Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem a raczej nie wiedza w kwestii tworzenia zapytania do msql
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mati1988
witam mam taki kawałek kodu:
  1. $spr1 = mysql_query("SELECT * FROM zawodnicy, zawodnicy_przyaleznosc WHERE zawodnicy.id='".$p[6]."' AND zawodnicy.kraj='".$p[6]."' AND zawodnicy.imie=zawodnicy_przyaleznosc.imie AND zawodnicy.nazwisko=zawodnicy_przyaleznosc.nazwisko AND zawodnicy_przyaleznosc.strona='1'");
  2. $spr1 = mysql_query("SELECT * FROM zawodnicy_przyaleznosc WHERE druzyna='".$_SESSION['druzyna']."'");
  3. $spr1=mysql_num_rows($spr1);
  4. $spr11 = mysql_query("SELECT * FROM zawodnicy WHERE imie='".$spr1[2]."' AND nazwisko=='".$spr1[3]."'");
  5. $spr12 = mysql_num_rows($spr11);
  6. $spr11=mysql_num_rows($spr11);
  7. if($spr12>'2'){ echo '<p>Musisz mieć conajmniej 2 polaków w pierwszym składzie';}
  8.  

i nie wiem co robię nie tak bo chcę sprawdzić czy w tabeli zawodnicy_przyaleznosc istnieje minimum 2 zawodników z polski
proszę o pomoc o podsunięcie jakiegoś pomysłu jak to rozwiązać bo po całej nocy przy tym zapytaniu już mnie trafia
prz3kus
Cytat(mati1988 @ 24.09.2012, 09:00:42 ) *
witam mam taki kawałek kodu:
  1. $spr1 = mysql_query("SELECT * FROM zawodnicy, zawodnicy_przyaleznosc WHERE zawodnicy.id='".$p[6]."' AND zawodnicy.kraj='".$p[6]."' AND zawodnicy.imie=zawodnicy_przyaleznosc.imie AND zawodnicy.nazwisko=zawodnicy_przyaleznosc.nazwisko AND zawodnicy_przyaleznosc.strona='1'");
  2. $spr1 = mysql_query("SELECT * FROM zawodnicy_przyaleznosc WHERE druzyna='".$_SESSION['druzyna']."'");
  3. $spr1=mysql_num_rows($spr1);
  4. $spr11 = mysql_query("SELECT * FROM zawodnicy WHERE imie='".$spr1[2]."' AND nazwisko=='".$spr1[3]."'");
  5. $spr12 = mysql_num_rows($spr11);
  6. $spr11=mysql_num_rows($spr11);
  7. if($spr12>'2'){ echo '<p>Musisz mieć conajmniej 2 polaków w pierwszym składzie';}
  8.  

i nie wiem co robię nie tak bo chcę sprawdzić czy w tabeli zawodnicy_przyaleznosc istnieje minimum 2 zawodników z polski
proszę o pomoc o podsunięcie jakiegoś pomysłu jak to rozwiązać bo po całej nocy przy tym zapytaniu już mnie trafia

Nie chce mi się wnikać w to multum zapytań nie wiadomo do czego ale polecam użyć polecenia COUNT

http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/counting-rows.html
mati1988
dzięki już sprawdzam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.