Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pierwsza stronka - fitna.pl - sportowa dieta
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
g0re1
Co powiecie .. http://fitna.pl/ ?

Do tej pory mój kod to był czysty html bez automatycznego kodu a teraz nie mam ani jednego pełnego htmla, a wszystkie strony powstają automatycznie dzięki MODEL - VIEW - CONTROLLER

Jest system komentarzy z małym zabezpieczeniem [ captcha to nie jest, ale słabsze boty mnie nie zjedzą haha.gif ]

Pierwszy system rejestracji i logowania .. jeszcze bez maila, ale żyje ;]

No i mała zabawa z mysql i optymalizacją kodu czyli dzienniczek diety

Proszę o delikatność w krytyce ;]
!*!
Nie ten dział.
Cytat
Jest system komentarzy z małym zabezpieczeniem [ captcha to nie jest, ale słabsze boty mnie nie zjedzą ]

Zjedzą, bo tam nie ma żadnego zabezpieczenia.
redeemer
Ja bym popracował bardziej nad estetyką i wyglądem. Logo (z GIMPa) strasznie razi na tym wielkim czarnym tle. Wyświetlanie adresów email w komentarzach nie jest dobrym pomysłem.
g0re1
Grafikę na koniec zostawiam bo nie wiem czy będę chciał rozwijać portal .. najpierw treść na stronie .. sprawne narzędzia do aktualizacji strony .. możliwość interakcji użytkownika ze stroną itp .. mail jest w komentarzu aby można było odpisać to respondenta ..
nospor
Cytat
mail jest w komentarzu aby można było odpisać to respondenta ..
Taaaa.....i dzięki tobie mail osoby, który napisała komentarz, będzie na liście wszystkich spambotów....
g0re1
No i pomogłeś haha.gif
sowiq
Kod
* Pola oznaczone gwiazdką są niewymagane

1. Nigdy nie spotkałem się, żeby gwiazdką oznaczać nieobowiązkowe pola. Zawsze było odwrotnie
2. Żadne pole nie jest oznaczone gwiazdką, więc po co to wyjaśnienie?

[edit]
Sorry, popsułem.
g0re1
Psujcie, psujcie ;] .. Nie wy to kto inny popsuje ;p

Mam coś nie tak tak z szablonem css .. zdaje się

Maile usunąłem .. good point

Gwiazdkę usunąłem .. dotyczyła maili

give me more
karakara
To zabezpieczenie rzeczywiście - tak jakby jego brak, ponieważ nie dość że zawsze takie samo 8*8 to jeszcze przecież to gotowy "wzór" który bot rozwiąże z automatu.
Możesz działanie (w sensie gwiazdkę) lub całe pytanie wstawić jako obrazek. I np. losować z kilku dostępnych.
Jednak zadania matematyczne mogą być troche cieżkie dla kogoś z dyskalkulia ;d

W zakładce produkty to mógłbyś z tego zrobić tabelke a nie taki dziwny twór ;d

I czemu właściwie pytasz tutaj skoro to strona w Django. <3
Edit: właściwie to nie ma znaczenia że to Python, bo nie prosisz o poprawki w kodzie
g0re1
Właściwie nie .. dodałem losowanie pytania w konstruktarze klasy wykonywanej podczas wchodzenia na strone z commentami ale jak się okazało klasa jest wykonywana po stronie serwera a nie usera i w rzeczywistości host losuje moją ogromną ilość pytań [ 7] co 2-3 min .. chyba co tyle wykonywany jest kod czy coś .. nie wiem

Ze strony jestem dumny z tego względu, że w końcu dla odmiany każda jej część powstaje w sposób automatyczny .. newsy, dodawane z poziomu admina .. generowane przez MVC .. commenty wiadomo .. article to samo .. nie ma żadnego statycznego kodu i mogę stworzyć miliony podstron pierdnięciem co znacznie ułatwia mi automatyzacje strony ;] .. np każdy comments to osobna strona na której są moje tagi keywords, description, title, tagi na dole .. linki pochowane gdzieś na stronie tak żeby nie męczyć użytkownika a żeby google bot łaskawie je przejrzał haha.gif

Zabezpieczenie w postaci pytań to taka moja trochę zabawa we własną próbę walidacji .. gdyby się odświeżała co każdym wejściem usera i gdybym dodał więcej pytań to miałoby to większy sens ale zdaje się, że łatwiej będzie mi ściągnąć captche i podłącząć .. z captcha tylko nie podoba mi się, że czasem muszę z 6-10 prób wykonać aby przejść zabezpieczenia a przecież nie każdy user będzie tyle czekał z dodaniem głupiego commenta

Z tabelka racja ;] .. jakoś o tym nie pomyślałem .. strona jest ciągle w formie budowy, ale taki jej pierwszy szkic chciałem przedstawić żeby zobaczyć co ludzie sądzą

dzięki za konstruktywną krytykę
ShadowD
Co ma MVC do generowania czegokolwiek? MVC - to szkielet aplikacji/ podział jakiego można się trzymać i sam w sobie nic nie mówi o generowaniu.

Jeśli się uczysz i ta strona służy do nauki to ok, ale jeśli to ma być użyteczne choćby w najmniejszym stopniu to przedstawiwszy popracuj nad grafiką, a dopiero potem nad kodem.
karakara
Cytat(ShadowD @ 12.10.2012, 19:46:40 ) *
Co ma MVC do generowania czegokolwiek? MVC - to szkielet aplikacji/ podział jakiego można się trzymać i sam w sobie nic nie mówi o generowaniu.

Jeśli się uczysz i ta strona służy do nauki to ok, ale jeśli to ma być użyteczne choćby w najmniejszym stopniu to przedstawiwszy popracuj nad grafiką, a dopiero potem nad kodem.

nawiązanie tu do MVC jest nie odpowiednie.
Ale przypuszczam że jemu chodziło o to że żadna strona nie jest w pełni statyczna i dzięki temu że Django jest MVC (MVT) i istnieje tam mechanizm generowania formularzy to właśnie nawet te formularze na stronach są generowane autmatycznie z modeli itp.
g0re1
hi,

MVC - design pattern - wzorzec projekowy

Schemat działania .. wzorzec całego frameworka

Jest to jakby kręgosłup u człowieka .. gdy mówicie, że MVC nie ma związku z generowaniem stron to jakbyście mówili, że kręgosłup u człowieka nie ma związku z poruszaniem się

To że go nie widać nie znaczy, że go nie ma.

pzdr
!*!
Cytat
MVC - design pattern - wzorzec projekowy

poważnie?

Cytat
Jest to jakby kręgosłup u człowieka .. gdy mówicie, że MVC nie ma związku z generowaniem stron to jakbyście mówili, że kręgosłup u człowieka nie ma związku z poruszaniem się

Bo w zasadzie nie ma związku. Jest tylko wzorcem, rozdziału elementów aplikacji na trzy, które czasami są od siebie zależne. A z automatyką ma to niewiele wspólnego, w zasadzie w ogóle.
g0re1
Zrobiłem swój pierwszy prywatny system captcha .. jak tylko znajdę sposób żeby moduł graficzny wykonywał dla mnie perspektywę obrazka to będzie już PRO haha.gif

W kolejnym etapie postaram się poprawić trochę grafę, dorobić jeszcze bloga i ranking na stronie głównej .. dorobić więcej treści i powoli będę pytał użytkowników na stronach poświęconych diecie co by jeszcze chcieli tu zobaczyć

ujdzie Captcha ? Komu się nie podoba niech napisze bota który to odczyta i zawali mi bazę danych commentami
kilab
Spróbuj dodać pusty komentarz smile.gif
g0re1
Podoba się ValidationError ? tongue.gif
karakara
bardzo kreatywne "Wpisz cos mistrzu" ;p
pracuj nad tą grafiką
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.