Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MVC + podwidoki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
owca_82
Witam.

Piszę sobie od jakiegoś czasu swój własny mini framework oparty o MVC i zatrzymałem się na klasach widoku.

Chodzi o to że mam kilka kontrolerów, każdy odpowiedzialny za jakiś wybrany fargment stronki np. 1-szy za logowanie, 2-gi za system news'ów itd..
Każda klasa widoku podłącznona do odpwoeiadającego mu kontrolera wypluwa na wyjściu jakiś właściwy dla niej fragment kodu html.

I teraz mam pytanie w jaki najprostrzy sposób połączyć ze sobą te wszystkie podwidoki aby dały w efekcie jedna całość w postaci stronki html ?

Myślałem np. żeby załadować najpierw jakiś ogólny layout stronki (templatkę) i w nim umioeścić zmienne które następnie będą zamieniane na to co wypluje mi określona klasa widoku ?

Korzystać przy tym z buforowania wyjścia, czy może ten layout przkazać do obiektu widoku ?

Z góry dzięki za pomoc smile.gif
Crozin
1. Zanim zaczniesz tworzyć własne rozwiązania powinieneś mieć chociaż odrobinę obycia z istniejącymi.
2. Podejrzyj jak rozwiązano to w wielu innych projektach.
3. Zauważysz, że najczęściej budowanie strony następuje od dołu do góry, czyli najpierw "system newsów", później "layout".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.