Witam wszystkich użytkowników odwiedzających ten temat,
mam pewien problem, który mam nadzieje uda mi się razem z wami go rozwiązać, chciałbym usprawnić wyszukiwarkę na forum phpbb tak, by wyszukiwała tzw. "cyfry rzymskie" pisane z dużej litery "I" jako cyfry arabskie (1-2-3), ale tylko wtedy gdy ktoś napisze np. "Settlers II", żeby te "II" wyszukiwało jako "2" i jedynie wtedy, żeby frazy zawierające w sobie jeden, dwa czy trzy "i" poprostu ignorowała, nie mam pomysłu narazie jak się zabrać za takie coś. Wykorzystać funkcje regexp'a? Czy podejść do tego całkiem inaczej, może jest jakaś funkcja w php o której nawet nie wiem, a pomogła by mi rozwiązać ten problem?
Chociażby, żeby wypisało coś w stylu "Czy może Ci chodziło o ..." i gdzie kropeczki to podana przez wyszukiwarkę fraza, tak jak to jest w wyszukiwarce google, lecz sądzę, że to by trzeba było by zapisywać frazy i wyniki w bazie danej, żeby wyszukiwarka mogła inteligentnie proponowac sugestie. Wychodzę z żałożenia, że co dwie głowy to jedna, więc jeśli ktoś ma jakiś pomysł na to prosiłbym o wyrażenie swojej opinie w tym temacie, patrząc w internecie nikt się jeszcze tym nie zainteresował. Więc myślę, że nie tylko mi by pomogło ale i również innym.
Dzięki z góry za zainteresowanie się tematem! Pozdrawiam!