Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Test strony www
Forum PHP.pl > Forum > Kontrola i zarządzanie projektami
czuwaj
Witam, wszystkich zgromadzonych!

Aktualnie jestem w trakcie pisania serwisu społecznościowego właśnie dzisiaj zacząłem przeprowadzać pierwsze beta testy dlatego zgłaszam się do was z prośbą czy pomoglibyście mi przetestowąć moja pracę?
od razu mówię to nie jest żadna reklama, nazwa jest przypadkowa testy przeprowadzam na darmowym serwerze !
miłe widziane są jakieś komentarze, jeszcze milej uwagi dotyczące funkcjonalność, błędów, pomysłów.

Po zakończonym etapie beta testów wszystkie dane tj. zdjecia, dane podane w profilu wszystko zostanie usuniete
Dziękuję za uwagę i zapraszam do testów www.seeme2.za.pl

PS. nie wiem czy napisałem w dobrym dziale to jest mój pierwszy post;)

LOGIN: piotrek HASŁO: gromlks
toffiak
Brakuje danych do konta testowego.
sowiq
Jeśli Ci zależy na przetestowaniu, to wypadałoby udostępnić kilka kont testowych, żeby ludzie nie musieli się rejestrować.

[edit]
Nie wiem czy się czepiam, czy nie, ale pokazały mi się komunikaty błędów:
Cytat
- Proszę wprowadzić poprawnie adres email.
- Podaj swoją płeć

Chodzi mi o różny styl komunikatów. Pierwszy jest bardziej "oficjalny" (Proszę wprowadzić...), a drugi mniej "oficjalny" (Podaj...). Jakoś nie podoba mi się taka mieszanka - powinieneś się zdecydować na jedną formę.

czuwaj
Cytat(sowiq @ 15.10.2012, 16:14:47 ) *
Jeśli Ci zależy na przetestowaniu, to wypadałoby udostępnić kilka kont testowych, żeby ludzie nie musieli się rejestrować.

[edit]
Nie wiem czy się czepiam, czy nie, ale pokazały mi się komunikaty błędów:

Chodzi mi o różny styl komunikatów. Pierwszy jest bardziej "oficjalny" (Proszę wprowadzić...), a drugi mniej "oficjalny" (Podaj...). Jakoś nie podoba mi się taka mieszanka - powinieneś się zdecydować na jedną formę.

Dzięki za wyłapanie błędu zaaktualizuję to dane do logowana podaje wyżej;)
szalek01
1) podejrzewam że walidujesz pliki tylko po rozszerzeniu .jpg a nie po typie, jeśli zostawisz oryginały może to być problem
czuwaj
Cytat(szalek01 @ 15.10.2012, 20:03:44 ) *
1) podejrzewam że walidujesz pliki tylko po rozszerzeniu .jpg a nie po typie, jeśli zostawisz oryginały może to być problem

oryginalne pliki po zeskalowaniu zostają usuniete z serwera jesli o to Ci chodzi

To jest mój pierwszy wiekszy projekt pisze w php od niedawna dlatego dziękuje za wszystkie uwagi
sowiq
Kolego,

http://www.seeme2.za.pl/settings.php

1. Login jest pusty
2. Email jest walidowany tylko po stronie przeglądarki.
3. Data urodzin ma bardzo ubogą walidację. Poza tym nie wiadomo w jakim formacie ją wpisywać - mm-dd-yyy, dd-mm-yyyy, d-m-yyyy itd. Tego typu rzeczy rób raczej na listach wyboru.
4. Szkoła. Teraz jest OK, bo masz jakieś 15 szkół. A co jeśli lista urośnie Ci do 500? Będziesz każdemu ładował całą listę i kazał na niej szukać? Co jeśli ktoś chce dodać kilka szkół?
5. Zaawansowane. Jest nagłówek, poza tym nic.
6. Po wysłaniu formularza nie ma żadnej informacji czy operacja się powiodła, czy nie.

Z innych rzeczy:
7. Wyszukiwarka nie działa
8. Nie ma opcji powrotu do strony głównej - logo powinno być klikalne
9. To wygląda jak jakiś input. Nie do końca wiadomo co się stanie jak na to kliknę.
10. Anonse na stronie głównej. Klikam dobre/słabe, strona się przeładowuje i wyświetla mi się całkiem inny wpis. A chciałbym zobaczyć czy mój głos się dodał.
11. Chciałem dodać anons, źle wypełniłem jedno pole. Strona się przeładowała, dostałem komunikat (ale nie wiem które pole było źle wypełnione), a cały formularz został wyczyszczony. Serio bardzo długo pisałem ten anons snitch.gif
12. To: http://www.seeme2.za.pl/add.php wygląda, jakbym wylądował na zupełnie innej stronie

I tak dalej smile.gif

Ale poza tym widać, że się trochę napracowałeś, bo funkcjonalności jest sporo. Ale roboty równie dużo. Tak czy siak - dobra robota i oby tak dalej! smile.gif
czuwaj
Dzięki dla sowiq

Wielkie dzięki za przeprowadzony test to wszystko poprawie jak znajdę trochę wiecej czasu, jeśli chodzi o wyszukiwarkę to faktycznie nie działa bo jej jeszcze nie napisałem tam jest tylko wstawiony html. Druga sprawa jeśi chodzi o szkoły to liczba napewno aż tak bardzo nie wzrośnie bo założenia tego serwisu nie wybiegają dalej niż poza miasto w którym bedzie funkcjonować (lokalny serwis). Email jest walidowany przez jquery. w zakładcę zaawansowane bedą znajdować się ustawienia dotyczące konta np: zmiana hasła, email itp. Jeśli chodzi o anonse to faktycznie pokazują się inne po kliknieciu bo bo po odświeżeniu jest losowany następny z bazy zmienić to? "dobre" i "słabe" chcę zrobić bez odświerzania ale jeszcze nie ogarnołem jquery w tym stopniu żeby to napisać. Jeśli chodzi o wygląd add.php to jest to celowo zrobione tak żeby nie było monotonii na stronie w podobnym stylu są grupy, galeria oraz ranking, który pojawi sie w niedziele po wiekszej aktualizacji. Dzięki za ocenę to jest dla mnie ważne a co do czasu poświęconego na na pisanie to jakieś 30 h.

Myślę że dyskusja bedzie w tym temacie toczyć przez dłuższy czas jeśli tylko znajda się chętni do rozmowy, z tego forum nauczyłem się naprawdę dużo wink.gif
dysgraphic
Też mi się wydaje, ze widok grup powinien być inny, w tej chwili po przejściu na tą stronę mam wrażenie ze trafiłem do innego serwisu. Przy kasowaniu albumów w galerii powinieneś dodać potwierdzenie, w tej chwili kasują się po jednym kliku, przez co łatwo można galerie wykasować przypadkiem.
binprogrammer
Tutaj http://www.seeme2.za.pl/group.php?name=blondynki przy dodawaniu długiego newsa urywa kawałek, najlepiej żeby pisało ile znaków zostało i blokowało.

Jak masz formularze to zabezpieczaj po stronie serwera i klienta. Może warto też przyjaźniejsze linki zrobić?
Beniooo
Brak połączenia z MySQL ;-)
tomek120
Kolejne miesiące widzę upływają, błąd ten sam. Na czym ten serwis miał polegać ? Trochę mi zabrałeś wiary w siebie, bo okazuje się, że naprawdę ciężko samemu jest stworzyć coś sensownego sad.gif Na każdym kroku napotykają nas problemy.
Dejmien_85
Cytat(tomek120 @ 6.08.2013, 12:37:36 ) *
Kolejne miesiące widzę upływają, błąd ten sam. Na czym ten serwis miał polegać ? Trochę mi zabrałeś wiary w siebie, bo okazuje się, że naprawdę ciężko samemu jest stworzyć coś sensownego sad.gif Na każdym kroku napotykają nas problemy.

Problemy pojawiają się wtedy, gdy się nie przemyśli dobrze projektu. A nawet jeśli projekt nie jest dobrze przemyślany, to da się go pociągnąć - o ile na każdym kroku robi się testy i jako-tako planuje rozwój aplikacji. Ja pisząc swój pierwszy większy serwis (zlecenie dla klienta) testowałem od razu każdą nową funkcjonalność. Czegokolwiek nie zrobiłem, to od razu musiałem to przetestować. Na pisanie kodu poświęciłem mniej czasu, niż na testowanie. A czym większa aplikacja się stawła, tym bardziej zdawałem sobie sprawę z tego jak wielkie znaczenie ma dobre otestowanie aplikacji.

Już po pierwszym projekcie poczułem dogłębinie, jak wielką rolę odgrywają testy. Wtedy także zrozumiałem, że marnuję czas... testując aplikację manualnie (klikając, pisząc swoje mini-testy). Od razu trzeba było brać się porządnie za TDD (PHPUnit itd), wtedy zaoszczędziłbym masę czasu, bo co jakiś czas poprawiałem coś we wcześniej napisanym kodzie i po raz n-ty przechodziłem przez manualne testowanie, zamiast po prostu odpalić testy (co zajęłoby kilka sekund, a nie minuty).

Kolejna spraw to odpowiednie sposób psiania aplikacji, tj. skupianiu się na obiektówce oraz modułowości. Kod nalezy pisać w taki sposób, aby można było do niego łatwo zaszczepić nowe funkcje bez modyfikacji samego kodu, tj. trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie: "Jak dodać coś nowego, nie dotykając starego kodu?". Kod musi być otwarty (na nowy kod), a jednocześnie zamknięty (na modyfikacje starego kodu).

O tym najlepiej można się przekonać, gdy chce się zmienić jakąś funkcjonalność w serwisie, bądź gdy klient chce, aby zmienić coś w jego serwisie - wtedy na wierzch wychodzi to, w jaki sposób aplikacja została napisana (i nawet sam Bóg nie pomoże, gdy coś napiszemy niedbale). ; )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.