Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Git - pare podstawowych pytań
Forum PHP.pl > Forum > Kontrola i zarządzanie projektami
Micchaleq
Witam szanownych Państwa smile.gif

Otóż mam pewien problem chciałbym uzyskać odpowiedzi na kilka pytań pod waszym okiem jeżeli pozwolicie.
Moje projekty robione są w oparciu o framework - zatem wchodzi w grę duża ilość plików. Do kodowania wykorzystuje netbeans.

Czy w np. Gicie da się zrobić coś takiego, że po zakończonej pracy ( edycji plików czy też stworzenia nowych ) wysłać wszystkie zmiany na zdalny serwer?

Konkretnie zastanawiam się czy da się automatycznie jakby sprawdzać całą zawartość danego katalogu tak by nie trzeba commitować ( bo tak się to chyba nazywa ) każdego pliku z kolej czy też dodawać nowych plików.

Jest to dla mnie ważne, ponieważ nie wyobrażam sobie śledzić 50 plików z kolei i zastanawiać się czy któryś jeszcze trzeba dodać do śledzenia.

Ogólnie przydało by mi się coś takiego w sytuacji kiedy pracuje w dwóch różnych miejscach na różnych komputerach. Aktualnie do przenoszenia używam pen drive, ale co dwa trzy miesiące muszę kupiwać nowego bo zawsze go gdzieś podzieje, albo nie mam pojęcia które pliki są aktualnie wgrane.

Jestem totalnie zielony z kontroli wersji, ale zamierzam w niedługim czasie się czegoś nauczyć zatem miło było by zobaczyć kilka wskazówek ewentualnie komend smile.gif

Z góry dziekuję za pomoc
Crozin
Cytat
Moje projekty robione są w oparciu o framework - zatem wchodzi w grę duża ilość plików. Do kodowania wykorzystuje netbeans.
Źródła zewnętrznych projektów nie powinny być wersjonowane. Katalog z zewnętrznymi zależnościami dodaj do .gitignore.
Cytat
Czy w np. Gicie da się zrobić coś takiego, że po zakończonej pracy ( edycji plików czy też stworzenia nowych ) wysłać wszystkie zmiany na zdalny serwer?
Tak, da się. Jest to absolutna podstawa: http://git-scm.com/book
Micchaleq
Dzięki za pomoc, do dokumentacji trafiłem już wcześniej, nawet jest po polsku.

Tak czy inaczej dowiedziałem się, że trzeba płacić za prywatność gita więc próbuje to jakoś ominąć smile.gif

Chciałbym teraz stworzyć lokalne repozytorium gita przy czym jak dodaje wszystkie pliki to dodaje mi się również stworzony w katalogu głównym folder .git ( logicznie )

Czy się da i ewentualnie jak zrobić tak by w klonowanym repo nie było katalogu .git?
Crozin
Cytat
Tak czy inaczej dowiedziałem się, że trzeba płacić za prywatność gita więc próbuje to jakoś ominąć smile.gif
Chyba pomyliłeś Gita z GitHubem. IIRC Gitbucket ma w swojej ofercie darmowe, prywatne repozytoria. Zawsze możesz też sam hostować sobie repozytorium, czy to u siebie lokalnie, czy na jakimś dropboksie.
Cytat
Czy się da i ewentualnie jak zrobić tak by w klonowanym repo nie było katalogu .git?
Możesz po prostu usunąć ten katalog, ale wtedy nie będzie to już repozytorium Gita, a jedynie... zwykły zbiór plików.
Micchaleq
Dziekuję za odpowiedzi, mniej więcej rozjaśniłeś mi wszystko i7$ w kiezeni miesięcznie wink.gif

Mam jeszcze jedno ostatnie pytanko.

Klnuje sobie repo -> pracuje na nim, dodaje do śledzenia cały katalog -> kończe prace commituje -> wysyłam

I teraz czy wyślą się wszystkie pliki ponownie, czy wyślą się jedynie zmodyfikowane pliki?
Patrząć na potęge tego narzędzia to powinno jedynie dysyłać pliki któe uległy zminianie czy możesz / możecie podpowiedzieć mi co dopisać w pull?
Crozin
Przesłane zostaną jedynie zmiany, nie ma potrzeby ponownego wysyłania wszystkiego.
Micchaleq
Witam ponownie,

Mam jeszcze jedno pytanko a raczej problem.

Otóż stworzyłem sobie konto na stronie bitbucket.org, wysłałem repo i z komputera z którego wysłałem wszystko działa, mogę sobie pobierać modyfikować etc.

Wskoczyłem jednak na inny komputer i przy próbie klonowania wyskakuje cały czas error :
  1. CAfile: /usr/ssl/certs/ca-bundle.crt

Wnioskuje, że jest to problem z certyfikatem, jednak czy moglibyście podpowiedzieć jak to rozwiązać?
Problem tkwi na moim komputerze czy na owej stronie należy jakieś uprawnienia dodać?

Edit: Wykorzystuje cygwina

Pozdrawiam
Pyton_000
http://stackoverflow.com/questions/3778042...vate-repository
Chodzi o zmianę ścieżki do certyfikatu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.