Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CURL - pobieranie pliku na PC
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Mody23
Mam link do downloadu pliku w sieci, załóżmy: http://strona.pl/pliki/moj_plik.avi
Chcę za pośrednictwem CURLa pobrać ten plik, ale bezpośrednio na mój komputer, nie na serwer, gdzie znajduje się skrypt.
Jest to wykonalne? Myślałem o jakimś javascripcie typu: window.location albo nagłówki w ten sposób:

Cytat
Content-Disposition: attachment bla bla

tyle, że jako nazwę pliku musiałbym podać adres URL, a to chyba raczej działać nie będzie.
Może mi ktoś doradzić? Chodzi o to, aby wejście w ten url zostało zainicjowane przez mój serwer, ale już odpowiedź w postaci okienka z downloadem pliku ma pójść bezpośrednio na PC.
amii
Możesz to rozwiązać za pomocą FTP tylko, że na swoim kompie musiałbyś skonfigurować serwer FTP
Mody23
Tylko problem w tym, że link będą klikały też inne osoby, z zewnątrz. Nie bardzo mogę każdej z tych osób kazać tworzyć serwer FTP na swoim komputerze. Nie da się tego jakoś zrobić na zasadzie:

1. $v = file_get_contents('url');

i potem zapisanie tego stringa ze zmiennej $v bezpośrednio na PC użytkownika? Tyle, że trzeba by to zapisać w pliku o danym rozszerzeniu.
freemp3
Nie możesz po prostu przekierować użytkownika na adres pliku?
Mody23
Nie mogę, ponieważ ja pobieram te pliki, logując się na usera z kontem premium. W chwili, gdy przekieruję usera na link z downloadem pliku, link zostanie zainicjowany z komputera użytkownika i dostanie on informację o tym, że nie jest zalogowany i nie może pobrać pliku bądź też informację o tym, że nie posiada wykupionego transferu, aby plik ten pobrać.

Nie wiem właśnie jak to jest dokładnie zrobione, ale link z downloadem wygląda tak: http://s4.filebit.pl/plik/CS/13717216/3598...ande.strada.avi

I albo jest wypluwany błąd albo plik jest po prostu ściągany i nie ma żadnego przekierowania, nic. Wychodzi na to, że sprawdzanie czy user jest zalogowany i posiada odpowiednią ilość transferu jest sprawdzane po wejśćiu w link i jeśli tak to przekazywany jest odpowiedni nagłówek wraz z downloadem pliku. Nie mogę jednak odnaleźć bezpośredniego linku do downloadu tego pliku, czyżby był inny niż ten powyżej?
Pyton_000
Od biedy pobierasz plik do zmiennej tak jak pokazałeś a potem wysyłasz nagłówki:
  1. header('Content-Description: File Transfer');
  2. header('Content-Type: application/octet-stream');
  3. header('Content-Disposition: attachment; filename=nazwa.php';
  4. header('Expires: 0');
  5. header('Cache-Control: must-revalidate');
  6. header('Pragma: public');
  7. header('Content-Length: ' . filesize($v));
  8. echo($v);

To tak grubsza.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.