Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Xdebug + Netbeans + WAMP po raz n-ty
Forum PHP.pl > Forum > Kontrola i zarządzanie projektami
Piotrbaz
Witajcie,

Szukając rozwiązania w Internecie zauważyłem, że problem jest dosyć powszechny. Standardowo nie działa mi Xdebug z Netbeans, ciągle waiting for connection itd.
Używam WAMP, wywaliłem nawet starą bibliotekę xdebuga, ściągnąłem nową, php.ini zrobione i nic.

w php.ini doszedłem do czegoś takiego:
Kod
[xdebug]
zend_extension_ts = "c:/wamp/bin/php/php5.4.3/zend_ext/php_xdebug.dll"
xdebug.profiler_append = 0
xdebug.profiler_enable = 0
xdebug.profiler_enable_trigger = 0
xdebug.profiler_output_dir = "c:/wamp/tmp"
xdebug.profiler_output_name = "xdebug_profile.%R::%u"
xdebug.remote_enable = on
xdebug.remote_handler =dbgp
xdebug.remote_host =127.0.0.1
xdebug.remote_mode =req
xdebug.remote_port =9000
xdebug.idekey = "netbeans-xdebug"
xdebug.remote_autostart =On

W paru przypadkach problemem był port 9000. Jednej osobie pomogło wyłączenie GG, drugiej firewall.
A więc...jak sprawdzić ten port 9000? worriedsmiley.gif Musiałem przespać tą lekcję closedeyes.gif

Najgorsze, że w phpinfo w ogóle nie widać xdebuga, a przecież jest ;/
lukasz1985
Jeśli w phpinfo nie widać xdebuga to proponuję sprawdzić dokumentację xdebug.

Sam port można sprawdzić przy pomocy telnetu:
"telnet www.domena.com port".

Proponuję też sprawdzić ścieżki projektu w "Project properties" -> "run configuration" -> "advanced settings" oraz ustawić mapowanie ścieżek jeśli potrzebne.

sazian
port możesz pleceniem netstat
brak xdebuga w info wskazuje że masz prawdopodobnie niewłaściwą ścieżkę ale najlepiej sprawdź logi
thek
Z tego co kojarzę, problemem może też być zmienna do rozszerzenia. Nie zawsze jest to "zend_extension_ts". Pamiętam, że od którejś wersji zmieniono jej nazwę na bodajże samo "zend_extension".
sazian
tak zgadza się ale wtedy jest o tym informacja w php inf,
czyli moduł zostanie załadowany, będzie widoczny ale nie będzie dało się go użyć
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.