Tworzę formularz wysyłający dane ogłoszenia do bazy danych mysql. Niestety stoję na części odejmujących dane po zaznaczeniu pola chcakbox.
Kolejnym problemem jest to że nie mogę odjąć wartości 0.01 czyli 100 części wartości 1. Natomiast zostaje odjęta wartość 0.1.
Mam następujący kod:
include("polaczenie.php"); // Dane do połączenia bazy danych if($_POST['Podswietlenie'] == 1) { $zaznaczenie = 1; // Zaznaczenie pola chackbox mysql_query("UPDATE users SET bank=bank-'".$oplaty['Podswietlenie']."' WHERE id='".$data['login']."'"); // Wartość w tabeli 0.05 kosztów za podswietlenie. }else{ $zaznaczenie = 0; // Odznaczenie pola chackbox } if($data['bank'] = 0.00) { // Jeśli stan konta wynosi 0.00 to nie można więcej odjąć środków. Problem następuje gdy są 2 bola chackbox i środki starczają na 1 usluge, Np pozostaje 0.4 a druga usługa kosztuje 0.5 to z konta zostaje odjęta kwota -0.1 a chodzi by kwota bezwględna 0.00 i dalej wystąpił błąd a środki nie zostawały odejmowane. Mi odejmuje środki nawet gdy usługa się nie powiedzie. $wiadomosc = "<div class='error'>Posiadasz 0.00 na koncie nie możesz wykupic uslugi.</div>"; }else{ $wiadomosc = "<div class='succes'>Ogloszenie dodane</div>"; }
Proszę o pomoc w rozwiązani tego problemu.