Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [WIN7]Backup/Kopia plików
Forum PHP.pl > Forum > Kontrola i zarządzanie projektami
indexx
Witam

Szukam programu do wykonywania kopi/backupu plików z jednego folderu do drugiego z założeniem:
- kopiowane są tylko nowe/zmienione pliki od określonej daty lub np w ciągu ostatnich 24h(to jest dla mnie najważniejsze)
- można wykluczyć pliki, katalogi, grupy katalogów(ważne)
- program działa w tle i wykonuje sprawdzenie co X minut( opcjonalnie)

Jeśli ktoś zna taki program będę wdzięczny za informację bo jak na razie nie mogę znaleźć nic spełniającego w 100% oba pierwsze kryteria.
vokiel
Proponuję cobian backup, lub napisanie własnego skryptu bat i wrzucenie go do harmonogramu zadań
timon27
Cytat(vokiel @ 6.01.2013, 18:54:59 ) *
Proponuję cobian backup, lub napisanie własnego skryptu bat i wrzucenie go do harmonogramu zadań

Z cobianem mam problem - jak ustawię 'kopia różnicowa' to zostawia w kopi zbędne pliki, a jak dam 'pełna kopia', to kopiuje nawet identyczne!
Bat nie wiedzieć czemu kopiuje pliki wolniej niż inne programy.
Vbs nie jest w stanie się nie wykrzaczyć powyżej 3000 plików! (próbowałem na kilku systemach, nawet najprostsze kopiowanie całości, zawsze gdzieś się zatnie, i kończy pracę).
vokiel
Masz na myśli, że w kopii zostają pliki po ich usunięciu z katalogu źródłowego?
timon27
tak
vokiel
Wg mnie tak powinna działać kopia różnicowa - kopiuje pliki zmienione od ostatniej kopii, w kopiach już istniejących plików nie zmienia, bo by musiał przepakowywać archiwa. Poza tym wydaje mi się to troszeczkę nie po drodze z ideą kopii zapasowych. Moim zdaniem, kopia powinna odzwierciedlać stan plików w danym momencie. Teraz, jeśli mamy np 10 plików, zrobimy pełną kopię, mamy je wszystkie zarchiwizowane. Następnego dnia zmodyfikujemy jeden, dodamy drugi, robimy kopię przyrostową - mamy w niej te 2 pliki. Kolejny dzień, usuwamy pliki - co w takiej sytuacji powinien zrobić system? Usunąć z wszystkich kopii przyrostowych aż do kopii pełnej (włącznie), moim zdaniem nie, powinien dodać jedynie informację, że w tym momencie plik został usunięty. Może przecież ktoś zechce przywrócić backup z dnia, gdy ten plik jeszcze był.

Aby mieć aktualną kopię plików (z uwzględnieniem, że nie ma w nich usuniętych z katalogu źródłowego) raczej trzeba by iść w kierunku synchronizacji i/lub pełnych kopii. Chcąc mieć np 7 ostatnich kopii, możesz zrobić 7 katalogów synchronizacji i do każdego z nich robić synchronizację innego dnia tygodnia.

Jeszcze jedno, jakie wymagania odnośnie licencji programu? Darmowy, darmowy do zastosowań komercyjnych, czy tylko prywatnych, płatny? Jest bardzo ciekawy SyncBack, ale musisz przyjrzeć się licencji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.