji aby zwrócić użytkownikami na co powinien zwrócić uwagę.

Niktoś
Przy fixed co Tobie obecnie się dzieje(u mnie też to było) ,przy bardzo dużej minimalizacji strony stopka nachodzi Tobie na nagłówek.
Ja bym zmienił pozycjonowanie przede wszystkim.
prowseed
Cytat(Niktoś @ 26.03.2012, 18:56:46 ) *
Przy fixed co Tobie obecnie się dzieje(u mnie też to było) ,przy bardzo dużej minimalizacji strony stopka nachodzi Tobie na nagłówek.
Ja bym zmienił pozycjonowanie przede wszystkim.

To juz media queries sie tym zajmie ; )
Generalnie ciężko byłoby coś takiego osiągnąć ( http://maciejkwas.pl/izabela/ ) stosując pozycjonowanie relative / static, podszas gdy tylko część strony się przewija, ale scrolla można używać na całej powierzchni.
Koncept odpadł na rzecz troszkę bardziej żywego (ten podobno pogrzebowy taki), ale dzięki za rady.

//EDIT
@toffiak - to wiolonczela, nie skrzypce ; )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.