Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: błąd dodawania do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
huka
Witam,

mam problem z napisaniem skryptu dodawania do bazy. Chodzi mi o to że robie taki programik do testów i musze wykonać coć takiego:

- podczas dodawania nowych przedmiotów należy do każdego przedmiotu przypisać odpowiedniego wykładowce, którego wybieramy z listy rozwijalnej na której znajduje sie imię i nazwisko każdego z wykładowców wcześniej dodanych do bazy.

Napisałem już jakiś skrypt ale niestety nie działa tak jak powinien ponieważ zapisuje mi w bazie tylko nazwy przedmiotów a w miejscu gdzie powinno pobierać ID wykładowcy nic nie wstawia.
Dobrze działający skrypt powinien pobrać ID wykładowcy i wstawić go do tabeli przedmiotu obok nazwy przedmiotu.
Np. Id Jana Kowalskiego to 5 więc w tabeli przedmioty powinno wstawić liczbę 5 a w moim skrypcie niestety wstawia 0.

Skrypt wygląda tak:
  1. <?php
  2.  
  3. $db_name = &#092;"praca\";
  4. $con = mysql_connect(&#092;"localhost\") or die(\"Blad otwarcia bazy\");
  5. $db = mysql_select_db($db_name, $con) or die(&#092;"Otwarcie tabeli\");
  6. $sql = &#092;"SELECT ID_prowadzacego, Nazwisko, Imie FROM Prowadzacy ORDER BY Nazwisko \";
  7. $result = mysql_query($sql, $con) or die(&#092;"Polaczenie z baza nie udalo sie\");
  8. echo &#092;"<select name=ID_prowadzacego>\"; 
  9. while($row = mysql_fetch_array($result)) { 
  10. echo &#092;"<option value=\".$row['ID_prowadzacego'].\">\".$row['Nazwisko'].\"n\"; 
  11. }
  12. if( isset($_POST['Nazwa_przedmiotu'])) {
  13. $sql2 = &#092;"insert into Przedmioty values('null',last_insert_id(),'\".$_POST['Nazwa_przedmiotu'].\"')\";
  14. $result2 = mysql_query($sql2, $con) or die(&#092;"Polaczenie z baza nie udalo sie\");
  15. }
  16.  
  17. ?>

Nie mam pojęcia dlaczego tak sie dzieje. Jeżeli macie jakieś pomysły to podeślijcie.
Ive
mysql_insert_id() a nie last_insert_id() tongue.gif
[edit]
nie do konca sie wczytywalem w kod ale to chyba powinno byc to co u gory
a jak nie to, to podaj strukture tabeli Przedmioty
huka
Struktura tabeli Przedmioty wygląda tak:
  1. CREATE TABLE Przedmioty(
  2. ID_przedmiotu int(5) UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  3. ID_prowadz int(5) NOT NULL,
  4. Nazwa_przedmiotu varchar(35) NOT NULL,
  5. PRIMARY KEY (ID_przedmiotu),
  6. FOREIGN KEY (ID_prowadz) REFERENCES Prowadzacy(ID_prowadzacego) ON DELETE CASCADE
  7. )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.