Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Monitor 24" 16:9 czy 16:10
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
cod3r
Witam,
Mam zamiar kupić sobie zewnętrzny monitor do mojego 14 calowgo lapka i się zastanawiam nad tym jaki wybrać, co do wielkości to raczej zdecyduję się na 24 cale, natomiast jeśli chodzi o format obrazu to mam dylemat. 16:9 czy 16:10, czy jest duża różnica w pracy? Tak jak napisałem komputer będzie mi służył głównie do pracy, pisanie kodu itp. Może ma ktoś doświadczenia i pracował na jednym i drugim formacie i ma jakieś porównanie?
solificati
16:10

Dla programisty im więcej pionowych pikseli tym lepiej.
magnus
Powiedziałbym, że najlepszy byłby 4:3 wink.gif
Więcej miejsca w pionie to lepiej dla każdego zastosowania z wyjątkiem oglądania filmów i (może) grania...
Na co dzień pracuję na zestawie 15,6" 1280x800 + 19" 1280x1024. Jak czasami muszę odczepić lapka i pracować tylko na nim, to się czuję jakbym miał hełm turniejowy na łbie założony, ciężko, trzeba się naprzewijać przy byle okazji.
Drugi monitor to jest naprawdę wielkie udogodnienie, chociaż najlepiej by było mieć 2 jednakowe. A podobno jeszcze lepszy efekt jest przy 3 monitorach.
Tutaj można poczytać o zaletach pracy na wielu monitorach: http://www.devblogi.pl/2010/01/czy-wiecej-...r-zwieksza.html

Tak że nawet się nie zastanawiaj, tylko bierz 16:10. Zmniejszyć okienko zawsze można, powiększyć już nie bardzo wink.gif
Chociaż z drugiej strony przy 24" te 1920x1080 też jakoś tragicznie nie będzie wyglądało.
cod3r
Tak więc chyba się zdecyduje na monitor DELL U2412M LED 24", znalazłem na allegro za około 1000 zł, sprzęt chyba warty ceny, a nie mam też gumowego budżetu tongue.gif.
solificati
Dobry sprzęt. Mam dwa w biurze i jestem zadowolony.
Theqos
Czy w tych Dellach dalej "srebrzy" czerń jak się spojrzy pod kątem?
solificati
Każdy IPS "srebrzy". Taka technologia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.