Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nadawanie uprawnień z poziomu Tortiose SVN
Forum PHP.pl > Forum > Kontrola i zarządzanie projektami
rafakl
Hej!

Szukałem w różnych tutorialach i nie mogłem nic znaleźć. Czy da się nadawać uprawnienia z poziomu tortoise do danego projektu?
Tzn. Niech będzie taka sytuacja: Osoba A stworzyła projekt, i chce aby osoba B miała również do niego dostęp aby mogła go edytować i oglądać oraz chce również aby osoba C miała dostęp do danego projektu ale tylko do odczytu.
czy da sie takie coś zrobić przez Tortiose w systemie SVN?
ShadowD
Nie wiem czy prze Tortiose się da i wątpię bo u mnie w firmie robimy to przez plik textowy jakiś tam dopisując nick do listy pod konkretnym projektem lub globalnie dla całego repo.
sowiq
@rafakl, TortoiseSVN to klient, a nie narzędzie administracyjne. To tak, jakbyś chciał Filezillą dodawać nowych użytkowników FTP smile.gif

Zerknij tutaj: http://wiki.wsmoak.net/cgi-bin/wiki.pl?Sub...n/Configuration
ShadowD
Istnieje jak pamiętam coś takiego jak submainSvn, narzędzie do administracji poprzez www i interfejs graficzny - tylko trzeba go zainstalować. ;-)
rafakl
Tak, wiem właśnie, że Tortoise to klient, ale osoba zlecająca mi to, zleciła mi również, żebym napisał jak wygląda z Tortoise nadawanie uprawnień... Trochę zgłupiałem i zacząlem szukać w sieci czy coś takiego jest. Ale jedyne co tortoise da się zrobić to dawanie locków, przejmowanie i zwalnianie.
W ogóle nie widziałem jak Tortoise miałby pełnic taką funkcję administracyjną smile.gif
Ale dziękuję, że rozjaśniliście mi to wszystko

A znacie może jakieś aplikacje, żeby ktoś mógł administrować swoim projektem SVN graficznie?
Chodzi tu generalnie o prostotę i możliwość dawania uprawnień, aplikacja ta musi być darmowa.
Przeglądałem w sieci oferty ale głównie są tylko takie, ze można oglądać projekty darmowo a jak chce się coś zrobić to trzeba zapłacić.
abort
Cytat(rafakl @ 5.02.2013, 12:21:05 ) *
Tak, wiem właśnie, że Tortoise to klient, ale osoba zlecająca mi to, zleciła mi również, żebym napisał jak wygląda z Tortoise nadawanie uprawnień... Trochę zgłupiałem i zacząlem szukać w sieci czy coś takiego jest. Ale jedyne co tortoise da się zrobić to dawanie locków, przejmowanie i zwalnianie.
W ogóle nie widziałem jak Tortoise miałby pełnic taką funkcję administracyjną smile.gif

No, analogia z svn i tortoise w porównaniu do Filezilla i serwera FTP jest jak najbardziej trafna - zarówno żółwikiem jak i filezillą nie nadasz uprawnień osobom, nie dodasz osób do systemu itp - musisz znaleźć coś, co działa na serwerze i operuje bezposrednio w strukturach serwera.

Ja do prostej administracji svn używam svnmanagera: http://svnmanager.org/ - na linunksie musisz doinstalować PEAR (jeśli nie masz), a w ramach PEAR doinstalować VersionControl_SVN (jak ja instalowałem, to był w wersji 0.3.4alfa - ale jak dla mnie działa dobrze, choć nie mam zbyt wygórowanych wymagań).

SVNManagera trzeba oczywiście skonfigurować ("pod system", na którym stoi), ale nie jest to zadanie trudne, całość konfiguracji leży w pliku config.php.

rafakl
A jakieś aplikacje graficzne, bardzo proste w administracji i przede wszystkim w instalacji? Chodzi o to, że administrować tym mają osoby nie mające pojęcia o niczym informatycznym.
sowiq
Cytat(rafakl @ 7.02.2013, 10:56:32 ) *
Chodzi o to, że administrować tym mają osoby nie mające pojęcia o niczym informatycznym.

Zasugeruj delikatnie, żeby takimi rzeczami jak administracja uprawnieniami zajęła się osoba, która ma jakiekolwiek doświadczenie i pojęcie smile.gif Prawda jest taka, że nadawanie uprawnień SVN jest tak trywialnym zadaniem, że nie potrzeba do tego żadnych graficznych aplikacji. Od biedy sam możesz naskrobać w PHP jakąś prostą aplikację z interfejsem, która będzie na serwerze generować plik konfiguracyjny według tego, co zostało "wyklikane".
rafakl
No właśnie mnie strasznie denerwuje to, że nie mogę zasugerować takiego czegoś. Wyobraź sobie, że musiałem dla tych ludzi nawet pisać manuala, jak się instaluje Tortoise i spolszczenie Tortoise ohno-smiley.gif , nie rozumiem dlaczego z ludzi robi się kretynów... Osoby odpowiedzialne za zarządzanie repo mają nie miec pojęcia co to jest repo... Dla mnie to dziwne...

Używałeś może assembla albo VisualSVN Server? chodzi oczywiście o wersję darmową. Chodzi o to, ze serwer SVN jest już postawiony i sa na nim repozytoria i trzeba się z nim łączyć i zarządzać nim daną aplikacją graficznie i bardzo prosto - byle by tylko ludzie od tego nie musieli używać mózgu.
Niestety to rozwiązanie ja musze przygotować dla nich... Za jakie grzechy....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.