Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: explode -> wyświetlanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
matt
Newsy do bazy zapisuje tak:

1. <?php
  2. $sql = &#092;"insert into fcbayern_news values (NULL, '$tytul_newsa', '$tresc', '$zrodlo', \"\". implode(', ', $kategoria) .\"\", '$zdjecie', '$dzien', '$miesiac', '$rok', '$godzina', '$clientID', '0')\";
  3. ?>

no i wszystko jest ok bo kategorie zapisują sie po , ale teraz nie wiem jak zrobić wyświetlanie tych newsów. Głownie chodzi o to żeby wyświetlał newsy gdzie kategoria np = 1

wiem że trzeba użyć funckji explode ale ja jestem w tym całkiem zielony. Mógłby ktoś coś poradzić/zapodać jakiś kod?

z góry dzieki
krysk
  1. SELECT * FROM `fcbayern_news` WHERE `kat`='1'

lub

1. SELECT * FROM `fcbayern_news` WHERE `kat` LIKE '%1%'

kat - nazwa kolumny z id kategorii
matt
to ze zrobic ze where kategoria_id = '1' to wiem ale te kategorie nie są zapisane w bazie 1 tylko ich tam jest kilka np 1,2,3,4,5 itd...
zYm3N
czego jest kilka ? baz ?!

1. SELECT * FROM baz1 one, baz2 two, baz3 three;

hm. Chociaż dziwne mi się to widaje :|
matt
Cytat(zYm3N @ 2004-11-06 10:02:56)
czego jest kilka ? baz ?!

1. SELECT * FROM baz1 one, baz2 two, baz3 three;

hm. Chociaż dziwne mi się to widaje :|

Kategori rzecz jasna smile.gif
zYm3N
no to w takim razie otrzymałeś już odpowiedź..

czemu ona Ci nie pasuje questionmark.gif?//

Może coś takiego:

"SELECT * FROM kategorie GROUP BY id" questionmark.gif
komar07
bardzo prosto mozesz to wyciagnac

1. "SELECT * FROM fcbayern_news WHERE kategoria in (" . $kategoria . ")";

jezeli chcesz wyciagnac newsy z wielu kategorii jednoczesnie

1. "SELECT * FROM fcbayern_news WHERE kategoria in (" . implode(', ', $kategoria) . ")";

gdzie $kategoria jest tablica
matt
Kurde ludzie pomożcie sad.gif

Robie tak

1. $sql = mysql_query("SELECT * FROM fcbayern_news WHERE kategoria in (" . 1 . ")"; ORDER BY news_id DESC");

i wywala błąd :///

Chodzi o to żeby pokazywał newsy co mają kategorie 1 np jak w bazie jest news co ma kategorie 1,2,3,4 itd to pokazywał tego newsa jak ma 2,3,4 to nie

motam...
komar07
nie $kategoria to zmienna do ktorej przypisujesz wartosc jezeli robisz to na sztywono to wpisz
  1. "SELECT * FROM fcbayern_news WHERE kategoria in (1)";
matt
Cytat(komar07 @ 2004-11-06 22:14:22)
nie $kategoria to zmienna do ktorej przypisujesz wartosc jezeli robisz to na sztywono to wpisz
  1. "SELECT * FROM fcbayern_news WHERE kategoria in (1)";

zrobiłem

1. $sql = mysql_query("SELECT * FROM fcbayern_news WHERE kategoria in (1)"; ORDER BY news_id DESC");

i wywala bląd

Parse error: parse error, unexpected ';' in c:\usr\krasnal\www\fcbayern\szablony\pozostale_glowna.php on line 4'

sadsmiley02.gif

EDIT

Zrobiłem coś takiego
  1. $sql = mysql_query("SELECT * FROM fcbayern_news WHERE kategoria in (1) order by news_id desc");

i pokazuj tylko newsy co maja 1 wybrana kategorie, ale jak juz jest kilka np 1,2,3,4 to nie pokazuje ich angrysmiley.gif
Kuziu
a po co ładować do oddzielnych kolumn: dzien miesiąc rok godzine minute sekunde ... jak mozna wrzucić do jednej
  1. <?php
  2.  
  3. $time=time();
  4. $sql = &#092;"INSERT .... $time....\";
  5.  
  6. ?>

ohmy.gif
AndyPSV
Cytat
pokazuj tylko newsy co maja 1 wybrana kategorie, ale jak juz jest kilka np 1,2,3,4 to nie pokazuje ich 

Zapewne chodzi Ci o to, że nie wyświetla wszystkich newsów z danej kategorii ?

1. <?php
  2. $query = mysql_query($sql);
  3. while($row = mysql_fetch_array($query)) {
  4. // tu html
  5. }
  6. ?>

Do wyświetlenia wszystkich newsów z danej kategorii należy użyć pętli winksmiley.jpg.
matt
Cytat(AndyPSV @ 2004-11-07 01:24:13)
  1. <?php
  2. $query = mysql_query($sql);
  3. while($row = mysql_fetch_array($query)) {
  4. // tu html
  5. }
  6. ?>

cieżko aby pokazywało wszystkie newsy z danej kategorii, skoro nie wykonałeś pętli do wyświetlenia ich wszystkich...

To mam zrobione..., chodzi o zapytanie...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.