Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: GIT Problem z Commit i Push.
Forum PHP.pl > Forum > Kontrola i zarządzanie projektami
lolkiewicz
Witam.

Zaczynam dopiero swoją przygodę z Git'em. I już mam problem, może nie tyle co problem co nie rozumiem tego co się dzieje. Ale do rzeczy, mam zainstalowanego xampp'a i w htdocs mam swój projekt stronki. Utworzyłem w nim repozytorium Git, pobrałem clona do innego katalogu i wszystko działa tak jak powinno. Problem jest wtedy gdy chce zrobić PUSH do głównego repozytorium to nie mogę go zrobić do momentu gdy nie zmienię gałęzi w głównym repozytorium. Jak robię COMMIT'a i PUSH'a do MASTER to nie mogę. Muszę zmienić na HEAD i wtedy mogę robić COMMIT'a i PUSH'a do gałęzi MASTER. Czy jest możliwość robienia tego COMMIT'a i PUSH'a do MASTER ale nie zmieniając go ?

I drugie pytanie, czy jak będę miał zdalne repozytorium to czy też będę musiał tak zmieniać gałęzie ? Bo jeśli tak to trochę bezsensu jest to zrobione. Może robię jakiś błąd.
Proszę o wypowiedzi ludzi, którzy mają już jakieś doświadczenie w tym temacie. Z góry dziękuje.
dżozef
nie znam odpowiedzi niestety ale podepnę się dla ciebie i przyszłych poszukiwaczy z linkiem do świetnego tutoriala: http://pcottle.github.io/learnGitBranching/
sunpietro
Jeśli dobrze zrozumiałem, to próbujesz z podbrancha zacommitować zmiany do brancha głównego, tak? W takiej sytuacji, możesz to zrobić w następujący sposób:
Kod
git checkout master
git merge podbranch

Mam nadzieję, że o to chodziło.
lolkiewicz
Chodzi o to, że gdy mam aktywną gałąź master to nie mogę do niej zrobić commit'a i później push'a. Muszę zmienić w głównym repozytorium gałąź na inna i jak zmienię to dopiero mogę robić push'a. A ja chcę aby w głównym repozytorium cały czas była aktywna gałąź master i nie zmieniając jej chce robić do niej push'a z mojego lokalnego repozytorium. Jeśli dalej nie rozumiecie o co mi chodzi to nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.