Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "Waiting for connection (netbeans - xdebug)"
Forum PHP.pl > Forum > Kontrola i zarządzanie projektami
morpheus554
Witam,

w świecie PHP jestem dość świeżym użytkownikiem .. no nie oszukujmy się, dopiero stawiam pierwsze kroki. Mam problem z weryfikacją poprawności danych w swoim skrypcie, więc stwierdziłem, że odpalę debuga.
Niestety nie jest to tak łatwe jak w innych językach. Tu konfiguracja troszkę mnie przerosła - niby robię wszystko zgodnie z instrukcjami a nadal nie działa. Szukałem pomocy na innych stronach, oglądałem nawet filmiki na YT http://www.youtube.com/watch?v=xPe2OnDPlOk i nadal mi nie działa.

Doszedłem do tego, że przy próbie odpalenia debuga z poziomu netbeansa pojawia się:

?XDEBUG_SESSION_START=netbeans-xdebug w parametrze, ale mimo ustawionych breakpointów nie chce się połączyć (na dole komunikat "Waiting for connection (netbeans - xdebug)" ).

Konfiugracja pliku php.ini zgodna z instrukcją ze strony i innymi tutorialami.

Wykonałem ją dokładnie wg tych instrukcji:
http://netbeans.org/kb/docs/php/configure-...AndEnableXDebug -> podpunkt: Xdebug on XAMPP 1.7.2 (PHP 5.3)

Posiadam Netbeansa w wersji 7.2.1, XAMPPa w wersji 1.7.3.

Bardzo proszę o pomoc w konfiguracji, sugestie co może być źle smile.gif

poniżej jeszcze wyciąg z phpinfo();

Kod
This program makes use of the Zend Scripting Language Engine:
Zend Engine v2.3.0, Copyright (c) 1998-2009 Zend Technologies
    with Xdebug v2.0.6-dev, Copyright (c) 2002-2009, by Derick Rethans
sazian
w php.ini
Kod
[xdebug]
xdebug.remote_enable=1
xdebug.remote_handler=dbgp
xdebug.remote_host=localhost
xdebug.remote_port=9000

w katalogu w którym jest php.ini jest katalog conf.d a w nim coś z xdebug w nazwie(u mnie 20-xdebug.ini) otwórz go i sprawdź czy masz prawidłową ścieżkę podaną

w netbeans'ie ustaw odpowiedni host(w ustawieniach projektu)

po zatrzymaniu debugu masz w przeglądarce komunikat "DEBUG SESSION ENDED" czy błąd w netbeans questionmark.gif
morpheus554
W php.ini mam takie ustawienia jak napisałeś.

W conf.d nic nie robiłem, ale sprawdzę.

Po zatrzymaniu debuga leci błąd w netbeansie, że jest nieprawidłowo skonfigurowany lub niezainstalowany. Sprawdzę jeszcze jak wrócę do domu po południu co z tym katalogiem conf.d.

Dzięki za odpowiedź, dam później znać czy działa.

EDIT:

Nie mam w ogóle folderu conf.d. W pliku php.ini odkomentowałem jeszcze jedną linijkę:

Kod
zend_extension = "C:\xampp\xampp\php\ext\php_xdebug.dll"

Nie wiem, czy dobrze... było na stronie netbeansa chyba, żeby tak zrobić.

I ogóle nie wiem jakim cudem, ale włączenie dzisiaj debuga zadziałało... bez żadnych poprawek.. podjerzewam, że wyłączenie kompa wczoraj i włączenie go dzisiaj rozwiązało sprawę...

Myślałem, że restart Apache'a i Netbeansa wystarczy.. no nic .. działa i to najważniejsze smile.gif

Dzięki za pomoc

Problem jednak nadal występuje - dlatego nowy post zamiast edycji... ktoś ma pomysł, czemu debug raz działa a raz nie?

Dodam, że ciągle pracuję na tym samym projekcie i nic nie zmieniam w opcjach projektu/właściwościach apache'a/php.

EDIT:

Z tego co pamiętam to stało się tak po wyczyszczeniu cache'a przeglądarki .. ale może to tylko przypadek smile.gif
sazian
aż sprawdziłem u siebie i też przestało działać biggrin.gif
problemem było to że xdebug nie był załadowany jako rozszerzenie zenda

Kod
;extension=/usr/lib/php5/20100525/xdebug.so
zend_extension=/usr/lib/php5/20100525/xdebug.so

czyli przed extension trzeba dopisać zend_
u mnie pomogło
morpheus554
Cytat(sazian @ 7.01.2013, 16:53:00 ) *
aż sprawdziłem u siebie i też przestało działać biggrin.gif
problemem było to że xdebug nie był załadowany jako rozszerzenie zenda

Kod
;extension=/usr/lib/php5/20100525/xdebug.so
zend_extension=/usr/lib/php5/20100525/xdebug.so

czyli przed extension trzeba dopisać zend_
u mnie pomogło

Tak jak wyżej wspominałem ja mam tylko:

Kod
zend_extension = "C:\xampp\xampp\php\ext\php_xdebug.dll"

Nie mam w ogóle pliku xdebug.so smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.