mam problem z napisaniem skryptu dodawania do bazy. Chodzi mi o to że robie taki programik do testów i musze wykonać coć takiego:
- podczas dodawania nowych przedmiotów należy do każdego przedmiotu przypisać odpowiedniego wykładowce, którego wybieramy z listy rozwijalnej na której znajduje sie imię i nazwisko każdego z wykładowców wcześniej dodanych do bazy.
Napisałem już jakiś skrypt ale niestety nie działa tak jak powinien ponieważ zapisuje mi w bazie tylko nazwy przedmiotów a w miejscu gdzie powinno pobierać ID wykładowcy nic nie wstawia.
Dobrze działający skrypt powinien pobrać ID wykładowcy i wstawić go do tabeli przedmiotu obok nazwy przedmiotu.
Np. Id Jana Kowalskiego to 5 więc w tabeli przedmioty powinno wstawić liczbę 5 a w moim skrypcie niestety wstawia 0.
Skrypt wygląda tak:
<?php $db_name = \"praca\"; $sql = \"SELECT ID_prowadzacego, Nazwisko, Imie FROM Prowadzacy ORDER BY Nazwisko \"; } $sql2 = \"insert into Przedmioty values('null',last_insert_id(),'\".$_POST['Nazwa_przedmiotu'].\"')\"; } ?>
Nie mam pojęcia dlaczego tak sie dzieje. Jeżeli macie jakieś pomysły to podeślijcie.